Icon--npo spotify youtube twitter facebook instagram whatsapp linkedin mail search arrow-right menu arrow down clock Icon video audio camera snapchat theme location

EO-radioprogrammering 9 tm 15 juni

7 juni 2018 in het dossier Pers

Op deze pagina vindt u informatie over de radioprogramma's van de periode 9 t/m 15 juni 2018.

Picknicken met Madame Charlotte

Ze is kok, cateraar en schrijfster en dól op koken en eten. Madame Charlotte runde een restaurant, werkte als culinair redacteur bij de Allerhande en was foodstyliste. Eerder dit jaar bracht ze het boek ‘Food en route’ uit. In dit boek deelt ze haar kennis, tips en geheimen voor een droompicknick. In ‘Open Huis’ legt Charlotte aan Petra uit hoe je een picknick goed kunt voorbereiden. 

Open Huis, zaterdag 9 juni om 14.00 uur op NPO Radio 5

Brandende vliegers, koffiedrinken met God en meer in ‘EO Live’

Yvonne Sprunken

Afgelopen week was in de krant te lezen dat de Palestijnen van Gaza een nieuwe strategie hebben gevonden om Israël te dwarsbomen. Ze laten brandende vliegers op die - wanneer de wind goed staat - natuurbranden veroorzaken op Israëlisch grondgebied. Bij het lezen van dit nieuwsbericht is de link met een bekend Bijbelverhaal snel gelegd: Simson bond vossen aan elkaar met brandende fakkels. In ‘EO Live’ een gesprek met ds. Kees van Velzen over de parallellen tussen het Bijbelse verhaal van Simson en de actuele situatie rondom Gaza.

Noord-Korea
Volgende week vindt in Singapore de grote Noord-Korea top plaats. In diezelfde week wordt in Nederland óók een Noord-Korea bijeenkomst georganiseerd over de situatie van christenen in het land en over de vraag of de ontmoeting tussen Trump en Kim Jong Un de situatie gaat verbeteren. In ‘EO Live’ spreekt Yvonne Sprunken met Richard Groenenboom, één van de initiatiefnemers van de Nederlandse bijeenkomst.

Koffiedrinken met God
“Heel vaak denken we van God dat Hij ver weg is. Terwijl Hij betrokken wil zijn bij elk aspect van ons leven”, vertelt Esther van der Meer. In ‘EO Live’ vertelt de schrijfster over haar boek Koffiedrinken met God. Een boek dat tot stand kwam na een moeilijke periode, waarin Van der Meer moest leren om tot rust te komen bij God. Bij het zoeken naar een ontspannen manier om tijd met God door te brengen, zoekt de schrijfster vaak de natuur op. De lichtval, de patronen en alle mooie structuren in de natuur probeert ze in haar lens te vangen. In Koffiedrinken met God deelt ze haar foto’s met bijbehorende verhaaltjes, gedichten, herinneringen en Bijbelteksten.

Een gezonde toekomst
Tanzania is één van de armere landen in Afrika. Bijna de helft van de bevolking leeft onder de armoedegrens. Ook op het gebied van gezondheid kampt het land met veel problemen. Zo overleden in 2016 circa 33.000 mensen aan de gevolgen van aids. Hierdoor zijn er in het land veel weeskinderen. Christ’s Hope Tanzania vangt weeskinderen op en probeert te helpen naar een gezonde toekomst. En dat gezond, heeft twee betekenissen. Jannetta Huisman, directeur van Christ’s Hope Nederland, vertelt erover in ‘EO Live’.

Livemuziek
Livemuziek is er van Lucas Kramer. Hij zingt onder andere ‘Hoe groot zijt Gij’ en ‘Annie’s song’ van John Denver.

EO Live, zaterdag 9 juni om 19.00 uur op NPO Radio 5

Onderweg met Frans Willem Verbaas

Frans Willem Verbaas

In ‘Onderweg’ praat Elsbeth Gruteke met predikant en schrijver Frans Willem Verbaas. Als domineeszoon zette hij de lijn van de familie door: net als zijn opa en vader werd hij dominee. Verbaas’ liefde voor taal ging verder dan lezen en het schrijven van preken. Mede dankzij moeilijke en pijnlijke levenservaringen maakte hij zijn ambitie als schrijver waar. In 2006 verscheen zijn debuut ‘Sneeuw in Afrika’, waarin hij op een creatieve manier zijn eigen scheiding verwerkte. Eerder dit jaar kwam alweer zijn vijfde boek uit, getiteld ‘Mensen van Licht en Steen’. Hoewel zijn boeken succesvol zijn, vindt Verbaas het schrijverschap niet alleen maar feest: “Een boek schrijven is niet leuk, het is altijd veel geploeter!” In ‘Onderweg’ vertelt hij openhartig over dat geploeter, zijn lange weg naar het schrijverschap, zijn geloof en over dorre woestijnen in het leven.

Onderweg, zaterdag 9 juni om 22.00 uur op NPO Radio 5

Israël: wereldleider in technologie en wetenschap?

Kees van Velzen

In ‘Vroeg op 5’ vertelt Kees van Velzen over een bijzonder gesprek. Onderweg naar Israël kwam hij twee Nederlandse zakenmensen tegen. Van Velzen: “De één verkocht bijzondere chips (nee, niet die dingen die je kunt eten) in Israël. De ander zat in de productie en levering van afsluiters voor melkinstallaties. Dit was mijn kans om deze twee mensen, onafhankelijk van elkaar, de volgende vraag te stellen: ‘Klopt het nou echt dat Israël zo innovatief is en wereldleider op het gebied van technologie en wetenschap?’” Zondagochtend deelt Kees van Velzen wat dit tweetal te vertellen had.

Boswachter Martine Dubois gaat met collega-boswachter Kees van Son naar de Drentse Aa, een bekende beek in Nederland. “De Drentse Aa is niet één beek, maar een groot beekstelsel”, legt Dubois uit. “De talloze stroompjes bij elkaar vormen een waar natuurparadijs. Niet alleen ‘gewone natuur’ zoals kikkers, padden en libellen bewonen dit paradijs, maar ook soorten als de kleine modderkruiper; een klein onderwater varkentje. Ik wil graag de beek in om te kijken of we dit bijzondere visje kunnen vinden! Dat wordt leuk en naar alle waarschijnlijkheid ook een nat pak…”

Vroeg op 5, zondag 10 juni om 6.00 uur op NPO Radio 5

‘Vurige kolen op iemands hoofd stapelen’

Wim de Knijff

“Een tijdje geleden vond ik in de kringloopwinkel een klein boekje met de titel ‘Bijbeltaal en moedertaal’”, zegt Wim de Knijff in Groot Nieuws. De schrijver en voormalig EO-presentator leerde dankzij dit boekje dat meer dan driehonderd uitdrukkingen uit onze Nederlandse taal afkomstig zijn uit de Bijbel. De uitdrukking ‘Vurige kolen op iemands hoofd stapelen’ is daar één van. “Dat betekent: kwaad met goed vergelden. In de Bijbel staat daarover: ‘Als je vijand honger heeft, geef hem dan te eten, als hij dorst heeft, geef hem dan te drinken. Dan stapel je gloeiende kolen op zijn hoofd en de Heer zal je belonen’ (Spreuken 25: 21-22).

De Knijff: “In 2 Koningen 6:14-23 lezen we een prachtig verhaal waar het principe ‘vurige kolen stapelen’ wordt toegepast. Ook in het Nieuwe Testament komt het stapelen van vurige kolen voor. In de Bergrede zegt Jezus: ‘Zegen je vervolgers, zegen hen, vervloek hen niet!’ en ‘Vergeld geen kwaad met kwaad, maar probeer voor alle mensen het goede te doen.’ We moeten dus zegenen in plaats van vervloeken.”

“De letterlijke betekenis van het Griekse woord voor ‘zegenen’ is ‘goede woorden spreken’; iemand het goede toewensen. Woorden hebben macht over leven en dood. Denk maar eens aan de gevolgen van pesten: daar kan iemand een leven lang schade van ondervinden. Nu munten wij in onze Nederlandse cultuur niet bepaald uit in het prijzen van anderen. We kennen het wel: ‘Doe maar gewoon…’. En als het om ontvangen van lof gaat die anderen óns toezwaaien, maken we het al gauw kleiner. Je zou kunnen zeggen dat wij als Nederlanders voor het volbrengen van de Bijbelse opdracht om te zegenen een tandje bij moeten zetten.”

“De vraag die ik vanmorgen aan mijzelf en u wil stellen is: ‘Zijn wij tot een zegen?’. Voor ons gezin, vrienden, buren, kerk, collega’s en wie er ook maar op ons pad komt?” Wat een mooie opdracht hebben wij. U en ik mogen zegenend door het leven gaan!”

Groot Nieuws, zondag 10 juni om 8.00 uur op NPO Radio 5

‘Een plek waar iedereen welkom is’

Pieter-Jan en Iris Rodenburg

In ‘Zin, Zout & Zegen’ is Petra de Joode deze zondag te gast in Delft, waar ze een bezoek brengt aan Taste!. In deze woongemeenschap willen bewoners delen wat ze van God ontvingen. Iedere twee weken op zondagmiddag is er een ‘Taste! Feest’ in de sfeervolle haardkamer aan de Roland Holstlaan. Een moment om elkaar te ontmoeten en met elkaar meer te ontdekken van wie God is.

‘Taste!’ begon met een droom: “Wat zou het mooi zijn als we met een groep mensen ons geloof in God, onze liefde voor elkaar en voor mensen om ons heen kunnen delen.” Dat geloof kreeg vorm toen ze de mogelijkheid kregen om een pand te huren. Eind 2012 verhuisden de eerste bewoners naar het ‘Taste!’-pand.

Genieten en ontmoeten
Al snel beseften de oprichters dat de droom meer behelst dan alleen samenwonen. “We willen ons leven delen met mensen die in én mensen die buiten de woongemeenschap wonen.” Daarom zijn er de hele week door gelegenheden om elkaar te ontmoeten. In de Buurttuin, bij de Taste! Friday koffie, taart en maaltijden, tijdens een huisconcert of in het verhalencafé. 

‘Nooit meer alleen’
In de uitzending is een gedeelte van de zondagse ‘dienst’ – het Taste!Feest – te horen. Pieter-Jan en Ewout, de initiators van Taste!Delft spreken over het thema ‘Nooit meer alleen’.

Over Zin, Zout & Zegen
Het radioprogramma ‘Zin, Zout & Zegen’ reist door Nederland, op zoek naar authentieke geloofsverhalen en de rol van geloof in het dagelijks leven. Petra de Joode en Yvonne Sprunken brengen om en om een bezoek aan een kerkganger en zijn of haar kerkelijke gemeente. Wat brengt deze kerkganger naar de kerk en wat neemt hij mee de nieuwe week in? Dit programma komt tot stand in samenwerking met de Protestantse Kerk in Nederland.

Zin, Zout & Zegen, zondag 10 juni om 19.00 uur op NPO Radio 5

'Nog even zondag' met Maria Berends

Maria Berends

Als dominee hoef je niet per definitie in een kerk te werken. In ‘Nog even zondag’ vertelt Maria Berends deze week over haar werk als geestelijk verzorger in het VU medisch centrum. In een omgeving waar mensen zijn overgeleverd aan vreemde handen en waar ze worstelen met vragen, wil Maria perspectief bieden: “Het gaat erom dat mensen vanuit het ziekenhuis in een omgeving komen waar je mag dromen.” Het mooie aan haar werk vindt Maria dat ze uitgebreid de tijd mag nemen voor de mensen en in alle rust met hen kan praten. In de persoonlijkheidstest wordt echter duidelijk dat rust nemen voor haarzelf nog wel een aandachtspuntje is…

Nog even zondag, zondag 10 juni om 22.00 uur op NPO Radio 5