Icon--npo spotify youtube twitter facebook instagram whatsapp linkedin mail search arrow-right menu arrow down clock Icon video audio camera snapchat theme location

EO-radioprogrammering 28 april t/m 4 mei

25 april 2018 in het dossier Pers

Op deze pagina vindt u informatie over de radioprogramma's van de periode 28 april t/m 4 mei 2018.

Herinneren en herdenken dankzij ‘Open Joodse Huizen’

Van 28 april t/m 6 mei wordt ‘Open Joodse Huizen’ georganiseerd; een programma van kleinschalige, particuliere herdenkingsbijeenkomsten, waarin herinneringen aan gebeurtenissen en mensen worden opgehaald. Denise Citroen verzamelt familie- en huizenverhalen en is positief over de open huizen week: “Het mooie is dat je niet alleen de verhalen hoort, maar dat je er ook daadwerkelijk kunt staan en de omgeving kunt voelen en ervaren.” In het radioprogramma ‘Open Huis’ spreekt ze met Tom Herlaar over de huizen waar onderduikers zich verborgen hielden en legt ze uit waarom het belangrijk is dat de huidige generatie deze huizen ook ziet.

Open Huis, zaterdag 28 april om 14.00 uur op NPO Radio 5

Ethische vragen rond peuter Alfie, 100 jaar SGP en meer in ‘EO Live’

Engeland is in de ban van het juridisch getouwtrek rond de ernstig zieke peuter Alfie Evans. Alfie is deze week, na een beslissing van de rechter, van de beademing gehaald terwijl zijn ouders nog steeds geloven dat behandeling mogelijk is. In ‘EO Live’ spreekt Yvonne Sprunken met ethicus professor Theo Boer over deze ingewikkelde situatie. Wie heeft bij dit soort moeilijke situaties een beslissende stem als het gaat om medische behandelingen: de artsen of de ouders?

Honderd jaar SGP
Deze week bestaat de oudste politieke partij van Nederland honderd jaar: de SGP. In het kader van dit jubileum verscheen het boek ‘Mannen van Gods woord; de Staatkundig Gereformeerde Partij 1918-2018’. De Utrechtse hoogleraar doctor Hans Vollaard is één van de samenstellers van dit boek. Hij vertelt in ‘EO Live’ over het ontstaan van de SGP, de (voor)oordelen rond deze partij en de beweging die de SGP de afgelopen jaren heeft gemaakt. Wat voor opvallende dingen is hij tegengekomen bij het maken van dit boek? En is er de komende jaren ruimte voor deze partij in het Nederlandse politieke bestel?

Miljoenen abortussen
In Roemenië is het aantal ongewenste zwangerschappen een gigantisch probleem: tussen 1958 en 2014 zijn bijna 23 miljoen abortussen gepleegd. Daarnaast worden veel baby's te vondeling gelegd. Twee christelijke organisaties, Missio Link International en European Christian Mission International, hebben in de stad Timisoara een huis opgericht waar jonge moeders opgevangen en geholpen worden. In ‘EO Live’ spreekt Yvonne Sprunken met Dirk-Bart Houweling van European Christian Mission over dit mooie initiatief.

Verder:

  • Yvonne belt met ‘evangeliserend goochelaar’ Elmar Hofstee. Wat kunnen bezoekers van zijn goocheltheater verwachten? Voor wat voor mensen treedt hij op en hoe zijn de reacties van het publiek?
  • Henk Rothuizen vertelt in de studio over zijn boek ‘Zelfs al ga ik'. Hij schrijft over het lijden na het verlies van zijn vrouw Joke.
  • Zanger Erik de Mooij zingt live een aantal worshipnummers.
  • Arte Havenaar verzorgt de weekpreek.


EO Live, zaterdag 28 april om 19.00 uur op NPO Radio 5

Onderweg met Jan Jaap van Peperstraten

In ‘Onderweg’ is pastoor Jan-Jaap van Peperstraten een uur lang te gast bij Elsbeth Gruteke. Zijn geloofsweg is een bijzondere. Hij groeide op in Zeeuws-Vlaanderen, in een ongelovig gezin, maar liet zich tijdens zijn studie Filosofie in Nijmegen in de Hervormde Kerk dopen. Een paar jaar later verliet hij die kerk, mede door het PKN-proces. Hij werd rooms-katholiek en ging weer een paar jaar later ook de priesteropleiding volgen. Nu is hij pastoor in Heemstede en op Twitter. In dit open gesprek van veel meer dan 140 tekens gaat het over de kerk, bekering en de mooie en moeilijke kanten van geloof en het pastoorschap.

Voorjaarskleurenpracht

In ‘Vroeg op 5’ geniet boswachter Martine Dubois van het voorjaar. “Wat een feest is het buiten”, vertelt ze opgetogen. “Overal bloeit wel iets! Soms klein en subtiel, de ander groots van kleur. Maar het is wel echt duidelijk: het voorjaar is begonnen. Juist door de warmte van de afgelopen tijd is de ontwikkeling van de verschillende soorten bloesem hard gegaan. Veel bomen bloeien wit. Appelbloesem, kersenbloesem en nog meer fruitsoorten stralen ons tegemoet. Kersen zijn te herkennen aan de lange steeltjes van de bloemen. Dat is ook zo met de wilde zoete kers, ook die bloeit nu volop en straks genieten de vogels en vossen er weer volop van. Eigenlijk bloeien alle bomen nu… alleen valt het niet op omdat de meesten dit heel subtiel doen. Waaraan je het kunt zien is die prachtige pastelkleurige waas! De voorjaarskleurenpracht is overal.”

De week van Kees
Kees van Velzen vertelt in de rubriek ‘De week van Kees’ over zijn bezoek aan Ivoorkust. “Afgelopen week was ik daar voor een werkbezoek namens 3xM; een mooie organisatie die zich bezighoudt met het uitzenden van christelijke programma’s via de tv. Voor mij was het de eerste keer in een Afrikaans land. Ik heb bijzondere dingen meegemaakt, maar wat er bij het vliegveld van Abidjan gebeurde was héél mooi.”

Vroeg op 5, zondag 29 april om 6.00 uur op NPO Radio 5 

Zin, Zout en Zegen met Willem van Dijk

Doordeweeks stond hij – als boerenknecht - aan de schop en op zondag stond hij op de kansel. De vader van Willem van Dijk was een graag gehoord spreker. Ook zijn moeder ging voor in kerken die geen predikant konden betalen. Het vertellen van verhalen zit oud-leraar Willem van Dijk uit Elburg dan ook in de genen.

In ‘Zin, Zout en Zegen’ gaat Petra de Joode met Willem van Dijk mee naar zijn kerk; de Vrij Evangelische Gemeente in Elburg. Van Dijk vertelt niet alleen over zijn gemeente en zijn geloof, maar hij heeft ook prachtige verhalen over de Joden in Elburg, die daar ooit als ‘asielzoekers “gastvrij ontvangen werden, maar enorm te lijden hadden onder de Duitsers tijdens de Tweede Wereldoorlog”. Voor de plaatselijke slager Job Cohen werd een spectaculair reddingsplan bedacht, waardoor hij de oorlog overleefde en de bevrijding van 5 mei 1945 mocht meemaken.

De meditatie in de uitzending gaat over het thema ‘Shalom’ en wordt verzorgd door ds. Gert de Ruiter.

‘Zin, Zout en Zegen’ is een reis door Nederland met aandacht voor authentieke geloofsverhalen en de rol van geloof in het dagelijks leven. In het programma gaan Petra de Joode en Yvonne Sprunken om en om met een kerkganger naar zijn of haar kerkelijke gemeente. Wat brengt hen naar de kerk en wat nemen ze mee de nieuwe week in? ‘Zin, Zout en Zegen’ komt tot stand in samenwerking met de Protestantse Kerk in Nederland.

Zin, Zout en Zegen, zondag 29 april om 19.00 uur op NPO Radio 5

'Nog even zondag' met Joost Schelling

Het ultieme zondagsgevoel ervaart Joost Schelling wanneer hij zondagavond een paar uur in bad kan weken, zo vertelt hij in ‘Nog even zondag.’ Als vader van drie dochters, predikant van de PKN-gemeente in Woerden-Zegveld en landelijk voorzitter van stichting SchuldHulpMaatje heeft hij een druk leven. Een moment van rust kan hij dus goed gebruiken. Ondanks zijn volle agenda wil Schelling de verbinding zoeken met de mensen die hij tegenkomt. Geen vluchtige ontmoetingen: “Het gaat erom een relatie met mensen op te bouwen.”

Nog even zondag, zondag 29 april om 22.00 uur op NPO Radio 5