Icon--npo spotify youtube twitter facebook instagram whatsapp linkedin mail search arrow-right menu arrow down clock Icon video audio camera snapchat theme location

Typhoon in de voetsporen van Martin Luther King door Amerika

Typhoon in Amerika, vanaf donderdag 12 april om 21.50 uur, NPO 3

27 maart 2018 in het dossier Pers

Typhoon heeft een held. Martin Luther King. Een held die iedereen kent door die ene zin: ‘I Have a Dream’. Op 4 april 2018 is het vijftig jaar geleden dat een sluipschutter een einde maakte aan het leven van de vooraanstaande burgerrechtenstrijder. Vijftig jaar na de dood van Martin Luther King reist Typhoon (Glenn de Randamie) voor de EO-serie ‘Typhoon in Amerika’ door een verdeeld Amerika. Een roadtrip door het hart van de hiphop; in het Amerika van Trump.

Typhoon heeft een missie: inspiratie opdoen over cultureel leiderschap. Vijftig jaar geleden werd zijn grote inspiratiebron Martin Luther King vermoord. Nu maakt Typhoon een roadtrip langs de zwarte buurten van de grote steden in Amerika. Hij wil weten wat er nog over is van de boodschap van King. En of zijn woorden nog doorklinken in de zwarte muziek. Hij bezoekt activisten en protest-rappers, ook uit de minder bekende hiphop scene. De MC’s nemen Typhoon mee naar de achterstandswijken en laten hem het leven van de straat zien waar rassenongelijkheid en criminaliteit de boventoon voeren.

Typhoon bezoekt de achterbuurt van Baltimore en St. Louis waar Anthony Lamar Smith door de politie werd doodgeschoten. Smith werd als zwarte man in 2011 verdacht van drugs dealen en werd op straat doodgeschoten door een witte agent. Er ontstonden protesten omdat de politieagent al tijdens de achtervolging zei dat hij Smith zou doden. Ook ontmoet Typhoon de leiders van #BlackLivesMatter die strijden tegen discriminatie, met een onverzettelijkheid die herinnert aan de tijd waarin Martin Luther King de marsen van Selma naar Montgommery leidde.

‘Typhoon in Amerika’ is een vierdelig documentaireserie die wekelijks wordt uitgezonden vanaf 12 april 2018 op NPO3. Vol verhalen uit Amerika die ook grote relevantie hebben voor jongeren in Nederland.

=========================================================
Zichtlink beschikbaar via Geertine Zwijnenburg