Icon--npo spotify youtube twitter facebook instagram whatsapp linkedin mail search arrow-right menu arrow down clock Icon video audio camera snapchat theme location

EO-programma Van Harte vanuit Urk en Heerenveen

Maandag 26 t/m donderdag 29 maart om 17.50 uur op NPO 2

20 maart 2018

Persoonlijke momenten, feestelijke tips en deze week bezoeken we lokale of nationale volksfeesten. Deze week zijn we in Urk, Heerenveen, Amersfoort, Grou en Arnhem. Van Harte laat, in de verschillende onderdelen waaruit het magazine bestaat, zien dat je het leven op veel manieren kan vieren. Groots en uitbundig of juist klein en ingetogen.

Urk
Een feestelijk concert met de Urker Zangers! Dit mannenkoor viert het 50-jarig jubileum.  Voorzitter Gerard vindt het net zo bijzonder als jongste lid, de 19-jarige Albert Jacob. Voor hem is dit het allereerste optreden met het koor dat begin dit jaar een YouTube hit scoorde met het lied ‘Vaste rots van mijn behoud’.  En een ‘Roaring Twenties’ themafeest voor Joël de Vries. Hij is genezen van de leukemie die twee jaar geleden bij hem werd ontdekt, en dat moet natuurlijk gevierd worden! Iedereen op Urk die hem en zijn familie hebben gesteund wil hij hiermee bedanken.

Heerenveen
We volgen de feestelijkheden in en rond de kleermakerswinkel van de Turkse Ali Sepet. In Heerenveen is het winkeltje van Ali wereldberoemd. Dat komt niet alleen door de goede kleding die hij maakt, maar ook omdat Ali vorig jaar vreselijke pech had toen zijn winkeltje afbrandde. Heel de stad kwam in actie om hem te helpen de zaak op een andere plek weer op te bouwen. Om de inwoners te bedanken, viert hij vandaag een speciaal openingsfeestje.

Sint Piter, de vastentijd en Pesach
Frank Bosman is bij een bijzonder evenement in Grou, voor het vieren van Sint Piter! Volgens de legende is hij de broer van Sinterklaas die met één zwarte Piet in februari naar Grou kwam omdat hij het dorp vergeten was.  Vijf december slaan ze hier over. Maar ruim twee maanden later is het hier tijd voor pakjesavond. Styliste Joëlle Rothuizen maakt in de kas een eigentijdse statieweg zodat iedereen thuis op zijn eigen manier de Stille Week voor Pasen kan vieren. Pim van den Akker maakt een prachtig bloemstuk in het teken van Witte Donderdag. Annemarie staat stil bij Pesach, het Joodse Paasfeest. Bekend zijn daarbij de matzes die rond dit feest gegeten worden. Annemarie vertelt waar deze matzes vandaan komen, waarom ze bij Pesach horen en hoe je er net even een originele draai aan kan geven. En wat hebben as en haring met elkaar te maken? Frank Bosman is in Amersfoort en legt het uit.

En verder…
Wat hebben de inwoners van Arnhem te vieren? Op de markt gaat Henk op zoek naar groot en klein geluk. De babyshower van Mariel en de 26-jarige trambestuurder Winston. Een bijzonder feest, want ze maken het geslacht van hun eerste kindje bekend aan al hun vrienden en familie. In hun Zuid Amerikaanse cultuur zijn de families groot en is er een sterke onderlinge band met elkaar. Het wordt een uitbundig feest met de grote vraag: wordt het een jongen of een meisje? Nathalie ontvangt vandaag Maria in de kas voor een kleding en styling advies. Maria heeft binnenkort twee feesten te vieren, ze wordt 60 jaar en is ook 35 jaar getrouwd. Ze gaat naar huis met een verrassende outfit.

Kortom bij ‘Van Harte’ is er altijd wat te vieren!