Icon--npo spotify youtube twitter facebook instagram whatsapp linkedin mail search arrow-right menu arrow down clock Icon video audio camera snapchat theme location

EO-radioprogrammering 26 mei tm 1 juni

24 mei 2018 in het dossier Pers

Op deze pagina vindt u informatie over de radioprogramma's van de periode 26 mei t/m 1 juni 2018.

Larissa Pans over ‘Onbeperkt Vruchtbaar’

Het aantal Nederlandse vrouwen dat na hun veertigste een eerste kind krijgt, neemt toe. Dat ontdekte ook Larissa Pans. In haar boek ‘Onbeperkt Vruchtbaar’ schetst ze de stand van zaken in de medische wetenschap en het fertiliteitsonderzoek. Het resultaat is een journalistieke zoektocht naar de mogelijkheden en dilemma’s die deze ‘opgerekte vruchtbaarheid’ met zich meebrengt. In ‘Open Huis’ vertelt ze over haar boek en de talloze gesprekken met gynaecologen, fertiliteitsartsen, ethici, oudere moeders, juristen en politici.

Open Huis, zaterdag 26 mei om 14.00 uur op NPO Radio 5

Omgaan met de choking challenge, burn-out en meer in ‘EO Live’

Marit Goessens

Het aantal Nederlanders met een burn-out is schrikbarend hoog. Onder jongeren (jonger dan 25 jaar) is de kans op burn-outklachten al 1 op de 13. Bij de beroepsbevolking is de kans nog groter: 1 op 7. Marit Goessens is één van hen. Zij kwam op 26-jarige leeftijd terecht in een zware burn-out en wist niet wat haar overkwam. Had ze maar een handboek dat haar bruikbare antwoorden en tips kon geven… Op basis van haar ervaringen en haar professie als psycholoog besloot ze dat handboek zelf te schrijven. In ‘EO Live’ vertelt Goessens alles over haar ‘Handboek bij burn-out’.

Omgaan met gevaarlijke challenges
Een paar dagen geleden overleed een 15-jarige scholier nadat hij meedeed aan een ‘choking challenge’. Pubers dagen elkaar steeds vaker (vooral via internet) uit om gekke of zelfs levensgevaarlijke challenges te doen. Waarom doen jongeren hieraan mee en hoe moet je er als ouders mee omgaan? In ‘EO Live’ spreekt Yvonne Sprunken met coach en therapeut Carianne Ros.

Verder: 

  • Eelco Elzenga, oud-hoofdconservator van Paleis Het Loo, schuift aan om te vertellen over de geschiedenis van het orgel.
  • Yvonne spreekt met Joyce van de Veen en Karin van de Broeke van het Nederlands Bijbelgenootschap (NBG). De organisatie wil komend jaar tienduizend Bijbels gaan weggeven op Keniaanse scholen. Wat gebeurt er als een scholier een Bijbel krijgt? En wat gaat het NBG verder doen; hoe ziet het vervolgtraject eruit? 
  • Joram Kaat vertelt over de EO-Jongerendag, die zaterdagmiddag en -avond plaatsvindt in GelreDome Arnhem. Wat is de gedachte achter het thema ‘Walk on Water’? En hoe is de sfeer tijdens het evenement?
  • Talitha Nawijn zorgt voor livemuziek.
  • De ‘weekpreek’ naar aanleiding van een actuele gebeurtenis, wordt verzorgd door Janneke Nijboer.

EO Live, zaterdag 26 mei om 19.00 uur op NPO Radio 5

“Een heel bijzondere plek”

Kees van Velzen en Mike Huckabee

In ‘Vroeg op 5’ neemt Kees van Velzen de luisteraar in gedachten mee naar Jeruzalem; de stad die hij onlangs met een groep christenen bezocht. “De voorlaatste dag dat we in Jeruzalem waren, gingen we naar de Stad van David. Daar stond ooit het paleis van koning David. Vanaf daar liepen we ondergronds naar het Davidson Centre dat vlakbij de Klaagmuur ligt. Een heel bijzondere plek! Je vindt er bijvoorbeeld de originele trappen van de vroegere opgang naar de tempel. Daar liepen Maria en Jozef overheen toen ze met Jezus naar de tempel gingen om hem te laten besnijden toen Hij acht dagen oud was. Op die plek nam Simeon Jezus als baby in zijn armen. Toen we daar stonden, bleek een groep van zo’n 120 Amerikanen te zitten met een band die begon te spelen. Dat kwam niet lekker uit...De gids en ik zouden namelijk net iets over deze plaats gaan vertellen.”

Onverwachte wending
Boswachter Martine Dubois maakt zich zorgen over de enige natuurlijke conifeer die we in Nederland kennen. “Alles in de natuur is belangrijk en verdient onze aandacht. De eenzame zuilen op de uitgestrekte heidevelden horen bij ons landschap. Maar: hij wil zich niet verjongen! Jaren van wetenschappelijke studie, het voorkomen van vraat, bodembewerking… alles werd uit de kast getrokken om de jeneverbes te laten verjongen. Terwijl ik met collega Arend Spijker op stap ben, jaagt een pittige bui ons de struiken in. Jeneverbesstruiken, om precies te zijn. En wat schetst mijn verbazing: Arend vertelt me dat de jeneverbes buiten levensgevaar is! Ook nieuwsgierig naar deze onverwachte wending?”

Vroeg op 5, zondag 27 mei om 6.00 uur op NPO Radio 5

'Stil zijn voor God'

Andries Knevel

In ‘Groot Nieuws’ spreekt Andries Knevel over Psalm 62. “Dit is de Psalm van het stil zijn voor God”, zegt hij. “Maar ook een Psalm waarin blijkt dat dit helemaal niet makkelijk gaat. Toen niet voor David en vandaag misschien ook niet voor u.”

Hoewel David het lastig heeft (hij is op de vlucht voor zijn zoon Absalom), is hij stil voor God. Knevel: “Hij opent zijn hart voor God, hij verwacht alles van God. ‘Want’, zegt David ‘van Hem is mijn heil.’ Davids vertrouwen is op God. Kent u dat? Dat u ook als het leven tegenzit, of misschien juist als het leven tegenzit, u stil ben voor God. Misschien wel letterlijk. In uw stoel thuis, of op de fiets, of tijdens een wandeling of in de kerkbank. Stil zijn voor God en van God alles verwachten.”

“Ik weet dat deze geestelijke oefening niet meevalt. Maar David doet het, want hij belijdt in vers 3: ‘Hij is mijn rots, mijn burcht en mijn heil. Ik zal niet al te zeer wankelen.’ Hoort u wat hij zegt? Niet al te zeer wankelen. Hij wankelt dus wel, ondanks de belijdenis dat God burcht, rots en heil is. Wat herkenbaar! Ook al stellen we ons vertrouwen op God, dan betekent het niet dat we niet aangevochten worden, of twijfelen, of wankelen.”

“David heeft geestelijke lessen geleerd, die hij heel graag aan ons wil doorgeven”, vervolgt Knevel. “David roept ons op om God te allen tijde te vertrouwen én om voor Hem ons hart uit te storten. Wij mogen ons hart uitgieten voor God. Wat een mooie oproep. We mogen alles wat in ons hart en hoofd zit aan God vertellen. Uw zorg om de kinderen, uw langdurige ziekte, uw worsteling om te geloven, uw twijfels en aanvechtingen, uw onvermogen om stil te zijn voor God, uw angst voor de toekomst, uw eenzaamheid, de boosheid die er in uw hart is, de boosheid op God misschien wel.”

“Wat een heerlijke, door het leven getekende oproep van David. God is Davids schuilplaats en Hij wil dat ook voor ons zijn. Dat is de levensles van David uit de stiltepsalm.”

Groot Nieuws, zondag 27 mei om 8.00 uur op NPO Radio 5

Jezus’ liefde delen

Tom Zoutewelle

In ‘Zin, Zout & Zegen’ brengt Petra de Joode een bezoek aan geoloog en bioloog Tom Zoutewelle. Dat hij wetenschapper én christen is, is niet vanzelfsprekend. “Ik huil niet gauw, maar als ik samen met iemand voor God sta… dat gaat heel diep”, vertelt hij openhartig. 

Zoutewelle is lid van baptistengemeente ‘De Haven’ in Wijk bij Duurstede. Sterker nog: vijftien jaar geleden was hij één van de oprichters van deze gemeente. “We wilden een laagdrempelige kerk in Wijk, want die was er niet”, legt hij uit. De kerk huist in de centrale hal van het kleurrijke Revius Lyceum. Iedereen in Wijk bij Duurstede kent die plek. Je loopt zó naar binnen. Op zondag staat een team om 8.00 uur paraat om van de hal een kerkzaal te maken. Maar het is natuurlijk de inhoud waar het écht om gaat. “Als wij er zijn, is Gods Geest hier ook”, zegt Zoutewelle. “We vragen altijd heel nadrukkelijk of Hij deze ruimte wil heiligen. We hopen dat iedere bezoeker God ontmoet tijdens de dienst.” 

Motto
Het motto van Zoutewelle’s gemeente is ‘Jezus’ liefde delen’. Een thema dat ook centraal staat in de meditatie van deze week. De meditatie over Johannes 7:37-38 wordt verzorgd door Willem Biesheuvel. Biesheuvel is verbonden aan ‘Jeugd met een Opdracht’ in Amsterdam.

Over Zin, Zout & Zegen
Het radioprogramma ‘Zin, Zout & Zegen’ reist door Nederland, op zoek naar authentieke geloofsverhalen en de rol van geloof in het dagelijks leven. Petra de Joode en Yvonne Sprunken brengen om en om een bezoek aan een kerkganger en zijn of haar kerkelijke gemeente. Wat brengt deze kerkganger naar de kerk en wat neemt hij mee de nieuwe week in? Dit programma komt tot stand in samenwerking met de Protestantse Kerk in Nederland.

Zin, Zout & Zegen, zondag 27 mei om 19.00 uur op NPO Radio 5

'Nog even zondag' met Roelien Smit

Presentator Marleen Stelling

Roelien Smit is theoloog en vertaler bij het Nederlands Bijbelgenootschap. In ‘Nog even zondag’ spreekt ze met Marleen Stelling over haar gevoel bij zondag én over haar doordeweekse werk bij het Nederlands Bijbelgenootschap. “Zondag is voor mij altijd een kerkdag geweest. Mijn man is predikant; ik ga altijd met hem mee als hij moet preken. Toen ik nog in Leiden woonde, was ik zelf ouderling en had ik eigen taak in de kerk. Maar sinds we verhuisd zijn, ben ik een klassieke domineesvrouw. Bij het Bijbelgenootschap probeer ik om de Bijbel dichtbij mensen te brengen. Maar de Bijbel raakt mij ook persoonlijk. Ik blijf nieuwe dingen ontdekken.”

Nog even zondag, zondag 27 mei om 22.00 uur op NPO Radio 5