Icon--npo spotify youtube twitter facebook instagram whatsapp linkedin mail search arrow-right menu arrow down clock Icon video audio camera snapchat theme location

EO-radioprogramma 'Open Huis' in teken van de seventies

Open Huis, maandag 16 t/m donderdag 19 april, 14.00 uur, NPO Radio 5

13 april 2018 in het dossier Pers

Radiozender NPO Radio 5 staat van 14 t/m 20 april in het teken van de jaren zeventig. In het EO-radioprogramma ‘Open Huis’ verbindt presentator Tom Herlaar belangrijke gebeurtenissen uit zijn jaren ’70 met het heden. Zo gaat hij langs bij een slagerij, rijdt hij in een Jeep Nekaf, volgt hij opnieuw autorijles en vergelijkt hij de drive-in show van vroeger met de dj van nu.

Maandag 16 april
Als zoon van een slager bracht Tom in zijn jeugd heel wat tijd in de slagerij door. In de jaren ’70 was hij dagelijks in de slagerij te vinden, waar hij met name hielp met schoonmaken. Maar ook met de gehaktmolen wist hij raad en het snijden van vleeswaren was ook een dagelijkse bezigheid. Vandaag ontdekt Tom dat het slagersvak flink is veranderd. Tijdens een bezoek aan Keurslager Warmenhoven in Wateringen spreekt hij met slager Koos van Essen en chef-kok Ton Boer over de slagerij van vroeger en nu. Wat zijn de overeenkomsten en verschillen? Wat is er nog over van het ambacht?

De slagerij van de familie Herlaar in de jaren '70

Dinsdag 17 april
In 1977 volgde de toen 20-jarige Tom een rijopleiding bij Defensie in Ossendrecht (Rijschool Bergen op Zoom). Hij leste in een Jeep Nekaf om dienst te gaan doen als chauffeur radiotelefonist bij de Genie. Het rijden in deze Jeep vergde enige oefening vanwege het ‘dubbel klutsen’. Nu – ruim veertig jaar later – reist Tom af naar automobielbedrijf van Buuren in Beusichem om te zien of hij deze techniek nog steeds beheerst. Dit autobedrijf is gespecialiseerd in oude legervoertuigen. En eigenaar Bram van Buuren weet er ook alles van.

Woensdag 18 april
Het is al even geleden dat Tom voor het eerst zélf achter het stuur van een auto kroop: op zijn 18e (in 1975) volgde hij rijles bij autorijschool van As in Vlaardingen. Hij deed in 1976 rijexamen in Rotterdam en haalde in één keer zijn rijbewijs. Vandaag gaat hij ‘terug in de tijd’ en stapt hij opnieuw in een lesauto. Wat is er veranderd op de weg? Is Tom op de hoogte van de huidige verkeersregels? En: slaagt hij voor dit proefexamen?

Tom Herlaar alias 'DJ Tommy'

Donderdag 19 april
De liefde voor muziek zat er bij Tom al vroeg in. In de seventies trok hij met zijn drive-in show Studio ‘T&T’ langs heel wat schoolfeesten en sociëteiten. “Vroeger was de drive-in show veel meer dan plaatjes draaien”, vertelt Tom. “Je presenteerde ook, deed spelletjes… Tegenwoordig gaat het echt om de muziek en het zo goed mogelijk mixen daarvan.” DJ Tommy ontdekt samen met zijn collega Frank van ‘t Hof de verschillen tussen het DJ-vak van vroeger en nu.