Icon--npo spotify youtube twitter facebook instagram whatsapp linkedin mail search arrow-right menu arrow down clock Icon video audio camera snapchat theme location

EO-radioprogrammering 16 tm 22 juni

14 juni 2018 in het dossier Pers

Op deze pagina vindt u informatie over de radioprogramma's van de periode 16 t/m 22 juni 2018.

Tiny Forest in Open Huis

Mens en natuur dichterbij elkaar brengen. Dat is een van de doelen van IVN Natuur Educatie. Ze doen dat onder andere met hun project Tiny Forest. Helemaal uit India overgewaaid naar Nederland. Het is een klein stukje grond waar een bos op is gebouwd.  Maar Tiny Forest is meer dan alleen een bos. Het is een bos van de buurt, waar zowel scholen en buurtbewoners bij worden betrokken. Daniël van Veen is projectleider en schuift zaterdag aan in Open Huis.

Open Huis, zaterdag 16 juni om 14.00 uur op NPO Radio 5

Oorsprong van het leven en prachtige foto’s van zieke kinderen

Yvonne Sprunken

In EO Live speelt Carin van Essen live-muziek en komt BEAM Awardwinnaar Marijn Fidder langs.

Marijn maakt foto’s van kinderen met kanker en ze vertelt in EO Live haar verhaal. In het kleedkamergesprek spreken we met Joke Buis over haar ‘Op Verzoek -tour’. Bioloog Tom Zoutewelle schrijft komende zaterdag een opiniestuk in het RD over de oorsprong van mens en dier. Hij komt langs om hierover te praten. Schrijfster Corina Schipaanboord heeft een boek geschreven over vrouwen en seksualiteit getiteld ‘Vertrouwelijk’, met haar gaan we het gesprek aan. Arjen ten Brinke van International Justice Mission, ook wel bekend als IJM houdt een weekpreek en vertelt over de MUD-race.

EO Live, zaterdag 16 juni, 19.00 uur, NPO Radio 5

Onderweg met Ruth Zwart

In Onderweg praat Elsbeth Gruteke met een gast voor wie 2018 een wel heel bijzonder jaar is. Ze is 45 jaar in dienst bij de Evangelische Omroep, 40 jaar getrouwd en is dit jaar ook nog eens 65 jaar geworden. Ruth Zwart is sinds 1973 verbonden aan de Evangelische Omroep, werkte op allerlei afdelingen en maakte dus ook veel verschillende leidinggevenden en manieren van denken mee. Al op zesentwintigjarige leeftijd werd er bij haar voor het eerst borstkanker geconstateerd. Ondanks alles is ze haar positiviteit en vertrouwen in God nooit kwijtgeraakt. In de uitzending vertelt ook dochter Anne-Mar meer over hun relatie en hoe bijzonder Ruth als moeder is. In het gesprek gaat het over de geschiedenis van de EO, haar drijfveren en het geheim van haar huwelijk.


Onderweg, zaterdag 16 juni om 22.00 uur op NPO Radio 5

Puur Natuur en Monsterlijk of schitterend?

Kees van Velzen

Met Kees van Velzen

Schepping

Nog even vrienden en de zomer begint! Deze week 21 juni, a.s. donderdag. De zomer duurt tot en met 23 september. Het wordt, dat hoop ik tenminste, weer genieten. Er op uit trekken, mooie dingen zien en beleven. Genieten van de natuur, de schepping. Mooi is natuurlijk ook de lente waar we deze zondag nog net inzitten. Maar nu even over die schepping waar we zo van kunnen genieten. Pas sprak ik met een jonge vrouw. Ze kwam uit een atheïstisch gezin. God speelde eigenlijk geen enkele rol. Ook niet voor haar. Tot ze iets zag. In diezelfde schepping.


PUUR NATUUR

Met Martine Dubois

 'O nee, nu heb ik er weer één gehad, weer zo’n monsterlijke ding! Mijn vriendin klaagt over de zoveelste orchidee waarvan zij de schoonheid niet kan zien… en eerlijkheidshalve ben ik het met haar eens, zeker na mijn bezoek aan de Drentsche Aa!

Samen met collega Kees van Son maken we foto’s van één van de 20.000 wilde orchideeën, ze zijn schitterend als je het kunt zien. De ‘monsterlijke’ tuincentrumvariant heeft zijn wilde evenknie in het veld staan. Deze plantengroep is de grootste op aarde en bestaat dus uit 20.000 verschillende soorten. Alle bloempjes zijn even schitterend, net kleine kunstwerkjes die zich verdringen op de stengel.

Zondag zijn we op de Hooilanden van de Drentsche Aa. 

Vroeg op 5, zondag 17 juni om 6.00 uur op NPO Radio 5

'Vertrouwen in de Vader'

Ds. Jasper de Koning

In ‘Groot Nieuws’ spreekt dominee Jasper de Koning van de Hervormde Gemeente in Alphen aan den Rijn over Mattheüs 6:24-34. “In dit gedeelte uit de Bergrede gaat het over Godsvertrouwen; het vertrouwen dat God als een vader zorgt voor Zijn mensen.” 

Ds. De Koning: “Dankzij dat vertrouwen kunnen we onbezorgd zijn. God roept ons daartoe op. Hij weet heel goed hoe moeilijk dat voor ons is. Hij weet dat er mensen bij zijn die werkelijk niet meer weten hoe ze rond moeten komen. Die niet meer weten hoe het verder moet. God kent onze bezorgdheid en neemt onze bezorgdheid serieus.”

“God weet dat we in een wereld wonen waar alles in het teken staat van geld; van de mammon”, vervolgt de predikant. “Mammon is de god die je in deze wereld houvast belooft. Die je zekerheid in het vooruitzicht stelt door te zeggen: ‘Zorg dat je hébt, want dan heb je geen zórg.’ Dan heb je zekerheid, vastigheid. De een na de ander trapt erin en iedereen gaat er eindeloos mee door: want wanneer bereik je de beloofde zekerheid? Wanneer heb je houvast? Als je veertig mille per jaar verdient, of tachtig? Als je vijfduizend euro op de bank hebt staan, of tien- of vijftienduizend? Zo zit je zomaar klem in de dienst aan mammon. Hij belóófde je rust en zekerheid, maar wat je uiteindelijk gekregen hebt is ónrust en onzekerheid.”

Wie in God gelooft, staat niet onder de macht van de mammon. De Here Jezus zegt: ‘Nee, jij niet. Jij staat onder de macht en het gezag van Mijn Vader. Van Hem alléén.’ We staan dus níet onder de macht en het gezag van de mammon. Want we kunnen niet twee heren dienen.”

Wanneer je onder het gezag van God staat, hoef je je nergens zorgen om te maken. “Je mag ‘nee’ zeggen tegen bezorgdheid en tegen dat stemmetje dat je steeds de vraag influistert of je wel genoeg hebt”, zegt ds. De Koning. “In de verzen die volgen laat de Here Jezus wat Hij gezegd heeft ook zien. ‘Kijk maar eens naar de vogels in de lucht. Ze zaaien niet en maaien niet… Het is jullie hemelse Vader die ze voedt.’ (Mattheus 6:26) En als jouw hemelse Vader al zo voor hén wil zorgen, hoeveel temeer zal Hij dan voor jóu willen zorgen. Voor jou als mens die Hij kent en die Hij liefheeft als Zijn eigen kind? Hij gaf zelfs Zijn enige Zoon om jou te kunnen behouden; om werkelijk jouw Vader te kunnen zijn.”

“God heeft jou lief, bindt Hij je op het hart. Hij heeft jou lief als een Vader. En dat maakt dat je Hem kunt vertrouwen. Hij geeft wat je nodig hebt. Het enige wat jij daarvoor hoeft te doen, is Hem zoeken.”

Groot Nieuws, zondag 17 juni om 8.00 uur op NPO Radio 5

'Kermis in de kerk'

Petra de Joode

Waar de meeste mensen per dag over zo’n acht kilometer denkvermogen beschikken, had Jantine van den Berg er dagelijks wel 32! Ze was altijd in de weer. Was het niet lijfelijk, dan wel in haar hoofd. Wanneer ze bijvoorbeeld een boodschappenlijstje maakte, kreeg ze dat niet meer uit haar hoofd: ze bleef de lijst maar herhalen. Kortom: het was kermis in haar hoofd. Ook in de kerk, waar de boodschap niet binnenkwam.

In ‘Zin, Zout & Zegen’ brengt Petra de Joode een bezoek aan Waddinxveen, waar Jantine van den Berg haar rondleidt in haar kerk. Van den Berg is elke zondag te vinden in de plaatselijke PKN-kerk: ‘de Bethelkerk’. Sinds drie jaar zijn de botsauto’s uit haar hoofd en lukt het haar om écht te luisteren. Gods boodschap van genade komt nu – na 43 jaar - eindelijk binnen en daar is ze “zomers” dankbaar voor.

Seizoen
De meditatie in deze uitzending is van ds. Thejon Bos. Hij stelt de vraag: ‘In welk seizoen van uw geloof zit u? Lentekriebels of winterdip?’ 

Over Zin, Zout & Zegen
Het radioprogramma ‘Zin, Zout & Zegen’ reist door Nederland, op zoek naar authentieke geloofsverhalen en de rol van geloof in het dagelijks leven. Petra de Joode en Yvonne Sprunken brengen om en om een bezoek aan een kerkganger en zijn of haar kerkelijke gemeente. Wat brengt deze kerkganger naar de kerk en wat neemt hij mee de nieuwe week in? Dit programma komt tot stand in samenwerking met de Protestantse Kerk in Nederland.

Zin, Zout & Zegen, zondag 17 juni om 19.00 uur op NPO Radio 5

'Nog even zondag' met Ruben van de Belt

Ruben van de Belt en presentator Marleen Stelling

In ‘Nog even zondag’ spreekt Marleen Stelling met Ruben van de Belt. Tijdens zijn studie Theologie zat hij zichzelf op zondagmorgen nog weleens in de weg: “De kerk voelde als een voortzetting van wat ik door de week al deed”, vertrouwt hij Stelling toe. De kritische theoloog ontdekte dat de kerk niet alleen een plek is om na te denken, maar ook om je te laten raken. Van de Belt laat zich niet alleen raken door mooie liederen in de kerk, maar ook door de zorgen van anderen. Zowel anderen in zijn naaste kring, als daarbuiten. In de lokale politiek doet hij zijn best om zijn woonplaats Zwolle een stukje mooier te maken.

Nog even zondag, zondag 17 juni om 22.00 uur op NPO Radio 5