Icon--npo spotify youtube twitter facebook instagram whatsapp linkedin mail search arrow-right menu arrow down clock Icon video audio camera snapchat theme location

Thuis in Europa met zomerse serie op NPO Radio 5

Thuis op 5 Europatour, vanaf 2 juli elke maandag t/m vrijdag om 22.00 uur op NPO Radio 5

29 juni 2018 in het dossier Pers

Thuis op 5, het latenight-programma op NPO Radio 5, komt deze zomer met een nieuwe serie. In de ‘Thuis op 5 Europatour’ maken Petra de Joode en Ron Stoeltie een virtuele reis langs de populairste Europese vakantiebestemmingen. De EO-presentatoren dompelen zich een week lang onder in de muziek, taal, cultuur en geschiedenis van een land. De tour start op 2 juli in Duitsland en wordt - na reis van negen weken kriskras door Europa – op 31 augustus afgesloten in België.

Miljoenen Nederlanders stappen in juli en augustus in het vliegtuig, de auto of de trein op weg naar hun vakantieadres. Het overgrote deel kiest voor een Europese bestemming. In de zomerse uitzendingen van ‘Thuis op 5’ laten Petra en Ron zich informeren over de culinaire hoogstandjes, vragen ze lokale toeristenbureaus naar de verborgen parels en luisteren ze naar de koningshuis-verhalen van royaltywatcher Simone Lamain. Wie de tour door Europa meebeleeft, krijgt bovendien enkele mooie zomercolumns voorgeschoteld. Wekelijks deelt een bekende correspondent nuttige nieuwtjes, onbekende overleveringen en frappante feiten over ‘zijn’ land. Zo horen we onder andere Jeroen Akkermans (Duitsland), Italië-expert Andrea Vreede, Lia van Bekhoven (Groot-Brittannië) en België-kenner Sander van Hoorn.

Woord van de dag
Wie iets wil opsteken van de Europese talen is bij ‘Thuis op 5’ ook aan het juiste adres. De meeste vakantiegangers kunnen in het buitenland prima uit de voeten met wat basiskennis, de vertrouwde ‘Wat & Hoe’-taalgids of dankzij de hulp van Google Translate. Maar de precieze betekenis en herkomst van buitenlandse woorden blijkt een stuk ingewikkelder… In de vaste rubriek ‘Woord van de dag’ zoekt de redactie naar de achtergrond van bekende en minder bekende buitenlandse woorden. Wat is betekenis van een woord als ‘Pappenheimer’? Waar komt het woord ‘albino’ vandaan? En wat is de herkomst van het woord ‘dirndl’?

Veel te genieten
Over het ‘waarom’ van de zomerserie zegt programmamaker David Kamsteeg: “Er wordt veel over Europa gesproken, maar lang niet altijd op een positieve manier. Thema’s als de Brexit, de opvang van migranten en de economische crisis zijn omvangrijk en ingewikkeld. Wij kijken deze zomer naar de mooie kant van Europa, want je zou bijna vergeten dat er ook veel te genieten valt. Onze insteek is positief en gemoedelijk. Helemaal Thuis op 5!”