Icon--npo spotify youtube twitter facebook instagram whatsapp linkedin mail search arrow-right menu arrow down clock Icon video audio camera snapchat theme location

Snelwegkerk: Gouden Kalf winnende documentaire

Woensdag 28 februari 2018, 22.55 uur NPO 2

15 januari 2018

De documentaire Snelwegkerk van regisseur Elsbeth Fraanje werd tijdens het Nederlands Film Festival in Utrecht bekroond met de Gouden Kalf voor Beste Korte Documentaire. Fraanje is er volgens de jury in geslaagd het onderwerp van deze vervreemdende film, de bezoekers van kerkjes langs de Autonbahn, met een bewust gekozen visuele stijl en een zorgvuldig sounddesign naar een hoger plan te tillen.

Snelwegkerk is een documentaire over onverwachte ontboezemingen en intieme bekentenissen op een onwaarschijnlijke plek langs de Duitse snelweg. Hier staan verrassende toevluchtsoorden: Autobahnkapelletjes. In de aanwezige 'wensboeken' schrijven bezoekers van alles op. De een bedankt voor een vette voetbalscore of fantastische seks. Anderen leggen er hun ziel bloot en schrijven openhartig over hun angsten of verlangens. Deze mozaïekvertelling neemt je mee in onverwacht intieme verhalen over verlies, lust en liefde en toont op liefdevolle manier de confrontatie tussen alledaagse sleur en onze heimelijke angst of hartstocht.

Snelwegkerk is een productie van Tangerine Tree in coproductie met EO/IKONdocs. De film kwam tot stand met steun van het Mediafonds.
Credits: Regisseur: Elsbeth Fraanje, Camera: Wilko van Oosterhout, Geluid: Kamila Wójcik, Mark Wessner, Montage: Ralf Verbeek, Muziek: Tobias Borkert, Eindredactie IKONdocs Margje de Koning, Redactie IKONdocs: Barbara Wiessing, Productie IKONdocs:  Margie Monfils, Producenten: Willem Baptist en Nienke Korthof – Tangerine Tree.      

Over de regisseur:  Elsbeth Fraanje (1979) is werkzaam als researcher en filmmaker. Ze studeerde in 2011 cum laude af aan de HKU, Audio Visual Media. Ze maakte haar debuut met de korte documentaire God op IJtje (2013). Che! (2016), haar eerste jeugd-documentaire, werd o.a. vertoond op IDFA, CPH Dox en het Thessaloniki Documentary Film Festival.

Bekijk de trailer

www.tangerinetree.nl