Icon--npo spotify youtube twitter facebook instagram whatsapp linkedin mail search arrow-right menu arrow down clock Icon video audio camera snapchat

EO-radioprogrammering 17 t/m 23 februari

16 februari 2018 in het dossier Pers

Op deze pagina vindt u informatie over de radioprogramma's van de periode 17 t/m 23 februari 2018.

Zaterdag 17 februari

Opvoedmethodes van vroeger en nu

Dorine Hermans en Els Rozenbroek storten zich in hun boek Geef dat kind een slok jenever vol passie op opvoedmethodes van vroeger en nu. Hoe kan het dat ouders zeventig jaar geleden nog rustig en vredig doorsliepen, terwijl de huidige generatie papa’s en mama’s er om de vier uur uit moet? Hoe kijken opa’s en oma’s van nu naar de opvoeding van hun kleinkinderen en waar komt dat vandaan? In Open Huis beantwoorden de - zoals ze zichzelf noemen – ‘opvoedtantes’ opvoedvragen met de kennis van toen én nu.
 
Presentatie: Petra de Joode.

Open Huis, zaterdag 17 februari om 14.00 uur op NPO Radio 5.

Website Open Huis

 

Pinksterbeweging, jubileumbier en meer in 'EO Live'

Afgelopen weekend brachten onderzoekers van over de hele wereld een bezoek aan Amsterdam, waar een wetenschappelijke conferentie over de toekomst van de pinksterbeweging plaatsvond. De pinksterbeweging - die veel nadruk legt op het werk van de Heilige Geest - is de snelst groeiende stroming binnen het christendom. Religie-onderzoeker Miranda Klaver dacht mee over de conferentie en vertelt in EO Live over de groei en aantrekkingskracht van de beweging, maar ook over de risico's.

Bellen met bierbrouwer Erwin Rempt
''Bier brouwen is net als aardappelen koken”, vindt Erwin Rempt. De bierbrouwer uit Alkmaar had de eer om een speciaal jubileumbiertje te brouwen voor de Grote Kerk in Alkmaar, die precies 500 jaar bestaat. Hoe is dit idee ontstaan? En hoe smaakt dit bijzondere biertje?

Denk gerust na
Goed nadenken levert veel op, vindt Theanne Boer. De schrijfster weet in haar artikelen en columns in Visie, Eva en het Nederlands Dagblad de nuance vorm te geven. In haar boek ‘Denk gerust na’ bundelt en rangschikt Boer haar columns en gedachten in vier hoofdstukken: milieu, kerk, werk en samenleving.

Verder:

  • Richard Groenenboom van Stichting De Ondergrondse Kerk (SDOK) reisde vorig jaar naar Pakistan. Hij vertelt over de situatie van christenen in dit land, die te maken hebben met vervolging, tegenstand en achterstelling.
  • Yvonne belt met Dwight Dissels, die – samen met Pearl Joan en Bigband The Convocation – een bijzonder concert geeft in Barneveld.
  • Er is livemuziek van Sergej Visser en Psalmen voor Nu.
  • Eline de Boo verzorgt de weekpreek naar aanleiding van een actuele gebeurtenis.


EO Live, zaterdag 17 februari om 19.00 uur op NPO Radio 5
.

Website 'EO Live'
 

Onderweg met Joost Röselaers

In Onderweg spreekt Elsbeth Gruteke met Joost Röselaers, een man die zich altijd een buitenbeentje voelt. Hij is algemeen secretaris van de remonstranten, predikant in Vrijburg (Amsterdam) en houdt van verbindingen leggen en grenzen opzoeken. Röselaers groeide de eerste zeventien jaar van zijn leven op in Genève en Dakar. Toen hij op zijn 17e terugkwam naar Nederland moest hij wennen aan de Hollandse mentaliteit: iedereen heeft een mening. Toch heeft ook Röselaers zelf een mening, die hij laat horen via dagbladen en vanaf de kansel. In Onderweg een gesprek over zijn afkomst, drijfveren, inspiraties en de rol van het geloof in zijn leven.

Onderweg, zaterdag 17 februari om 22.00 uur op NPO Radio 5.

Website Onderweg

Zondag 18 februari


Oog in oog

In Vroeg op 5 kijkt boswachter Martine Dubois haar ogen uit in Epe. “Al neuriënd rijd ik door de bossen bij Epe, tot ik aan de zijkant van de weg een wild zwijn zie scharrelen. Wát geweldig is dit, mijn eerste echte ‘wilde’ zwijn. Natuurlijk heb ik weleens zo’n viervoeter gezien, maar dat was in een dierentuin of op een plek waar ze gevoerd werden. Ik zie nu ook een mini wild zwijn op een afstandje argwanend toekijken, maar moeder trekt zich niets van mij aan en steekt vergenoegd haar snuit in de rulle grond en ploegt er een diep spoor in. Ik kijk mijn ogen uit! Vooral haar kop - met zwarte ogen omgeven door stug haar - vind ik indrukwekkend. Ze kijkt pienter en zelfverzekerd rond. In de binnenspiegel zie ik nog een auto, dus ik zet mijn alarmlichten aan om aan te geven dat hier iets bijzonders aan de hand is. Wanneer ik voorzichtig om de zwijnen heenrijd, denk ik: ‘Zondag ga ik terug, dit wil ik weer zien en erover vertellen!'”

De week van Kees
Kees van Velzen kocht afgelopen week een nieuwe auto. “Nieuw? Eigenlijk niet”, zegt hij in zijn rubriek De week van Kees. “Een tweedehands exemplaar uit 2013. De volgende dag deed ‘ie het al niet meer, maar dat had te maken met een los stekkertje. Waarom ik een tweedehands auto koop in plaats van een nieuwe? Dat vertelt Van Velzen in Vroeg op 5.

Vroeg op 5, zondag 18 februari om 6.00 uur op NPO Radio 5.

Website Vroeg op 5

 

Echo van de stem van Jezus

In Groot Nieuws spreekt ds. D. Quant uit Houten, emeritus predikant in de Christelijk Gereformeerde Kerk, over de echo van de stem van Jezus.

In Lukas 4:37 staat: ‘De roep over Hem verspreidde zich naar elke plaats in de omgeving’. Ds. Quant: “Er staat letterlijk: de echo. De woorden die Jezus spreekt, gaan in steeds wijdere kringen verder de omgeving in. Alles wat Hij zegt en doet, het krijgt een geweldige reikwijdte.”

“Voorafgaand aan de tekst (in Lukas 4:31-35) is sprake van een genezing op de rustdag”, vervolgt de predikant. “Even later hoor je van de genezing van de schoonmoeder van Petrus. Het blijft niet verborgen. Het is net zoals dat steentje dat je in een vijver gooit. Je ziet kringen in een steeds wijdere straal rond de plek waar het steentje het water raakt verschijnen. Wat een effect hebben de woorden en de daden van de Here Jezus.”

“Misschien denkt u: ja, zo ging dat blijkbaar in die tijd. Maar vandaag… het lijkt wel tot stilstand gekomen. Zeker als u in de Randstad woont. Daar waar kerkgebouwen veranderen in een cultureel centrum, in een appartementengebouw, in een expositieruimte… daar lijkt het Woord van de Here zómaar in de mist van de secularisatie verdwenen te zijn. Dat geeft heel veel vragen… gééstelijke vragen. Maar toch: zelfs als u in zo’n omgeving woont, zit u op dit moment middenin zo’n echo van de stem van de Here. Want dit woord (‘De roep van Hem verspreidde zich naar elke plaats in de omgeving’) komt dan toch op dit moment maar uw huiskamer of uw slaapkamer binnen.”

“Misschien denkt u: ‘Ja, ho even! Toén brachten de woorden mensen in beweging, toen werden mensen er in hun harten door geraakt.’ Maar ook toen werden Zijn woorden niet altijd omarmd. In het midden van dit hoofdstuk lees je van de verwerping van Jezus in Nazareth. Zijn woorden leidden ook tot afwijzing en de tijden zijn niet veranderd…”

“Dat de geestelijke kracht van die woorden misschien uitgewerkt kan zijn, is echt niet waar”, vindt ds. Quant. “Het woord ‘echo’ klinkt namelijk nóg een keer in het Nieuwe Testament. Nadat de Here Jezus zelf naar de hemel is gegaan, komt de Heilige Geest (Handelingen 2). De Heilige Geest houdt de woorden van Jezus levendig. De Geest verspreidt die woorden vanuit Jeruzalem in steeds wijdere bogen de wereld in, en houdt ze de eeuwen door krachtig en levend. Ook vandaag. De Geest wil uw hart ervoor open maken.”

“Op de Goede Vrijdag volgde, na een stille zaterdag zonder echo van de stem van Jezus, de derde dag! Hij verrees en Zijn stem is niet meer tot zwijgen te brengen. Want de Geest van Pinksteren brengt die stem bij de mensen.”

Groot Nieuws, zondag 18 februari om 8.00 uur op NPO Radio 5.

Website Groot Nieuws
 

Hiphop met Hoop

Petra de Joode brengt voor Zin, Zout & Zegen een bezoek aan de multiculturele kerk ‘Hoop voor Noord’, waar rapper Jay-Way haar rondleidt. “Als ik bid rapt God geen teksten terug”, vertelt hij, “maar het helpt me wel om zelf Bijbelteksten te rappen, dan blijft de flow beter in mijn hoofd.”

Jay-Way is lid van ‘Hoop voor Noord’; een multiculturele kerk waar hij voelt dat hij zichzelf mag zijn. Toch wil Jay-Way zijn liefde voor Jezus ook graag buíten de kerk laten zien. “Relaties bouwen, dat is belangrijk. Ze moeten je leven in actie zien. Echt merken waar je voor gaat en waar je voor staat. Mijn hoop is, dat wij mensen laten ervaren dat God dichtbij is en niet van veraf onaangedaan toekijkt. Ik merk in mijn eigen leven dat Hij heel dichtbij is en dat Hij zich laat zien. Maar dat is mijn geloof en overtuiging. Dat kan ik niet aan een ander geven. Dat kan God zelf alleen doen.”

De meditatie in deze uitzending van Zin, Zout & Zegen is van voorganger Jurjen ten Brinke van Hoop van Noord. Hij spreekt over het thema: ‘De eenvoud van de Bijbel’.

Zin, Zout & Zegen is een reis door Nederland met aandacht voor authentieke geloofsverhalen en de rol van ‘geloof’ in het dagelijks leven. Afwisselend maken Petra de Joode en Yvonne Sprunken kennis met een kerkganger en zijn of haar kerkelijke gemeente. Wat brengt deze kerkganger naar de kerk en wat neemt hij mee de nieuwe week in? Zin, Zout & Zegen komt tot stand in samenwerking met de Protestantse Kerk in Nederland.

Zin, Zout en Zegen, zondag 18 februari om 19.00 uur op NPO Radio 5
.

Website 'Zin, Zout & Zegen'
 

'Nog even zondag' met Annemarie Foppen

Over hoe druk het studentenbestaan kan zijn, vertelt Annemarie Foppen deze week in Nog even zondag. Ze studeert theologie aan de Vrije Universiteit, waar ze ook juniordocent is. Ook legt ze aan Marleen Stelling uit hoe haar studie van invloed is geweest op haar geloof en met welke vragen ze nu bezig is. Eén van haar grootste vragen is die naar haar plekje in die enorme geschiedenis waarvan God aan het begin en einde staat.

Nog even zondag, zondag 18 februari om 22.00 uur op NPO Radio 5

Website 'Nog even zondag'

Bekijk foto's