Icon--npo spotify youtube twitter facebook instagram whatsapp linkedin mail search arrow-right menu arrow down clock Icon video audio camera snapchat theme location

Tiende seizoen 'Adieu God?' van start met oud-premier Dries van Agt

'Adieu God?' vanaf 11 maart a.s. om 23.45 uur op NPO 2

8 maart 2018 in het dossier Pers

Op zondag 11 maart start een nieuw seizoen van 'Adieu God?'. In deze nieuwe serie gaat EO-presentator Tijs van den Brink onder andere in gesprek met Dries van Agt, Tommy Wieringa en Rosita Steenbeek. In de eerste aflevering ontmoet hij oud-premier Dries van Agt. Tijdens zijn politieke loopbaan plaatste Dries van Agt geen kanttekeningen bij zijn geloof. Maar tegenwoordig twijfelt Dries van Agt als het om het geloofskwesties gaat. "Het houdt mij de laatste tijd meer bezig dan voorheen", vertelt Van Agt.

Het zijn de diepste vragen waarover de oud-premier filosofeert. "Het zijn vragen, twijfels, die leiden naar de vraag: bestaat God wel?", vertelt hij. "Ik geloof van wel en ik geloof nog altijd, te midden van al mijn twijfels. Maar de vraag is er en die is er eerder nooit geweest."

Enkele jaren geleden is Van Agt geïnteresseerd geraakt in de astronomie. Hoe leiden de vragen over het universum naar de vragen omtrent "ons christelijk geloof"? Van Agt vervolgt: "ik zeg ons, want ik ben het nog niet kwijt."
Sinds Van Agt ervan doordrongen is dat er miljarden maal miljarden hemellichamen bestaan, vindt hij het onwaarschijnlijk dat God, zich bijzonder om dat ene planeetje aarde zou bekommeren. Om maar te zwijgen over de Zoon die Hij ons volgens de Bijbel heeft gestuurd. "Dát is knap moeilijk te geloven", vertelt Van Agt. "Eigenlijk onvoorstelbaar." Ondanks zijn zoektocht, heeft Van Agt het geloof in God niet losgelaten. "Als ik afscheid zou nemen van het geloof zou ik te veel verliezen", vertelt Van Agt aan Tijs van den Brink.

Andere gasten
In de tweede aflevering van 'Adieu God?ontmoet Tijs schrijver Tommy Wieringa. Naar eigen zeggen is hij misschien wel de 'de meest gelovige ongelovige van Nederland'. In de derde aflevering van dit seizoen ontmoet Tijs schrijfster Rosita Steenbeek. Op dertienjarige leeftijd kreeg zij een hersenbloeding, waardoor ze maanden in het ziekenhuis verbleef. Na haar herstel raakte ze in een geloofscrisis: het idee van een Vader in de hemel had zijn vanzelfsprekendheid verloren. Toch speelt God nog steeds een belangrijke rol in haar leven.