Icon--npo spotify youtube twitter facebook instagram whatsapp linkedin mail search arrow-right menu arrow down clock Icon video audio camera snapchat theme location

EO-radioprogrammering 14 t/m 20 april

13 april 2018 in het dossier Pers

Op deze pagina vindt u informatie over de radioprogramma's van de periode 14 /m 20 april 2018.

Zaterdag 14 april

Een andere kijk op de wereld

Danielle Braun is antropoloog en schreef het boek ‘Da’s Gek!’. In ‘Open Huis’ leert ze ons met een andere blik naar de wereld te kijken. Ze betoogt dat ‘normaal’ soms best gek is, en ‘gek’ soms behoorlijk normaal. Het hangt af van de context. In twintig verhalen over gebruiken van heel de wereld geeft ze antropologische lessen. Het is verfrissend…en misschien een beetje verwarrend.

Open Huis, zaterdag 14 april om 14.00 uur op NPO Radio 5.

Website Open Huis

 

Jongste gemeenteraadslid, het gevaar van robots en meer in 'EO Live'

In ‘EO Live’ wisselen muziek, actualiteit en achtergrondverhalen elkaar af. Presentatrice Yvonne Sprunken en sidekick Hella van der Wijst gidsen de luisteraar vanavond langs de mooiste muziek uit de jaren ’70 en gaan met diverse gasten in gesprek over uiteenlopende onderwerpen. Zo Yvonne met Neerlands’ jongste gemeenteraadslid: Tom de Nooijer. De 18-jarige vwo-scholier wordt donderdag geïnstalleerd als gemeenteraadslid in Oldebroek. Hoe raakte hij op jonge leeftijd al zo politiek betrokken? Waarom koos Tom voor de SGP en welke idealen en ambities heeft hij?

Nemen robots de wereld over?
Met internetspecialist Eric van den Berg praat Yvonne over het gevaar van robots. Hoe denkt hij over de uitspraak van Elon Musk, de baas van Tesla en SpaceX, die deze week waarschuwde voor “robots die de wereld overnemen”. Maakt Van den Berg zich zorgen over de snelle technologische ontwikkelingen? Hoe kijkt hij naar de opkomst van technieken rond kunstmatige intelligentie en (hoe) bekijkt hij de ontwikkelingen in het perspectief van zijn geloof?

‘Honger naar Jezus’
Afghanistan gaat al decennialang gebukt onder oorlogen en religieus fanatisme. Dit heeft ervoor gezorgd dat het ooit zo welvarende land nu lijdt onder armoede en sociale problematiek. Hoewel 99% van de bevolking moslim is, komen er via verschillende kanalen steeds meer verhalen naar buiten van mensen die op zoek zijn naar Jezus. De organisatie 'More Message in the Media (3xM) probeert deze mensen te bereiken via satelliet en internet. Martien Timmer, directeur van 3xM, vertelt in ‘EO Live’ over het werk van de organisatie in Afghanistan.

Verder:

  • Dominee Hanneke Ouwerkerk beschouwt het nieuws van de week in haar weekpreek.
  • Zangeressen Tineke, Gabriëlle, Yessica, Mariët en Jeannette vormen samen ‘FaVor’. Onder muzikale begeleiding van pianist Jan Willem van Delft verzorgen zij de livemuziek.
  • Jenö Sebök vertelt over zijn boek ‘Je bent meer dan je brein’.
  • Yvonne belt met organist, pianist en dirigent Martin Zonnenberg. Waar treedt hij vanavond op en welke concerten staan er nog op de planning?


EO Live, zaterdag 14 april om 19.00 uur op NPO Radio 5
.

Website 'EO Live'
 

Onderweg met Hennah Draaibaar

Hennah Draaibaar werd geboren in Suriname, groeide op in Rotterdam, en woont inmiddels al weer zo’n twintig jaar in haar geboorteland. Ze was correspondent voor de NOS, is hoofdredacteur van het Surinaamse jeugdjournaal, en zet zich in voor de sociaal-culturele ontwikkeling daar.

Hennah groeide op in een gezin met vier kinderen en haar alleenstaande moeder. Laatstgenoemde hier zich staande mede dankzij haar geloof en de gemeenschap van de kerk. Datzelfde geloof heeft Hennah vastgehouden tot vandaag de dag. En ze wil léven naar dat geloof. Maar soms is dat moeilijk. Want hoe vergeef je iemand die verantwoordelijk is voor de dood van je zwager?

In ‘Onderweg’ spreekt Elsbeth Gruteke met Hennah Draaibaar over recht, gerechtigheid, geloof en vergeving.

Onderweg, zaterdag 14 april om 22.00 uur op NPO Radio 5.

Website Onderweg

Zondag 15 april


Geliefde geluiden

In ‘Vroeg op 5’ geniet boswachter Martine Dubois van de prachtige geluiden in de natuur. “Als er één geluid geliefd is, dan is dat wel van de kievit!”, vertelt ze. “De vreemde - over elkaar rollende - klanken zijn dé uitnodiging om lekker naar buiten te gaan en te genieten van het nieuwe seizoen. Met genoegen luisteren boswachter Guus van Oostwaard en ik ernaar. ‘Kun jij het geluid na doen?’ vraag ik mijn collega, maar nee ook Guus moet het laten afweten, dat kan niemand. Vanaf het bootje waarmee Guus mij heeft opgepikt genieten wij van de rare capriolen van de kievit. Hij zwenkt, slalomt en buitelt door de lucht terwijl hij zijn vreemde rollende kreten slaakt. Maar hij is niet de enige, bijna alle weidevogels maken hun opwachting hier in de Vlietlanden bij Vlaardingen. Wat een weelde zo midden in het drukke westen!”

Vroeg op 5, zondag 15 april om 6.00 uur op NPO Radio 5.

Website Vroeg op 5

 

Bevestiging van Petrus

In ‘Groot Nieuws’ spreekt ds. Willem van ’t Spijker, predikant van de Christelijk Gereformeerde Kerk Vrijgemaakt ‘De Verbinding’ in Hilversum, over Johannes 21:1-17. “We zien hier de Opgestane Here die met zijn leerlingen de maaltijd houdt”, vertelt de predikant. “Er is overvloed na de wonderlijke visvangst. Die overvloed is teken van wat de Here door zijn werk kwam mogelijk maken: Gods nieuwe wereld vol vrede en overvloed.”

Ds. Van ’t Spijker: “Het leven in die nieuwe wereld is voor wie van harte de Here liefhebben en Hem dienen, door gelovig en gehoorzaam eigen kruis Hem achterna te dragen. Lieve luisteraar, als ik dat zo zeg zou het zo maar kunnen dat u denkt: ‘O, maar ik laat zo vaak dat kruisdragen achterwege, ik faal zo vaak in het dienen van de Here. Zou er voor mij wel plek zijn in die nieuwe wereld?’ Laten we dan vooral letten op het laatste stuk van het Bijbelgedeelte: dat gesprek tussen de Here Jezus en Simon Petrus.”

Jezus vraagt driemaal of Simon Petrus hem liefheeft en telkens krijgt hij een taak ‘Weid mijn lammeren, hoed mijn schapen, weid mijn schapen.’

“Er is voor Petrus een taak – en een plaats in die nieuwe wereld, vol van vrede en overvloed. Niet omdat hij zelf zo vol ijver is – maar omdat de Here alles weet – en daarom weet van die liefde, die zich vastklampt aan de liefde van de Here. Lieve luisteraar, dat zal ook voor u en mij de weg zijn en het houvast, dat uitzicht geeft. De liefde van de Here – die alles weet en mij blijft vragen: houd je van mij? O Heer – vraag altijd verder!”

Groot Nieuws, zondag 15 april om 8.00 uur op NPO Radio 5.

Website Groot Nieuws
 

"Hij kan zomaar naast je lopen"

In 'Zin, Zout & Zegen' brengt Petra de Joode deze week geen bezoek aan een kerk, maar maakt ze nader kennis met iemand die makkelijk praat, maar haar gevoel, overtuiging en geloof toch het liefst verpakt in een lied.

Vroeger stond Elise voor de klas op een basisschool, maar een paar jaar geleden koos ze welbewust voor een leven als zangeres. Gelukkig maar, want Elise weet je te raken met haar nummers. Aanstaande zaterdag (21 april) kunnen de tienduizend bezoekers van de Nederland Zingt Dag van haar vrolijke karakter en prachtige stem genieten.

Petra de Joode ontmoet Elise in Gouda, waar ze niet alleen mooie gesprekken met Elise heeft, maar ook getrakteerd wordt op een muzikale preek naar aanleiding van Lucas 24:13.

‘Zin, Zout & Zegen’ is een reis door Nederland met aandacht voor authentieke geloofsverhalen en de rol van ‘geloof’ in het dagelijks leven. Het programma komt tot stand in samenwerking met de Protestantse Kerk in Nederland.

Zin, Zout en Zegen, zondag 15 april om 19.00 uur op NPO Radio 5
.

Website 'Zin, Zout & Zegen'
 

'Nog even zondag' met Tynke van Schaik

Na een burn-out stopte Tynke van Schaik als rechercheur bij de Amsterdamse recherche. Ze werd haptotherapeut. “Toen ik wegging bij de politie, ben ik tot geloof gekomen”, vertelt ze in ‘Nog even zondag’. “Van huis uit ben ik helemaal niet kerkelijk. Ik raakte actief bij een Evangelische gemeente en daar heb ik me laten dopen. Maar toen ik gedoopt was, zeiden ze dat ik weg moest bij mijn vrouw. Dat heb ik niet gedaan. Ik besloot weg te gaan bij de kerk, maar het geloof is gebleven. Ik ging zelf de Bijbel lezen. Dat hielp me om mijn geloof te verdiepen en af en toe bezoek ik weer een kerk. Mijn grote probleem als nieuwkomer blijft de taal in de kerk. Ik begrijp het vaak niet.” Marleen Stelling spreekt met Tynke over haar werk, het geloof, de zondag en kerkelijke gebruiken waaraan Tynke maar niet kan wennen…

Nog even zondag, zondag 15 april om 22.00 uur op NPO Radio 5

Website 'Nog even zondag'

Maandag 15 t/m vrijdag 20 april

‘Open Huis’ in teken van de seventies

Radiozender NPO Radio 5 staat van 14 t/m 20 april in het teken van de jaren zeventig. In het EO-radioprogramma ‘Open Huis’ verbindt presentator Tom Herlaar belangrijke gebeurtenissen uit zijn jaren ’70 met het heden. Zo gaat hij langs bij een slagerij, rijdt hij in een Jeep Nekaf, volgt hij opnieuw autorijles en vergelijkt hij de drive-in show van vroeger met de dj van nu.

Maandag 16 april
Als zoon van een slager bracht Tom in zijn jeugd heel wat tijd in de slagerij door. In de jaren ’70 was hij dagelijks in de slagerij te vinden, waar hij met name hielp met schoonmaken. Maar ook met de gehaktmolen wist hij raad en het snijden van vleeswaren was ook een dagelijkse bezigheid. Vandaag ontdekt Tom dat het slagersvak flink is veranderd. Tijdens een bezoek aan Keurslager Warmenhoven in Wateringen spreekt hij met slager Koos van Essen en chef-kok Ton Boer over de slagerij van vroeger en nu. Wat zijn de overeenkomsten en verschillen? Wat is er nog over van het ambacht?
 
Dinsdag 17 april
In 1977 volgde de toen 20-jarige Tom een rijopleiding bij Defensie in Ossendrecht (Rijschool Bergen op Zoom). Hij leste in een Jeep Nekaf om dienst te gaan doen als chauffeur radiotelefonist bij de Genie. Het rijden in deze Jeep vergde enige oefening vanwege het ‘dubbel klutsen’. Nu – ruim veertig jaar later – reist Tom af naar automobielbedrijf van Buuren in Beusichem om te zien of hij deze techniek nog steeds beheerst. Dit autobedrijf is gespecialiseerd in oude legervoertuigen. En eigenaar Bram van Buuren weet er ook alles van.
 
Woensdag 18 april
Het is al even geleden dat Tom voor het eerst zélf achter het stuur van een auto kroop: op zijn 18e (in 1975) volgde hij rijles bij autorijschool van As in Vlaardingen. Hij deed in 1976 rijexamen in Rotterdam en haalde zijn rijbewijs in één keer. Vandaag gaat hij ‘terug in de tijd’ en stapt hij opnieuw in een lesauto. Wat is er veranderd op de weg? Is Tom op de hoogte van de huidige verkeersregels? En: slaagt hij voor dit proefexamen?
 
Donderdag 19 april
De liefde voor muziek zat er bij Tom al vroeg in. In de seventies trok hij met zijn drive-in show Studio ‘T&T’ langs heel wat schoolfeesten en sociëteiten. “Vroeger was de drive-in show veel meer dan plaatjes draaien”, vertelt Tom. “Je presenteerde ook, deed spelletjes… Tegenwoordig gaat het echt om de muziek en het zo goed mogelijk mixen daarvan.” DJ Tommy ontdekt samen met zijn collega Frank van ‘t Hof de verschillen tussen het DJ-vak van vroeger en nu.

Open Huis, maandag t/m vrijdag om 14.00 uur op NPO Radio 5

Bekijk foto's