Icon--npo spotify youtube twitter facebook instagram whatsapp linkedin mail search arrow-right menu arrow down clock Icon video audio camera snapchat theme location

Te veel verhuizingen van kinderen binnen jeugdzorg

Tweede Kamerlid René Peters wil verandering

19 februari 2018

Veel van de 55.000 kinderen die in de jeugdzorg leven moeten telkens weer verhuizen tussen instellingen, opvanghuizen en pleegouders. Dit móet doorbroken worden, aldus Alex de Bokx, oprichter van jeugdzorgorganisatie Het Dushi Huis. De Bokx vindt gehoor bij het CDA.

Volgens De Bokx beheerst en bepaalt binnen de Jeugdzorg ’het systeem’ al jarenlang de werkwijze. “Laatst was hier nog een 4-jarig jongetje dat al op vijf plekken had gewoond. Dat leidt bij dit soort kinderen tot nog meer beschadiging.” Het kind zelf dreigt te verdwijnen in het oerwoud van aanbestedingen, regels, protocollen en prestatie-indicatoren. “Omdat ik zie hoeveel schade het aanricht, pleit ik ervoor dat het wettelijk geregeld moet worden dat een kind binnen de jeugdzorg maximaal twee keer mag verhuizen.”

Politiek gehoor
De oproep van Alex de Bokx vindt gehoor bij de politiek. Tweede Kamerlid en CDA woordvoerder Jeugdzorg René Peters wil ook dat er verandering komt: Dat een kind niet altijd thuis kan wonen is al moeilijk genoeg. Veel verplaatsingen maken het alleen maar moeilijker. Het gaat erom zoveel mogelijk stabiliteit te bieden.”

Als je bij me weggaat
De Evangelische Omroep maakte binnen de jeugddocumentaire-reeks Mensjesrechten een documentaire over een meisje dat woont in het Dushi Huis. “Als je bij me weggaat” gaat over een meisje dat al jong uit huis geplaatst werd. Jamilla (14) heeft nu een stabiele plek gevonden in het Dushi Huis. De film kwam tot stand met steun van Het Vergeten Kind  en wordt komende zondag uitgezonden op NPO 3.

 

Mensjesrechten: “Als je bij me weggaat’, zondag 25 februari 2018, 19.25 uur op NPO 3

Noot voor redactie, niet voor publicatie: Jamilla, Alex de Bokx en Tweede Kamerlid René Peters zijn beschikbaar voor interviews. Neem hiervoor contact op met bovenstaand contactpersoon.