Icon--npo spotify youtube twitter facebook instagram whatsapp linkedin mail search arrow-right menu arrow down clock Icon video audio camera snapchat theme location

EO-radioprogrammering 31 maart t/m 6 april

29 maart 2018 in het dossier Pers

Op deze pagina vindt u informatie over de radioprogramma's van de periode 31 maart t/m 6 april 2018.

Zaterdag 31 maart

Confrontatie met de dood

Op Stille Zaterdag zijn Marlous Koren (26) en Gert-Jan Bruggeman (33) te gast in ‘Open Huis’. Beide werken ze bij een uitvaartstichting in Hilversum en zijn ze ovenisten. Wat houdt hun werk in en hoe is het om elke dag geconfronteerd te worden met de dood?

Open Huis, zaterdag 31 maart om 14.00 uur op NPO Radio 5.

Website Open Huis

 

Zonnepanelen, hoorspel 'Ik ken de mijnen' en meer in 'EO Live'

In ‘EO Live’ ontvangen presentator Yvonne Sprunken en sidekick Mirjam Bouwman twee gasten die voor hun werk door Afrika reizen. Anco en Ewien van Bergeijk zijn geen ‘standaard’ zendelingen: Anco houdt zich als technisch zendeling bezig met het plaatsen van zonnepanelen. Het echtpaar vertelt in de studio over één van de projecten waar ze zich nu voor inzetten: een Metterdaadproject in het West-Afrikaanse Guinee.

Hoorspel
Speciaal voor ‘EO Live’ schreef Reinier Sonneveld vier hoorspelen. Op Stille Zaterdag klinkt het laatste hoorspel: een fictief psychologisch drama met de titel ‘Ik ken de mijnen, en de mijnen kennen mij’. Het hoorspel gaat over een schoolklas die spoorloos verdwijnt na een excursie in de Limburgse mijnen…

Verder:

  • Gospelartiest Gendro Schijff zingt live vier prachtige nummers én spreekt met Yvonne over zijn adoptie, zijn deelname aan het tv-programma ‘Spoorloos’ en de toekomst
  • Yvonne belt met Martin Brand, die vanavond – samen met zandtovenaar Gert van der Vijver – op het podium staat met de voorstelling ‘De Passie Dichtbij’. In deze voorstelling komen alle thema’s rondom het Paasfeest tot leven met een mix van bekende popliedjes, klassieke muziek en prachtige zandtekeningen.
  • In het kader van Stille Zaterdag bespreekt journalist Rick de Gier een aantal films waarin het Paasverhaal centraal staat, waaronder ‘The Passion of the Christ’ en de nieuwe film ‘Mary Magdalene’.
  • Arte Havenaar staat in zijn weekpreek stil bij Mattheüs 27:46.


EO Live, zaterdag 31 maart om 19.00 uur op NPO Radio 5
.

Website 'EO Live'
 

"Bach heeft mij geholpen door het leven heen te gaan"

Stille Zaterdag. Een bijzondere dag, dus een bijzondere uitzending. In ‘Onderweg’ spreekt Elsbeth Gruteke met Bas Ramselaar. Hij was jarenlang een graag gezien concertzanger; zijn basstem klonk in honderden concertzalen, maar het ging niet meer. Hij kreeg een burn-out en maakte de keuze om niet meer te zingen. Inmiddels zingt hij weer af en toe, maar eigenlijk maar een paar keer per jaar. Tegenwoordig staat hij vooral voor koren en orkesten als dirigent. Aan de hand van muziek die hij bij deze Stille Zaterdagavond en bij zijn eigen leven vindt passen, loopt Elsbeth Gruteke een uur lang met hem door zijn leven. Van ‘Air’ van Bach tot aan ‘Ik Zal Er Zijn’ van Sela… Het gaat over muziek, Bach, over ups en downs, over angsten en een nieuw begin.

Onderweg, zaterdag 31 maart om 22.00 uur op NPO Radio 5.

Website Onderweg

Zondag 1 april (Eerste Paasdag)

Van plaats ruilen

“Sinds een week kent bijna iedereen zijn naam”, zegt Kees van Velzen in Vroeg op 5. “Arnaud Beltrame. Hij was luitenant-kolonel bij de Franse Gendarmerie en zette zijn leven in voor gijzelaars in een Franse supermarkt toen een islamitische terrorist mensen onder schot hield. Waarom Arnaud bereid was om van plaats te ruilen met bijvoorbeeld Julie, de moeder van een dochtertje van twee jaar oud die als menselijk schild gebruikt werd? Hoogstwaarschijnlijk om wat er met hem gebeurde in 2008. Dat was het jaar dat hij tot geloof in de Heere Jezus kwam.”

In de rubriek ‘Puur Natuur’ geniet boswachter Martine Dubois van het ‘vogelkabaal’. “Het is nog vroeg en ik lig te luisteren… Wat heerlijk dat we de merels weer horen zingen. Over een paar weken is het helemaal feest en word je om vijf uur ’s morgens al je bed uitgetetterd, zoals een journaliste van Metro-nieuws verzucht. De reden van al dat vogelkabaal weten we wel. Een vrouwtje versieren en territorium verdedigen. Maar bij merels zit daar een kleine nuance in. De hartstochtelijke zang van de merel-man is niet de serenade waarmee Don Juan een dame probeert te versieren. Nee, het is meer een attente man die goed voor zijn zwangere vrouw zorgt. Het moment dat een merel begint te zingen is als zijn vrouw al op de eieren zit en hij haar steunt door mooi voor haar te zingen! Wat is natuur toch bijzonder!”

Vroeg op 5, zondag 1 april om 6.00 uur op NPO Radio 5.

Website Vroeg op 5

 

Christus is opgestaan

In ‘Groot Nieuws’ spreekt dominee Geert van Meijeren, predikant van de Protestantse Kerk in Nederland in ’s Graveland, over Johannes 20:11-16.

“Pasen is zoals een kraakheldere ochtend met een stralende zon”, zegt Van Meijeren. “Een ochtend waarop je diep ademhaalt en je longen voelt volstromen met leven. De Heer is opgestaan, de nieuwe morgen is werkelijk aangebroken. Het eerste nieuwe leven van Gods koninkrijk dat komt, is opgebloeid in Jezus Christus.”

“Pasen is hoop en vreugde. Dat is geen vanzelfsprekendheid. Er kan zoveel op je schouders drukken, je voelt je wellicht schuldig voor God, wat is er te vieren? Wat is er nou echt om blij om te zijn? Pasen kan zomaar langs je heen gaan…”

“Vanochtend lezen we over Maria, een vrouw met groot verdriet om Jezus die gestorven is. Het is dof in haar leven. Dit verhaal is wellicht de mooiste beschrijving van Pasen in de Bijbel. Het graf is leeg, maar Maria weet nog niet wat dat betekent. Haar Heer is gestorven en zijn lichaam is weg. Haar schouders hangen, ze is intens verdrietig. En ze vertelt het tegen de man die ze aanziet voor tuinman. Maar dan zegt die man ineens met een bekende stem: 'Maria'. En zij herkent Hem 'Rabboeni'. Het is Jezus! Jezus zoekt haar op. Maria moet weten dat Hij is opgestaan en niet alleen dat, Hij komt het haar zelf vertellen. Hij zoekt haar op.”

“Pasen is geen afstandelijk iets… Het gaat om u en om mij. De opgestane Heer zoekt Maria op, zoekt ons op. Wij moeten weten dat het Pasen is, sterker nog, wij moeten weten dat wij erin meegenomen worden door God, door Jezus. Jezus roept 'Maria', maar Hij roept ook onze naam. Het is een uitnodiging om tot dat feest te komen dat Hij geeft, Zijn opstanding te geloven en te delen in de hoop.”

Groot Nieuws, zondag 1 april om 8.00 uur op NPO Radio 5.

Website Groot Nieuws
 

'U zij de glorie, opgestane Heer'

In ‘Zin, Zout & Zegen’ reist Yvonne Sprunken af naar Welsum, een dorp aan de IJssel. Hier brengt ze een bezoek aan Zwier van der Weerd. Zingen voor Zijn Heer, dat doet Zwier graag. Muziek is zijn passie: hij zingt zelf, maar is ook digirent van enkele koren. Zwier heeft een zorgboerderij en houdt zich daarnaast bezig met vele andere bezigheden. Toch maakt hij op zondag graag tijd om naar Gods huis te gaan.

Een jaar of vier is Zwier - gewoon een vrolijk jongetje van een boerderij in Welsum - als zijn omgeving vaststelt dat hij best leuk kan zingen. De kleuter wordt 'ontdekt' door Egbert Woelderink, een gerespecteerd organist, befaamd in de orthodoxe vleugel van de hervormde kerk. “Als ik logeerde bij een tante in Hasselt en zij moest even weg, dan werd ik gedumpt bij Woelderink. Hij nam me mee naar de kerk; ik mocht op een stoel staan en zingen, terwijl hij speelde. Geweldig vond ik het, hoe dat klonk in die grote kerk.”

De meditatie in ‘Zin, Zout en Zegen’ wordt verzorgd door ds. Eric J. Klein Kranenburg en gaat over het thema ‘U zij de glorie, opgestane Heer’.

‘Zin, Zout en Zegen’ is een reis door Nederland met aandacht voor authentieke geloofsverhalen en de rol van geloof in het dagelijks leven. In het programma gaan presentatoren Petra de Joode en Yvonne Sprunken om en om met een kerkganger mee naar zijn/haar kerkelijke gemeente. Wat brengt iemand naar een bepaalde gemeente en wat neemt hij mee de nieuwe week in? ‘Zin, Zout en Zegen’ komt tot stand in samenwerking met de Protestantse Kerk in Nederland.

Zin, Zout en Zegen, zondag 1 april om 19.00 uur op NPO Radio 5
.

Website 'Zin, Zout & Zegen'
 

'Nog even zondag' met Mirella Klomp

In ‘Nog even zondag’ gaat Marleen Stelling in gesprek met Mirella Klomp; universitair docent ‘Praktische Theologie’ aan de Protestantse Theologische Universiteit (PThU) in Amsterdam. Mirella is onder andere bekend van haar onderzoek naar passies. Haar onderzoek naar het jaarlijkse evenement The Passion leverde haar zelfs de titel ‘Passion-professor’ op.

Het afgelopen jaar was een heftig jaar voor Mirella. Ze kreeg borstkanker. Dat veranderde veel. Zo lukte het haar niet meer om zelf te bidden. “Ik wist het even niet met God, maar God wist het wel met mij.” Want Mirella voelde zich gedragen door alle kaarten, mailtjes en gebeden. Vooral alle internationale collega’s – die over de hele globe heen voor haar baden – ontroerden haar. They held her up in prayer. Achteraf ziet ze dat God aanwezig was in al die mensen om haar heen.

Nog even zondag, zondag 1 april om 22.00 uur op NPO Radio 5

Website 'Nog even zondag'

 

EO-radioprogramma ‘Musica Religiosa’ krijgt nieuwe presentator

Het NPO Radio 5-programma ‘Musica Religiosa’ heeft een nieuwe presentator. Petra de Joode, die het programma de afgelopen vier jaar met veel plezier heeft gepresenteerd, geeft het stokje vanaf vandaag over aan collega Gerja Wolf. “Bij Musica Religiosa komen mijn liefde voor God en mijn liefde voor de klassieke muziek perfect samen”, zegt Wolf. “De cirkel is rond.”

Muziek zit de nieuwbakken radiopresentator in het bloed. Gerja studeerde klassiek solozang aan het Conservatorium in Zwolle en was op vele plaatsen te horen als freelance solo- en koorzanger. Van 1998-2002 woonde zij met haar man en dochters in Blewbury, een klein dorpje vlakbij Oxford (UK). Hier had Gerja een baan als dirigent op de muziekschool, gaf zangles en maakte ze deel uit van het ‘Magdalene College Choir’. Terug in Nederland volgde Gerja een opleiding tot stemacteur. In deze hoedanigheid is ze te horen in luisterboeken, bedrijfsvideo’s en radio- en tv-commercials.

Voor Wolf is ‘Musica Religiosa’ haar eerste klus als radiopresentator. Ze werkt sinds 2012 bij de EO. Eerst op het Klanten Contact Centrum (KCC) en sinds twee jaar voor de radio-afdeling, waar ze aan de slag ging als redacteur voor ‘De Muzikale Fruitmand’.

Gerja presenteert vanaf begin april wekelijks ‘Musica Religiosa’ op NPO Radio 5 en is vaste invaller van ‘De Muzikale Fruitmand’ (NPO Radio 5) en ‘Musica Religiosa’ op NPO Radio 4.

Musica Religiosa, elke zaterdag en zondag om 23.00 uur op NPO Radio 5.

Website Musica Religiosa

Bekijk foto's