Icon--npo spotify youtube twitter facebook instagram whatsapp linkedin mail search arrow-right menu arrow down clock Icon video audio camera snapchat theme location

2Doc: Gangway to a Future - Vluchtelingen redden op de Middellandse Zee

Woensdag 1 augustus, 22.40 uur NPO 2

16 juli 2018

Hoe gaat het er aan toe op een schip dat op de Middellandse zee mensen oppikt uit de gammele bootjes van mensensmokkelaars? Houdt idealisme stand? Gangway to a Future geeft een eerlijk en indringend beeld. In de zomer van 2017 treft een aantal onervaren idealisten elkaar in de haven van Rotterdam. Samen starten ze de voorbereidingen om met een oude omgebouwde vissersboot naar de Middellandse Zee te varen en in de Zuid-Europese wateren bootvluchtelingen op te pikken, onder de vlag van een niet gouvernementele organisatie.

De restauratie van de boot gaat samen met praktische vragen: kunnen artsen en verpleegkundigen straks wel werken in het visruim en is er een koelruimte nodig voor de overledenen? Na een onstuimige reis onder leiding van een eigenzinnige Rotterdamse kapitein vaart het schip de haven van Malta binnen. Hier komen de vrijwilligers aan boord die de bootvluchtelingen de eerste opvang kunnen bieden.

Daarna kan het echte werk beginnen. Al snel worden nabij de Libische kust, de eerste overvolle bootjes gespot met mensen die hun hoop gevestigd hebben op een bestaan in Europa.  Dit is het begin van grote vreugde en diepe wanhoop. Want niet iedereen wordt gered. 

Credits: Scenario en camera: René Hazekamp; Regie: René Hazekamp;  Productie: René Hazekamp, Nadadja Kemper en Rob Vermeulen; Producent: Holland Harbour Productions; Editor: Jasper Verhorevoort; Soud Design en muziek: Florian Jankowsky; Eindredactie EO: Margje de Koning