Icon--npo spotify youtube twitter facebook instagram whatsapp linkedin mail search arrow-right menu arrow down clock Icon video audio camera snapchat theme location

2Doc: Butterfly City

Woensdag 25 juli 2018 om 22.40 uur, NPO 2

13 juli 2018

De Litouwse stad Visaginas werd in de Sovjettijd gebouwd rond een kerncentrale die nog vóór hij goed en wel in werking trad, alweer werd gesloten. Uit heel Rusland waren hoogopgeleide technici naar de vlindervormige stad gekomen om bij te dragen aan een utopie, die als een zeepbel uit elkaar spatte.

Nu heerst er hoge werkeloosheid en van integratie in het nieuwe Litouwen is geen sprake. De Russischsprekende bevolking voelt zich gemarginaliseerd; er is geen ruimte voor de beleving van hun eigen taal en cultuur en dat heeft ook z’n uitwerking op de tolerantie en de vrijheid van meningsuiting, kernwaarden van de moderne democratie.

Door de nieuwe geopolitieke verhoudingen tussen de Baltische staten en Rusland moet de Russische minderheid in Litouwen zichzelf opnieuw uitvinden.

Regie: Olga Černovaite, camera: Samvel Gandžumian, montage: Adelina Bichiș, muziek: Mike Kirin, productie: Jeremiah Cullinane, eindredactie EO: Margje de Koning

BUTTERFLY CITY (2017/95’) is een productie van Planet Korda Pictures, in coproductie met Copenhagen Film Company en EOdocs.