Icon--npo spotify youtube twitter facebook instagram whatsapp linkedin mail search arrow-right menu arrow down clock Icon video audio camera snapchat theme location

Dwars door Europa en India met Rail Away

Juni, juli en augustus, herhalingen op zaterdag, 19.25 uur, NPO 2

31 mei 2018 in het dossier Pers

Van de Alpen in Zwitserland tot de Himalaya in India. Deze zomer neemt Rail Away de kijker weer mee naar bijzondere landschappen, culturen en toeristische bezienswaardigheden. In de mooie herhalingen bezoeken we onder andere India, Frankrijk, Italië en Groot-Brittannië. De reis begint in Zwitserland per Gotthard-spoorlijn, die een goede indruk van het land geeft.

In juli maakt Rail Away een uitstap buiten Europa, namelijk naar India. In Noord-India rijdt de India Toy Train, oftewel de speelgoedtrein. Dit is de bijnaam van een smalspoor aan de voet van de Himalaya. In een voortdurend schijngevecht met het autoverkeer klimt een dieseltreintje naar Gum, op 2200 meter het hoogste station van de lijn. In het Franstalige deel van Zwitserland is Neuchatel een belangrijk spoorwegknooppunt. Van hieruit kun je naar vele prachtige bestemmingen in de regio reizen. In Frankrijk en Italië reist de trein via de Tendalijn via Nice naar Cuneo. Het treinspoor door Yorkshire is het bewijs van de koppigheid van een Engelse ondernemen die het onherbergzame gebied en het woeste klimaat trotseerde om zijn droom te realiseren, een eigen spoor naar Schotland.De laatste aflevering in juli gaat opnieuw door Zwitserland. Dit keer met de St. Bernard Express.

Augustus
In augustus gaat Rail Away door Duitsland en Italië. De eerste zaterdag van de maand is een reis langs de Rijn, van Keulen naar Frankfurt, het financiële centrum van Europa. Ook volgen we de Ligurialijn. Vanuit Genua loopt deze spoorlijn tot aan La Spezia, waarbij kilometerslange tunnels worden afgewisseld door prachtige dorpen en streken, zoals de Cinque Terre.

Data
23 juni: Zwitsterland / Gotthardbahn: Zurich-Chiasso
7 juli: India / Himalaya Toy train: Siliguri-Gum
12 juli (donderdag): Zwitserland/Jura: Neuchatel-Buttes + Neuchatel-Glovenier
14 juli: Frankrijk/Italië / Tendalijn: Nice-Cuneo
21 juli: Groot-Brittannië: Leeds-Carlisle
28 juli: Zwitserland / Mont Blanc + St. Bernard Express
4 augustus: Duitsland / Rheinbahn: Keulen-Frankfurt
11 augustus: Italië/Ligurialijn
15 augustus: Vier seizoenen
18 augustus: Griekenland / Korinthe-Patras
25 augustus: Groot Brittannië / Isle of Man
1 september: Groot Brittannië en Schotland / Aberdeen-Edinburgh