Icon--npo spotify youtube twitter facebook instagram whatsapp linkedin mail search arrow-right menu arrow down clock Icon video audio camera snapchat theme location

EO-radioprogrammering 19 tm 25 mei

17 mei 2018 in het dossier Pers

Op deze pagina vindt u informatie over de radioprogramma's van de periode 19 t/m 25 mei 2018.

In de ban van de ukelele

Liselotte Goed en Barbara Tammes hebben een missie: muziek voor iedereen toegankelijk maken. De ukelele is daar het ideale instrument voor, vinden ze. Het tweetal is helemaal in de ban van de kleine gitaar. Hoewel de oudere generatie het instrument nog regelmatig associeert met ‘flauw cabaret’, ziet de nieuwe generatie het instrument juist als een teken van vrijheid: lekker tokkelen bij het kampvuur. Liselotte en Barbara zijn eigenaar van ‘Uked’ en vertellen zaterdag in ‘Open Huis’ waarom dit instrument zo bijzonder is. Natuurlijk spelen ze live én leren ze de luisteraar de kneepjes van het vak aan de hand van hun gloednieuwe boek ‘We’re Here To Get You Uked’.

Open Huis, zaterdag 19 mei om 14.00 uur op NPO Radio 5

Omgekeerde zending, Pinksteren en meer in ‘EO Live’

Yvonne Sprunken

De westelijke wereld seculariseert in hoog tempo. Tegenwoordig bevinden de grootste christelijke gemeenschappen zich niet meer in het Westen, maar in Afrika, Latijns-Amerika en Azië. Dit brengt met zich mee dat christelijke zending nieuwe vormen aanneemt. Er groeit een jonge en ijverige zendingsbeweging vanuit ‘het zuiden’: vanuit Afrika en andere delen van de wereld komen christenen naar ons land om hier het evangelie te brengen. Kortom: er is sprake van ‘omgekeerde zending’. Kim Knibbe deed voor de Vrije Universiteit en de Rijksuniversiteit in Groningen onderzoek naar dit fenomeen en vertelt erover in ‘EO Live’. 

Kerk vol Kracht
Veel christenen verlangen naar een kerk vol kracht. Een kerk waar God zichtbaar aan het werk is tot zegen voor de wereld. Hoewel er geen stappenplan bestaat die leidt tot een krachtige kerk, vond Ardjan de Boo in het Bijbelse verhaal van Jozua wel principes die haalbaar zijn voor iedere kerk en voor iedere gelovige. In zijn boek ‘Kerk vol Kracht’ deelt Ardjan de Boo deze principes. Hij zegt hierover: “Je ontdekt hoe je net als Jozua dynamische geloofsavonturen met God kunt beleven en wat leven onder de zegen van God volgens de Bijbel betekent… Als de gemeente van Christus gaat samenwerken met God, zal niets onmogelijk blijken.”

Verder:

  • Met Pinksteren vieren christenen het feest van de uitstorting van de Heilige Geest. Maar wie of wat is de Heilige Geest? Arnoud Drop, directeur van Alpha Nederland, geeft uitleg!
  • Religieonderzoeker Miranda Klaver vertelt over spreken in tongentaal. Wat is dat precies en wat is het nut van deze gave van de Geest?
  • Yvonne belt met Henk Binnendijk. Hij geeft zaterdagavond tijdens Pinksterconferentie ‘Opwekking’ een lezing over het thema ‘Wat heeft God met Israël?’
  • Er is livemuziek van Elvis E. & Band.


EO Live, zaterdag 19 mei om 19.00 uur op NPO Radio 5

Onderweg met Johan Lock

Johan Lock

Halverwege de jaren ‘90 kwam aan een bloeiende Pinkstergemeente in Rotterdam plotseling een einde. De leider van de gemeente bleek jarenlang zijn positie misbruikt te hebben; veel vrouwen waren daarvan het slachtoffer. Johan Lock groeide op in die gemeente. Zijn oom was de leider. Wat bepaalde daar de sfeer en hoe was het om er deel van uit te maken?

Over de gebeurtenissen schreef Johan nu – bijna twintig jaar later – een roman. Een indrukwekkend familieverhaal, deels gebaseerd op zijn eigen leven. Johan brak met de kerk, maar is hij ook zijn geloof kwijt? In ‘Onderweg’ spreekt Elsbeth Gruteke vandaag met Johan Lock, schrijver van het boek “De Erfenis van Adriaan”.

Onderweg, zaterdag 19 mei om 22.00 uur op NPO Radio 5

De verschijnselen van Pinksteren

Kees van Velzen

In ‘Vroeg op 5’ legt Kees van Velzen de link tussen dronkenschap en de verschijnselen van Pinksteren. “Ik houd niet van alcohol”, begint hij. “Nooit gedaan ook. Inmiddels ben ik 65 en ik weet niet eens hoe bier smaakt. Wijn? De cultuur van wijn vind ik interessant maar als ik in mijn hele leven een of twee flessen wijn geconsumeerd heb, zal het veel zijn. Wat de effecten van alcohol zijn, weet ik echter wel. Dronkenschap… wat een ellende. Vreemd dat de verschijnselen van Pinksteren - dat prachtige feest wat we vandaag vieren over de uitstorting van de Geest van God - door sommigen werd gezien als openbare dronkenschap. Hoe kan dat?

Bijen
Boswachter Martine Dubois raakt niet uitgesproken over de bij. “Ze zijn heel mooi met hun zwart-gele lijfjes, maar ook een beetje griezelig. Toch zijn wilde bijen ongelofelijk boeiend. In ons land kennen we 360 verschillende soorten bijen. Dat zijn er veel! Vooral als je weet dat ze allemaal een eigen levenswijze hebben. Zo heeft iedere bij een eigen smaak én een voorkeur op woongebied. Zo zijn er zijn veel bijen die net als een konijn een holletje maken in de grond. In ‘Vroeg op 5’ zondag alles over deze bijzondere insecten.

Vroeg op 5, zondag 20 mei om 6.00 uur op NPO Radio 5

Pinksteren, een bijzonder feest

Petra Smit

In ‘Groot Nieuws’ spreekt Petra Smit, predikant van de Vrije Evangelische Gemeente in Bussum, over Pinksteren. Ze legt uit: “Voordat Jezus terugging naar Zijn Vader in de hemel beloofde Hij Zijn leerlingen dat Hij hen niet alleen achter zou laten. Met Pinksteren vieren we dat deze belofte werd vervuld.”

Het Pinksterverhaal wordt beschreven in Handelingen 2:1-4. “Het is wel duidelijk dat er op die Pinksterdag iets bijzonders gebeurt”, zegt Smit. “Als Jezus’ belofte wordt vervuld, horen de mensen het geluid van een geweldig sterke windvlaag. Ik heb me afgevraagd waarom dat geluid klonk en ik denk dat ik het eenvoudig zo kan uitleggen: Kent u het spreekwoord er gaat een andere wind waaien? Dat betekent dat het tijd is voor iets nieuws. Het geluid van de wind op Pinksteren maakt duidelijk dat er iets nieuws gaat gebeuren. Dat nieuwe is de vervulling van de profetie van Joël: dat God als de tijd vervuld is zijn Geest zal uitstorten.”

“Het geluid van de wind is een hoorbaar teken van de komst van de Geest, zoals bij de doop van Jezus de duif een zichtbaar teken was van de Heilige Geest. De Heilige Geest gaat van de Vader én de Zoon uit. Ze zijn één. Door de komst van de Heilige Geest is de Heer zelf bij zijn leerlingen. Hij is bij hen allemaal op hetzelfde moment, dat is een grote verandering, want toen Jezus op aarde te midden van zijn leerlingen wandelde, kon Hij maar op één plaats tegelijk zijn. De Heilige Geest kan altijd en overal bij de gelovigen zijn, bij u thuis, in de kerk of als u onderweg bent.”

“De leerlingen zijn vervuld door Gods Geest en dat doet iets met ze. Ze zijn vol vuur, ze worden enthousiast, ze prijzen en loven God om wie Hij is en om wat Hij heeft gedaan. De Heilige Geest brengt Gods daden in herinnering, waardoor de leerlingen van Jezus God loven om wat Hij heeft gedaan. De Heilige Geest inspireert en maakt het geloof levend door de leerlingen in gedachten te brengen wat Jezus heeft gezegd en wat hij heeft gedaan. De Heilige Geest leidt en troost de leerlingen. Door de Heilige Geest is de Heer nog steeds bij zijn leerlingen. Hij helpt ons om in vertrouwen op God te leven.”

“De leerlingen op het Pinksterfeest aanbidden en prijzen God in verschillende talen. Is het een wonder van het gehoor? Of een wonder in de spraak? Voor de joden en joodse bekeerlingen in Jeruzalem is het reden tot gesprek. Zij horen de leerlingen in de taal van hun geboorteland spreken. Het goede nieuws wordt doorverteld. Na Pinksteren gaat het de wereld over, de Geest wakkert het vuurtje aan.”

Groot Nieuws, zondag 20 mei om 8.00 uur op NPO Radio 5

'Geen briefje uit de hemel'

Matthijs en Willienke Westerkamp met hun drie kinderen

Er dwarrelde geen briefje uit de hemel, maar er waren aanwijzingen genoeg. Matthijs en Willienke Westerkamp hadden geen enkele twijfel: God stuurde hen naar het Afrikaanse Niger. Een onveilig land, vanwege organisaties als Boko Haram en andere islamitische extremisten. Toch stapten de jonge zendelingen in het vliegtuig om het Evangelie te gaan vertellen aan de Toearegs; een nomadenstam. Ze waren er honderd procent van overtuigd dat God hen dit, via zijn Heilige Geest, duidelijk had gemaakt.

Inmiddels werken ze al vier jaar in Niger. Het stel is nu, samen met hun kinderen, op verlof in Nederland. Hier werd zeven weken geleden hun derde kindje geboren: dochter Naeva. Over ruim drie maanden vertrekt het gezin weer naar Niger. Hoe is het om met drie kleine kinderen naar het, volgens de VN-index van de menselijke ontwikkeling (2013), minst ontwikkelde land ter wereld te gaan?

In ‘Zin, Zout & Zegen’ brengt Yvonne Sprunken een bezoek aan Matthijs en Willienke. Ze ontmoet hen in het kerkgebouw van de gemeente die hen uitgezonden heeft: de Nederlands Gereformeerde Kerk ‘De Lichtboog’ in Houten. Een groot modern gebouw, dat in schril contrast staat met hun kerk in Niger, waar de kerk slechts uit een paar tenten bestaat. Maar zowel in de tenten daar als in de kerk hier, wordt met Pinksteren dezelfde boodschap verkondigd: God wil ons vullen met Zijn Geest. De preek wordt gehouden door de vader van Matthijs: Dick Westerkamp.

'Zin, Zout & Zegen' is een reis door Nederland met aandacht voor authentieke geloofsverhalen en de rol van ‘geloof’ in het dagelijks leven. Dit programma komt tot stand in samenwerking met de Protestantse Kerk in Nederland.

Zin, Zout & Zegen, zondag 20 mei om 19.00 uur op NPO Radio 5

'Nog even zondag' met Evelijne Swinkels

Thijs en Evelijne Swinkels

In ‘Nog even zondag’ zijn deze week Evelijne Swinkels en haar zoon Thijs te gast bij Marleen Stelling. Evelijne is voorganger bij de Vrijzinnigen in Soest en Baarn. Hoewel ze direct na de middelbare school ging studeren, is ze pas op latere leeftijd predikant geworden. Marleen Stelling praat met Evelijne over het vuur van Pinksteren. “Bij mij in de kerk zitten zoveel kleuren mensen. Wel vaak ouder. Ex-gereformeerden, katholieken, mensen die veel geloven en mensen die minder geloven... maar ze delen het vuur en enthousiasme. Dat is precies waar geloofsvreugde voor mij over gaat.” Zoon Thijs bezielde zelfs miljoenen publiek als deelnemer aan The Voice Kids. Zelfs zijn ouders wisten niet dat hij zó mooi kon zingen.

Nog even zondag, zondag 20 mei om 22.00 uur op NPO Radio 5

Pinksteren: het begin van de verbreiding van het christendom

Ook ‘Musica Religiosa’ staat deze week in het teken van het Pinksterfeest. De naam Pinksteren is afgeleid van het Griekse woord ‘pentèkostè’ dat ‘vijftig dag’ betekent. Het is het feest van de vijftigste dag na Pasen. In de christelijke kerken wordt herdacht dat de Heilige Geest neerdaalde over de apostelen. Op Pinksteren verspreidden zich tongen als van vuur over de apostelen. Deze begonnen daarop alle volken in hun eigen taal toe te spreken. Dit was het begin van de verbreiding van het christendom. God daalt neer op de mens zelf. De Geest doet ons getuigen van God. Waar God ons tot een nieuw mens maakt, begint de nieuwe wereld. 

Musica Religiosa, zondag 20 mei om 23.00 uur op NPO Radio 5