Icon--npo spotify youtube twitter facebook instagram whatsapp linkedin mail search arrow-right menu arrow down clock Icon video audio camera snapchat theme location

EO-radioprogrammering 12 tm 18 mei

11 mei 2018 in het dossier Pers

Op deze pagina vindt u informatie over de radioprogramma's van de periode 12 t/m 18 mei 2018.

‘Van vertrappen naar vertroetelen’

Wie kent ze niet; lastige tuinbeestjes als bladluizen, mieren, slakken, wespen, rupsen, mollen en ratten? Waarom zijn ze er en wat zeggen ze over jouw tuin? Tuinexpert Suze Peters schreef het ‘Plaagdierboek’ en schuift vandaag aan in ‘Open Huis’ om hierover te vertellen. Aan de hand van haar motto ‘Van vertrappen naar vertroetelen’ legt ze uit hoe je tuiniert zonder gif.

Presentatie: Petra de Joode

Open Huis, zaterdag 12 mei om 14.00 uur op NPO Radio 5

‘EO Live’ staat stil bij zeventig jaar Israël

Yvonne Sprunken

Het land Israël bestaat op 14 mei precies zeventig jaar. Dat wordt gevierd met een 70 uur durende viering rond het thema ‘Erfgoed van Innovatie’. “Dit zullen 70 uur feest zijn in de Israëlische samenleving die ons allemaal verbindt”, belooft minister Regev van Cultuur en Sport. Om meer te weten te komen over het jubileum belt Yvonne met correspondent Alfred Muller. Hoe viert Israël feest? Wat wordt bedoeld met het thema ‘Erfgoed van Innovatie’? En is de zeventigste verjaardag een samenbindende factor voor de bevolking?

Tegelijkertijd zijn er spanningen rondom Israëls verjaardag. Daarover spreekt Yvonne met Jan van Benthem, buitenlandcommentator bij het Nederlands Dagblad. “Alle ingrediënten voor een uitbarsting in het Midden-Oosten komen binnen één week bij elkaar. Het besluit van president Trump over de nucleaire deal met Iran is daarvan maar een deel. Er broedt veel meer”, schreef Van Bethem op 8 mei in het dagblad. In ‘EO Live’ legt hij uit wat er speelt en hoe groot de kans op een uitbarsting is.

Bemoedig een zendeling
Met het project ‘Bemoedig een zendeling’ roept Han Hoogendoorn mensen op om zendelingen een hart onder de riem te steken. “Teleurstellingen en moeilijkheden kunnen ervoor zorgen dat zendelingen het gevoel hebben er alleen voor te staan. Voor zendelingen is het belangrijk dat zij weten dat er met hen wordt meegeleefd”, legt hij uit. Hoogendoorn is te gast in de ‘EO Live’-studio om dit mooie initiatief verder toe te lichten.

Verder:

  • Ben en Coby van Wijhe werken vanuit Jaffa voor ‘Shevet Achim’; een organisatie die Koerdische kinderen en Palestijnse kinderen helpt om in Israël een medische behandeling te ondergaan. Op dit moment zijn ze in Nederland en vanavond vertellen ze in ‘EO Live’ meer over hun werk.
  • Yvonne Sprunken spreekt met Andries Knevel over zijn liefde voor Israël.
  • Zangeres en songwriter Nathalie Booij neemt de livemuziek voor haar rekening.

EO Live, zaterdag 12 mei om 19.00 uur op NPO Radio 5

“Ik heb geloof en genade opnieuw leren spellen”

Saskia van Meggelen (© Sandra Haverman)

De Protestantse Kerk in Nederland heeft sinds maart een nieuwe voorzitter: dominee Saskia van Meggelen. Maar wie is zij, hoe groeide ze op en waarom wilde ze dominee worden? In ‘Onderweg’ is ze een uur lang te gast bij Elsbeth Gruteke. Het eerlijke en kwetsbare gesprek gaat over ruimte voor de ziel, de pijn en eenzaamheid van ongewenste kinderloosheid, de toekomst van de kerk en hoe omstandigheden uit jouw leven invloed hebben op je kijk op God en Zijn genade.

Onderweg, zaterdag 12 mei om 22.00 uur op NPO Radio 5

Geloven als een kind

In ‘Vroeg op 5’ denkt Kees van Velzen terug aan een bijzondere gebeurtenis. “Een kindje in het gras. Het beeld blijft me bij. Een drukke kruising in Abidjan, Ivoorkust. Verkeer wat langs raast. Een brede verkeersweg met daartussen een strook gras. Als je naar links voorsorteert wordt de grasstrook nog smaller. Zie ik dat nou goed? Jawel, daar zit een gehandicapte moeder met een schattig kindje. Dat kindje, een meisje, speelt in dat smalle strookje gras bij een drukke kruising. Ze tilt iets op en ze lacht. Aan het spelen! Daar!”

Meikever
“De maand mei is altijd al een inspirerende maand geweest”, vindt boswachter Martine Dubois. “Veel spreekwoorden gaan over deze maand, waarvan 'in mei leggen alle vogels een ei' wel de meest bekende is. Maar hoe zit het met de meikever, hoe komt die aan zijn naam?"

"Er gebeurt veel in deze periode. Inderdaad leggen vogels een ei, niet allemaal trouwens, want de merel heeft de jongen al het huis uit. Maar ook veel viervoeters zitten in de luiers en insecten komen massaal uit hun puberteit. Zo ook de meikever. Na jarenlang onder de grond te hebben gewoond, steekt hij zijn kop naar buiten. Ik ontmoette de meikever voor het eerst toen ik mijn werkhandschoenen aantrok en mijn vingers iets vlezigs en sappigs doorboorde. Oké dat was niet de beste kennismaking, maar de meikever is een leuk en bijzonder dier!”

Vroeg op 5, zondag 13 mei om 6.00 uur op NPO Radio 5

Hypotheek of Hoofdprijs?

Hans Frinsel

“We leven in een consumptiemaatschappij die wil doen geloven dat ons geluk volledig ligt in een goed leven hier en nu”, zegt Hans Frinsel in ‘Groot Nieuws’. “En ze biedt ons allerlei middelen om dat geluk ook te pakken. Hypotheken, leningen, op afbetaling kopen, we kennen het allemaal.”

“De gewoonte van nu genieten en later betalen is diep in onze cultuur doorgedrongen. De Here Jezus vertelde een gelijkenis over iemand die een totaal andere instelling had (Mattheüs 13:45-46): ‘Ook is het koninkrijk der hemelen gelijk aan een koopman die mooie parels zoekt. Toen hij één parel van grote waarde had gevonden, ging hij heen en verkocht alles wat hij had, en hij kocht hem.’”

Frinsel: “Waarom nam hij geen hypotheek op zijn eigendommen om die parel te kopen? Waarom al het andere opgeven? Onze consumptiemaatschappij houdt ons voor dat je geen keuze hoeft te maken. Je kunt het allemaal tegelijk hebben. En niet later, maar nu!”

“Op geestelijk terrein kun je geen hypotheek nemen. Je kunt Christus maar op één manier volgen. Het is alles of niets. Heel radicaal. De Here Jezus benadrukte dat het niet mogelijk is om Hem te volgen én de wereld lief te hebben. De doelstellingen van deze wereld zijn zó tegengesteld aan die van Gods Koninkrijk, dat ze elkaar uitsluiten…”

“We willen wel graag het eeuwige leven dat Hij ons beloofd heeft, maar we geven er liever niets voor op. We buigen mee met de heersende cultuur, om ook nú niets te missen. Dát is nu juist waarvan Christus zegt dat het niet mogelijk is. Het leven van een ware volgeling van Hem botst met dat van de wereld. Hij liet dat in Zijn leven zien. Het was de reden waarom Hij gewantrouwd werd, en zelfs gehaat en vervolgd. En Hij waarschuwt dat mensen die Hem serieus willen volgen, daar ook tegenaan zullen lopen. Dat zijn ongemakkelijke woorden die we liever niet horen. Passen we ons aan? Of zijn we bereid Christus radicaal te volgen?”

“De parel - het Evangelie - is onnoemelijk veel meer waard dan de wereld. Jezus stierf voor onze zonden, om ons de parel van hoop op eeuwig leven te geven. We kunnen wel zonder deze wereld, maar niet zonder het Evangelie. Wat is ons dat waard?”

“In Mattheüs 16:21 zegt Jezus: ‘Wie zijn leven zal willen behouden, die zal het verliezen; maar wie zijn leven zal verliezen om Mij, die zal het vinden.’ We vinden eeuwig leven in het leven dat Hij geeft. En die zekerheid geeft ons ook vrede, rust en een doel in dit leven.”

“Vaak moet je eerst iets opgeven om iets veel beters terug te ontvangen”, besluit Frinsel. “Jezus vraagt van ons een radicale keuze: Hij nodigt u om te gaan voor de hoofdprijs, zonder hypotheek.”

Groot Nieuws, zondag 13 mei om 8.00 uur op NPO Radio 5

Van 9 tot 90: vier generaties staan stil bij vuurwerkramp Enschede

V.l.n.r: Marlies Boxem, Martina Wiltjer, Evy Boxem en Alien Moraal

“Zeg het met bloemen!”, we kennen de slogan allemaal. Met bloemen zeg je: 'Ik denk aan je', 'Ik hou van je' of 'Dank je wel'. Evy van 9 zoekt een paar sprekende bossen uit; één voor haar moeder, één voor de moeder van haar moeder en één voor de moeder van de moeder van haar moeder…

Op Moederdag komen in ‘Zin, Zout & Zegen’ vier generaties vrouwen aan het woord, van 9 tot 90: overgrootmoeder Martina Wiltjer, oma Alien Moraal, moeder Marlies Boxem en dochter Evy Boxem. Ze vertellen over familiaire overeenkomsten en verschillen, over dingen doorgeven van moeder op dochter en over geloven; iets dat elke generatie weer op zijn eigen manier doet.

In deze Moederdagspecial bezoekt Yvonne Sprunken geen kerk, maar reist ze af naar Enschede, naar het riante appartement van overgrootmoeder Wiltjer. Het gezelschap brengt een bezoek aan de “Krater’’ in de wijk Roombeek; een monument dat herinnert aan een vreselijke ramp, vandaag 18 jaar geleden. Een ramp, die de familie Wiltjer enorm heeft doen schrikken. Waarom vertellen ze zelf.

De meditatie van deze aflevering gaat over ‘Gods Moederhart’ en wordt verzorgd door ds. Maaike van der Molen.

‘Zin, Zout & Zegen’ is een reis door Nederland met aandacht voor authentieke geloofsverhalen en de rol van ‘geloof’ in het dagelijks leven. Het programma komt tot stand in samenwerking met de Protestantse Kerk in Nederland.

Zin, Zout & Zegen, zondag 13 mei om 19.00 uur op NPO Radio 5

'Nog even zondag' met Esther van Lunteren

Marleen Stelling

Sommige mensen hebben discipline nodig om aan de slag te gaan, maar Esther van Lunteren moet juist moeite doen om níét te werken. De freelance journaliste is deze week te gast in ‘Nog even zondag’ en vertelt Marleen Stelling over het beroep waar ze zo ontzettend van geniet: “Het is mooi dat je als journalist het gesprek mag aangaan en vragen mag stellen. Als je dat zonder oordeel doet, ontstaat er voor de ander ruimte om zijn verhaal te vertellen.” Daarbij gaat Van Lunteren de moeilijke verhalen niet uit de weg. Ze vindt dat schurende geschiedenissen moeten worden verteld en taboes moeten worden doorbroken. De journaliste wil strijdvaardig zijn en de pen is haar wapen.

Nog even zondag, zondag 13 mei om 22.00 uur op NPO Radio 5