Icon--npo spotify youtube twitter facebook instagram whatsapp linkedin mail search arrow-right menu arrow down clock Icon video audio camera snapchat theme location

2Doc: De Rode Ziel

Woensdag 11 juli 2018 om 22.50 uur, NPO 2

6 juli 2018

Rusland op de eerste plek. Dat is het huidige politieke klimaat in dit enorme land onder leiding van Poetin. Ook de ambitie om het WK te organiseren dat hier nu plaats vindt, vloeit voort uit de ambitie om gezien te worden als hoofdpersonage op het wereldtoneel zoals in de twintigste eeuw bij de Sovjet Unie het geval was. Maar hoe zit bij gewone Russen? Is de herinnering aan het roemruchte Sovjetverleden ballast of drijfveer voor Rusland? De documentaire ‘De Rode Ziel’ laat in verschillende intieme en openhartige portretten zien hoe de Russen omgaan met het verleden onder het bewind van Stalin en hoe zij Rusland nu zien. In de verhalen wisselen trots, pijn en schaamte elkaar af door de pijnlijke herinneringen aan honger, geweld en verraad ten tijde van het stalinistische bewind.

Ruim zestig jaar na de dood van Josef Stalin zijn de Russen nog altijd verdeeld. Was hij de grote leider die van Rusland een supermacht maakte? Of was hij een meedogenloze dictator die miljoenen onschuldige burgers op wrede wijze om het leven liet brengen? Bijna elke familie is slachtoffer van Stalins terreur. Toch wordt Stalin door groepen Russen nog steeds op handen gedragen als een held die met zijn daadkracht de Sovjet-Unie industrialiseerde, de Nazi’s versloeg en het Rode Rijk tot een wereldmacht maakte. Om de Sovjet Unie kon je niet heen.  Maar geldt dat ook voor het hedendaagse Rusland?

Rusland op de eerste plek, overwinningsroes of lijdensweg? In de Rode Ziel komen de Russen zelf aan het woord. Ze laten zien wat hun oude en nieuwe idealen zijn. Ze leggen in deze film de ziel van Rusland bloot. 

Scenario en regie: Jessica Gorter, camera: Sander Snoep, montage: Danniel Danniel, Bobbie Roelofs, montage tv-versie: Stefan Kamp, geluid: Mark Wessner, geluids-ontwerp: Tom Bijnen, muziek: Rutger Zuydervelt, uitvoerend producent: Judith Vreriks, producent: Frank van den Engel, eindredacteur EO/IKONdocs: Margje de Koning.

De Rode Ziel (2017/90’/60’) is een productie van Zeppers Film & TV in coproductie met EO/IKONdocs. De film kwam tot stand met steun van het Nederlands Filmfonds, het Mediafonds, CoBO, filmfonds production incentive en het Wilhelmina E. Jansen Fonds en het Abraham Tuschinski Fonds