Icon--npo spotify youtube twitter facebook instagram whatsapp linkedin mail search arrow-right menu arrow down clock Icon video audio camera snapchat theme location

2Doc: Dollar Heroes – Valuta voor de dictator

Woensdag 7 februari 2018 om 22.55 uur, NPO 2

5 februari 2018

Noord-Korea organiseert een van de grootste dwangarbeidssystemen ter wereld. Door de economische sancties heeft het regime een enorm tekort aan internationale valuta. Om dat probleem op te lossen detacheert het haar eigen mensen als arbeidskrachten aan bedrijven in Rusland, China en een dozijn andere landen over de hele wereld – inclusief lidstaten van de Europese Unie.

Deskundigen, waaronder de Leidse hoogleraar Remco Breuker, schatten dat sinds het aantreden van Kim Jong-un het aantal werkbrigades is gestegen tot meer dan 100.000 man. In Noord-Korea worden ze gelokt met beloftes van hoge lonen en eer voor hun families. Als ze eenmaal in het buitenland werkzaam zijn, bevinden ze zich in een vreemd land, waar ze de taal meestal niet spreken en waar ze onder zeer zware omstandigheden 12 uur per dag moeten werken. En hun loon wordt via tussenpersonen betaald aan de Noord-Koreaanse regering. Tijdens hun verblijf in het buitenland worden ze veelvuldig gecontroleerd door Koreaanse agenten en lokale toezichthouders en hun contracten duren vaak jaren.

Dollar Heroes is opgebouwd uit geheime beelden en gesprekken met werknemers, tussenpersonen en werkgevers in Polen, Rusland en China. De emotionele verhalen van de arbeiders tonen het cynisme en de onmenselijkheid van deze vorm van dwangarbeid, waarmee de Noord-Koreaanse zijn nucleaire programma financiert. Maar Noord-Korea is niet de enige die er voordeel van heeft. De film laat ook zien hoe bouwbedrijven, voedselproducenten en scheepswerven in tientallen landen wereldwijd medeplichtig zijn aan dit gigantische systeem van moderne slavernij.

De film laat over een periode van twee jaar zien hoe het Noord-Koreaanse regime en de economische krachten die worden aangestuurd door de globalisering een Faustiaans pact hebben gesloten. Honderdduizend onderbetaalde arbeiders zwoegen voor het nucleaire programma van de dictator terwijl de Verenigde Naties en de Europese Unie wegkijken.

In aanvulling op de documentaire Dollar Heroes komt online journalistiek platform De Correspondent dinsdagavond 6 februari met nieuws. Noord-Koreadeskundige Casper van der Veen zal aantonen dat specifieke Nederlandse bedrijven gebruikmaken van Poolse detacheringsbedrijven die Noord-Koreanen inhuren.

Scenario, regie: Carl Gierstorfer, Sebastian Weis; co-regie: Jonghun Yu, Wonjung Bae, Ingun Lee, Hyejin Min; productie: Tristan Chytroschek, Wonjung Bae; montage: Ramon Urselmann; camera, geluid: Carl Gierstorfer, Sebastian Weis, Maciej Smich, Youndoo Chung, David Jo, Noh Jae-Yun, Jens Paschke; muziek: Nils Kacirek; research: Katarzyna Tuszynska, Kyuwook Oh, Andreas Rossbach, Maciej Smich, Mark Siegmund, Hanna Gieffers, Christian Vonscheidt, geluidsontwerp: Ramon Vehlken, Milan Meyer-Kaya; productie-leiding: Alexandra Obradovic; eindredactie EO/IKONDocs: Margje de Koning.