Icon--npo spotify youtube twitter facebook instagram whatsapp linkedin mail search arrow-right menu arrow down clock Icon video audio camera snapchat theme location

EO-radioprogrammering 5 t/m 11 mei

3 mei 2018 in het dossier Pers

Op deze pagina vindt u informatie over de radioprogramma's van de periode 5 t/m 11 mei 2018.

Bevrijdingsdag vanuit De Biesbosch

‘Open Huis’ zendt op Bevrijdingsdag uit vanuit Nationaal Park De Biesbosch. De Biesbosch was in de Tweede Wereldoorlog een geliefd onderduikadres. Tegen het eind van de oorlog was Nederland verdeeld in een bevrijd en bezet gebied. Precies daartussen lag het doolhof van de Biesbosch. Peter van Beek, directeur van Biesbosch MuseumEiland, schuift in ‘zijn’ museum aan bij Petra de Joode. Hij voorziet de luisteraar van allerlei verhalen uit de oorlogstijd. Ook boswachter Jacques van der Neut komt langs, want als je op zo’n mooie locatie bent, kun je natuurlijk niet binnen blijven zitten.

Open Huis, zaterdag 5 mei om 14.00 uur op NPO Radio 5

De kerk en het verzet, seizoenen van het leven en meer in ‘EO Live’

In ‘EO Live’ spreekt Yvonne Sprunken met historicus George Harinck over de rol van kerken tijdens de Tweede Wereldoorlog. Nederlandse kerken speelden een belangrijke rol in het Nederlandse verzet. Tegelijkertijd waren er ook dominees en pastors die het gezag van de Duitse onderdrukkers accepteerden onder het mom 'de overheid dient gehoorzaamd te worden'. Van hoeveel predikanten weten we dat ze actief betrokken waren bij het verzet? Hoe groot was de rol van de lokale dominee of pastor? En zijn er verschillen waar te nemen tussen Oost-, West-, Noord- en Zuid-Nederland?

Adem in Adem uit
Judith Stoker is bekend met de verschillende ‘seizoenen’ van het leven. Ze beleefde tijden van voorspoed en blijdschap, maar ook verdrietige tijden vol vragen en twijfels. In haar boek ‘Adem in Adem uit’ beschrijft ze hoe het is om te leven volgens het ritme van Prediker 3. “Het Bijbelboek Prediker geeft op basis van veertien tegenstellingen aan dat we in het leven altijd te maken krijgen met goede en slechte tijden”, legt de schrijfster uit. In haar boek laat Stoker met een lach en een traan zien hoe ze zelf haar weg door de seizoenen in het leven heeft weten te vinden. “Groeien doet pijn, maar zonder groei geen bloemen en zonder bloemen geen vruchten!” Zaterdag vertelt ze erover in de studio van ‘EO Live’.

Verder:

  • Dicky Nieuwenhuis, directeur van ‘Light for the World’, is te gast. Ze vertelt over het 35-jarig bestaan van de stichting, die in 1982 onder de naam ‘Stichting Dark & Light’ werd opgericht door oogarts Dr. Martien Cozijnsen en zijn vrouw Jenny. In hoeveel landen is Light for the World anno 2018 actief? En wat zijn de meest voorkomende problemen waar ze zich op richten?
  • Yvonne belt met zangeres Larissa Baak, die bezig is met een huiskamertournee door Nederland.
  • Sera van der Vijver – de dochter van zandkunstenaar Gert van der Vijver – verzorgt een liveoptreden.


EO Live, zaterdag 5 mei om 19.00 uur op NPO Radio 5

"Om je vijanden te kunnen beminnen, moet je ook vijanden hebben"

In ‘Onderweg’ spreekt Elsbeth Gruteke een uur lang met de bekende Vlaamse hoogleraar Rik Torfs. Hij is een man die zich niet graag in een groep laat indelen en die voor vrijheid is. Naast zijn universitaire werk is hij regelmatig te zien op de Belgische televisie waar hij onder meer een eigen programma had. Hij is columnist, was politicus en is de specialist op het gebied van kerkrecht in zijn vaderland. Hij ziet overeenkomsten in geloof, humor en drugs …maar dat laatste is illegaal, daarom houdt hij het bij de eerste twee. Ook in dit gesprek wordt er regelmatig gelachen, naast dat ook de serieuze persoonlijke zaken worden besproken.

"Wat een verhaal..."

“Ineens kwam de vraag op me af. Of ik wat tv-interviews wilde doen voor de Ivoriaanse televisie”, zegt Kees van Velzen in ‘Vroeg op 5’. “In het Frans dus. Dat vind ik een leuke taal, maar het was toch wel even slikken… Vier prachtige jonge Afrikaanse mensen mocht ik interviewen. Eén van hen was Lydia. Wat een verhaal. Iets wat je daar veel tegenkomt: verschillende (stief)vaders, diverse stiefbroertjes. De eigen vader eigenlijk afwezig. Maar Lydia, derdejaars student medicijnen, had een programma op de tv gezien en dat had haar diep geraakt. Ze geloofde en toen vroeg ik haar wie de Here Jezus voor haar was...”

Blauwe reigers
Boswachter Martine Dubois gaat op pad met collega Guus van Oostwaard.  “Ik zou een moerasgebied in Nieuw -Zeeland bezoeken”, vertelt ze. “Ik keek uit naar alle exotische en bontgekleurde vogels die ik zou zien. Ik luisterde beleefd naar het verkooppraatje van de ranger tot het moment dat ze mij vertelde dat het zeer bijzonder zou zijn als ik een blauwe reiger zou zien! Mijn geveinsde beleefdheid hield maar met moeite stand… die zien wij immers bijna dagelijks. Nederland is echt een reiger-land en dat is helemaal niet gek, als je naar de bijnaam ‘kikkerland’ kijkt. Wij zijn een echt kikkerland en wie eten kikkers? Blauwe reigers zijn er in ieder geval dol op! Maar dat niet alleen, ook eten blauwe reigers veel vis en ook daaraan mankeert het niet in Nederland. Collega Guus van Oostwaard vertelde me dat we in Nederland 40.000 kilometer aan slootjes hebben! Hoeveel kikkers en vissen zijn daar wel niet in te vinden?”

Vroeg op 5, zondag 6 mei om 6.00 uur op NPO Radio 5 

"Een totaal andere kijk"

“God was streng. Als je niet precies deed wat Hij zei, stuurde Hij je linea recta naar de hel.” Uit angst voor God zat Emmy Rakhorst meer dan vijftig jaar verplicht twee keer op een zondag in de kerk. Maar nu… nu vindt ze het een feest om naar de kerk te mogen gaan.

Rakhorst weet nu dat haar vroegere beeld van God, als Boeman en wrede rechter, niet klopt. Ze weet nu dat God van haar houdt en het beste met haar voor heeft. Op haar eigen plekje in ‘haar’ kerk, Hervormde Gemeente ‘De Fontein’ in Nijkerk (PKN), vertelt ze hoe ze een totaal andere kijk op God en geloven kreeg.

De meditatie in deze uitzending komt van ds. Pim Verhoef; predikant van de Nijkerkse gemeente. Hij laat zien dat God een liefdevolle rechter is, die schuld niet wegpoetst maar vergeeft.

‘Zin, Zout & Zegen’ is een reis door Nederland met aandacht voor authentieke geloofsverhalen en de rol van geloof in het dagelijks leven. In het programma gaan presentatoren Yvonne Sprunken en Petra de Joode om en om met een kerkganger mee naar zijn of haar kerkelijke gemeente. Wat brengt hen naar de kerk en wat nemen zij mee de nieuwe week in? ‘Zin, Zout & Zegen’ komt tot stand in samenwerking met de Protestantse Kerk in Nederland.

Zin, Zout en Zegen, zondag 6 mei om 19.00 uur op NPO Radio 5

'Nog even zondag' met Maarten de Vries

Wat hebben God, crossfit en ‘vegan taartjes’ met elkaar te maken? Dat legt Maarten de Vries deze week in ‘Nog even zondag’ uit aan Marleen Stelling. De geboren Urker vertelt waarom hij naast zijn baan als elektromonteur en zijn bezigheden als christelijk spreker in pinksterkerken ook nog eens fanatiek sport: “In het Westen zijn het geestelijke en het lichamelijke teveel van elkaar gescheiden. Voor God zijn ze even belangrijk. Ze zijn beide gereedschap om hem te dienen.” En dat betekent dat beide ook goede verzorging en training nodig hebben. Veel training…

Nog even zondag, zondag 6 mei om 22.00 uur op NPO Radio 5