Icon--npo spotify youtube twitter facebook instagram whatsapp linkedin mail search arrow-right menu arrow down clock Icon video audio camera snapchat theme location

NieuwLicht: een nieuwe vorm van opiniemaken, samen met de crowd

Vanaf zondag 25 maart, 22.40 uur, NPO 2

9 maart 2018 in het dossier Pers

In toenemende mate proberen tv-makers hun programma een vervolg te geven op social media. Op het nieuwe interactieve opinieplatform NieuwLicht bewandelt de EO ook de omgekeerde route. Een community op Facebook buigt zich een week lang over de actualiteit en haar inbreng vormt de basis voor een debatprogramma dat op vrijdag op Facebook en op zondag op tv te zien is. Op deze manier krijgt de christelijke achterban een stem in actuele discussies.

Tijdens het tv-programma gaat Tijs van den Brink op zoek naar de verhalen in het land en praat hierover verder met gasten in de studio. Door middel van een Skype-verbinding mengen de leden van de community zich vanuit hun huiskamers in de discussie en samen gaan ze op zoek naar de antwoorden op maatschappelijke vragen. Ook tijdens de uitzending kan iedereen zich op Facebook in de discussie mengen.

NieuwLicht is in februari van start gegaan op Facebook en de community is groeiend. Tijs: “Ik verwacht dat NieuwLicht voorziet in een behoefte. Ik merk bij mezelf dat mijn mening over een onderwerp wordt gescherpt door er met veel mensen over te praten. De vraag is: welke keuzes maak jij wanneer het gaat om de problemen van onze tijd. Ik hoop dat christenen en niet-christenen met elkaar in gesprek gaan en zich zo in de verschillende invalshoeken verdiepen. Daar wordt wat mij betreft het maatschappelijk debat beter van.”