Icon--npo spotify youtube twitter facebook instagram whatsapp linkedin mail search arrow-right menu arrow down clock Icon video audio camera snapchat theme location

Oud-Toppoppresentator Ad Visser vertelt over absurde laatste woorden van moeder

De Kist, zondag 6 mei, 23.45 uur, NPO 2

1 mei 2018

‘Dwarstrogalleshinne.’ Ofwel: dwars door alles heen. Die leus schrijft oud-Toppoppresentator en singer-songwriter Ad Visser op, in de eerste aflevering van het nieuwe EO-seizoen van De Kist. Het absurde verhaal over de dood van zijn kleurrijke moeder was opvallend.

De weg naar het einde gaat volgens Visser namelijk met lijden gepaard. Hij maakte dat van dichtbij mee toen zijn kleurrijke, creatieve moeder op sterven lag. Ze was de macht over de taal verloren. Het enige dat ze nog kon uitbrengen was: “motorboot”. Daarna was ze dood: “Dat vond ik zo mooi, er waren namelijk geen losse eindjes meer, alles was al doorgesproken” zegt Visser. “Volledige mysterieus, absurd, bizar, onbekend, geweldig” vertelt hij aan presentator Kefah Allush.

Het slotwoord van zijn moeder raakt in alle absurditeit aan het mysterie van het leven. Omdat we nooit een stap dichter bij dat mysterie zullen komen, is de dood een avontuur met onbekende uitkomst. Ad Visser: ‘Het enige wat je kunt zeggen is dat de geest verstuift. Stof gaat over in andere stof. En dat gaat overal doorheen.’ Dwarstrogalleshinne!

Het tv-programma 'De Kist' is in de rest van de maand mei te zien. Andere gasten zijn Raymond van de Klundert (Kluun), Lenette van Dongen en Carry Tefsen.

De Kist | Ad Visser over de laatste woorden van zijn moeder

Videofragmenten-Persfoto's

Voor de downloadable videofragmenten en persfoto's van deze aflevering mail of bel contactpersoon Tom van Straten.