Icon--npo spotify youtube twitter facebook instagram whatsapp linkedin mail search arrow-right menu arrow down clock Icon video audio camera snapchat theme location

Ultieme tv-prijs ‘The Coronation’ te zien bij de EO

Zaterdag 2 juni om 19:10 op NPO2

24 mei 2018 in het dossier Pers

De EO zendt zaterdag 2 juni om 19:10 op NPO2 de BBC-documentaire ‘The Coronation’ uit. In de documentaire vertelt koningin Elizabeth II zelf het verhaal van de Britse kroonjuwelen. Ze geeft een persoonlijk inkijkje in de koninklijk rituelen en wat daarbij komt kijken.

"Ik heb één kroning gezien en was de ontvanger in de andere, wat behoorlijk uniek is" vertelt koningin Elizabeth II. De Engelse vorstin blikt terug op haar kroningsceremonie in 1953 en die van haar vader George VI in 1937. De kroonjuwelen, die de koningin toont, maken deel uit van de Koninklijke Collectie. Deze vormen met 140 items en 23.000 edelstenen de meest complete en heilige verzameling koninklijke regalia ter wereld. De documentaire is gemaakt ter gelegenheid van haar 65-jarig jubileum als koningin. Het is in 70 landen te zien op televisie.

Naast de koningin komen ook verhalen aanbod van mensen die bij de kroning van 1953 waren. Een van hen is een bruidsmeisje dat bijna flauwviel in de abdij, en een 12-jarige koorjongen die alleen moest zingen toen zijn koorgenoten overweldigd werden door alle druk en daardoor hun stem verloren.

“The Coronation is schitterend” schrijft de Britse ochtendkrant The Telegraph. ‘De ultieme tv-prijs’ oordeelt The New York Times.