Icon--npo spotify youtube twitter facebook instagram whatsapp linkedin mail search arrow-right menu arrow down clock Icon video audio camera snapchat theme location

EO-documentaire 'Waarheen leidt de weg?' bouwt brug tussen klassieke muziek en buurthuis

Dinsdag 20 maart om 23.00 uur op NPO 2

19 maart 2018 in het dossier Pers

'Waarheen leidt de weg?' vertelt de verhalen van zes hoofdpersonen, ieder met een andere achtergrond en geloofsovertuiging. Ze zijn getekend door het leven. Hoe denken zij over de dood en wat daar mogelijk op volgt en hoe bepalend is dat voor hun leven? In 'Waarheen leidt de weg?' worden deze portretten gecombineerd met een eigentijds requiem dat op basis van hun levensverhalen is geschreven, uitgevoerd door Het Nederlands Kamerkoor, Ensemble Insomnio, STUT en Zangschool Utrecht. Het concert was eind vorig jaar al te zien op tv. De EO zendt op 20 maart om 23.00 uur op NPO 2 de documentaire uit waarin we de aanloop naar dit concert zien. We maken kennis met de mensen achter de muziek. Aansluitend wordt het concert nogmaals vertoond. 'Waarheen leidt de weg?' is een uniek project. De muziek uit dit programma wordt dit voorjaar ook ten gehore gebracht in buurthuizen. De tv-uitzending van deze film is niet het sluitstuk, maar de aftrap om bijzondere verhalen van gewone mensen te verbinden met klassieke muziek, die muziek dichterbij alle mensen te brengen, en op zoek te gaan naar verbondenheid.

In de documentaire Waarheen leidt de weg? staan levensverhalen van zes bewoners van Utrechtse buurten centraal. Ieder met een andere geloofsovertuiging. Ieder met een andere achtergrond. Ieder met een ander levenspad. Hoe geven zij hun leven vorm en hoe gaan ze om met de eindigheid daarvan? Zo ontmoeten we Houssein: zijn dochter trouwde met een IS-strijder: voor Houssein een teken dat Allah hem op de proef stelt. Een anonieme vrouw geeft na een lange gevangenisstraf haar leven opnieuw vorm. Maar stel dat ze in de hel haar 'slachtoffer' opnieuw tegenkomt? De Joodse Moshė voelt zich verbonden met geschiedenis van het Jodendom. Als kind leerde hij geleidelijk wat de lege plekken in de synagoge betekenden.  Hij voelt zich verantwoordelijk om de joodse traditie door te geven. 

Deze en drie andere unieke levensverhalen zijn op muziek gezet door vier hedendaagse gerenommeerde componisten. Het resultaat is een requiem: de traditionele mis voor iemand die overleden is. De verhalen en de muziek vormen samen een unieke muzikale vertelling over leven en dood, hoop en angst, schuld en bevrijding. Confronterend en herkenbaar tegelijk.