Icon--npo spotify youtube twitter facebook instagram whatsapp linkedin mail search arrow-right menu arrow down clock Icon video audio camera snapchat theme location

2Doc: De Deal

Woensdag 14 maart 2018 om 22.55 uur, NPO 2

12 februari 2018

Op 18 maart aanstaande is het precies twee jaar geleden dat de EU-Turkije-deal werd ondertekend, een noodzakelijk kwaad volgens sommigen, een duivelspact volgens anderen. De overeenkomst moest een eind maken aan de stroom vluchtelingen die in het najaar van 2015 tussen de Turkse en de Griekse kust op zoek naar veiligheid en een beter bestaan dagelijks de verdrinkingsdood riskeerde. Hoog tijd voor een kritische analyse over de effectiviteit van de deal.

De Oostenrijker Gerald Knaus, oprichter van ESI, een denktank over stabiliteit in Europa, wordt gezien als de architect van de deal. Hij wordt verguisd door extreemrechts èn mensenrechtenorganisaties, maar hij wordt ook bewonderd om zijn intellectuele moed. Onvermoeibaar reist Knaus ook nu nog door Europa om te pleiten voor een beter Europees asielbeleid, waarbij mededogen gecombineerd wordt met realistische oplossingen.
Ondertussen zitten op Lesbos dankzij de deal duizenden vluchtelingen al maanden vast onder erbarmelijke omstandigheden. De lokale bevolking, vrijwilligers uit heel Europa en vluchtelingen zelf proberen de situatie te verlichten. Inmiddels dient de EU-Turkije deal als voorbeeld voor het sluiten van nieuwe deals met landen in Noord-Afrika. Maar werkt die EU-Turkije deal eigenlijk wel? Voor wie werkt die dan? En wat hebben we geleerd van de deal? De Deal toont de gevolgen van de deal en mogelijke oplossingen voor het huidige Europese vluchtelingenbeleid.

Scenario en regie: Els van Driel en Eefje Blankevoort; camera: Stefano Bertacchini; montage: Paul de Heer; geluidsontwerp: Björn Warning; research: Zuhoor Alqaisi; productie: Nazima Mintjes; producent: Iris Lammertsma en Boudewijn Koole voor Witfilm; eindredactie: Margje de Koning

De Deal (2017/52’) is een productie van Witfilm & Monocle Productions in coproductie met EO/IKONdocs. De film kwam tot stand met steun van CoBO Fonds, Vluchtelingenwerk en Fred Foundation.