Icon--npo spotify youtube twitter facebook instagram whatsapp linkedin mail search arrow-right menu arrow down clock Icon video audio camera snapchat theme location

Mensjesrechten komt met nieuwe serie

9 films van een kwartier, vanaf 25 februari om 19.25 uur op Zapp NPO 3.

4 januari 2018

Mensjesrechten portretteert kinderen en tieners van over de hele wereld, die dromen over een ander leven. Over een mooie toekomst waarin ze kunnen worden wat ze willen. In de nieuwe 9-delige serie van Mensjesrechten zien we kinderen die al jong veel verantwoordelijkheid hebben, bijvoorbeeld voor hun broertjes en zusjes. Dat weerhoudt ze er echter niet van om hun dromen na te streven.

In een dorp onder de rook van Rotterdam zien we 5 jongens die, ondanks hun etnische en culturele verschillen, samen een buurtfeest weten te organiseren. Verder is er een aflevering over een Mongools circusmeisje, een vrolijk blind jongetje in India, een Nederlands rap-talent en een vluchtelingjongetje dat op zomerkamp in Europa mag. In de laatste aflevering worstelt een meisje met de echtscheiding van haar ouders.

Week van het vergeten kind
De eerste aflevering in de serie maakte Mensjesrechten in samenwerking met Stichting Het Vergeten Kind. “Als je bij me weggaat”, een film van 17 minuten over een meisje dat in een opvanghuis woont, is op 29 januari al te zien via schooltv.nl. De film is het startsein van de nationale Week van het Vergeten Kind. Kinderen op basis- en middelbare scholen besteden deze week aandacht aan kwetsbare kinderen in Nederland.
 

Overzicht van afleveringen
Vanaf zondagavond 25 februari zijn de Mensjesrechten films te zien om 19.25 uur op NPO 3/ ZAPP.

 • 25 februari: Als je bij me weggaat
  Jamilla woont in een opvanghuis. Door haar verleden vindt ze het lastig om zichzelf te laten zien. Als je anderen écht laat zien wie je bent, houden ze dan nog wel van jou? 
 • 4 maart: Meisje met een Missie
  Miruna wil niet, zoals andere meisjes in haar wijk, jong trouwen en veel kinderen krijgen. Ze heeft een heel andere droom; politieagent worden. Maar daarvoor moet je veel studeren. Hoe doe je dat als je ook nog voor je twaalf broertjes en zusjes moet zorgen?
   
 • 11 maart: Heijplaters
  Vijf vrienden uit dezelfde klas, allemaal geboren in Nederland, maar ieder met totaal andere afkomst; Hollands, Turks, Surinaams, Syrisch en Chinees. Hun vriendschap is sterker dan vooroordelen.
   
 • 18 maart: De Monsoonshow
  Kunal is dan wel blind.... Maar daarom ontbreekt het hem nog niet aan een enorme hoeveelheid zelfvertrouwen. Hij strikt het leukste meisje uit de klas voor een zangwedstrijd.
   
 • 25 maart: Bachir in Wonderland
  Bachir droomt van zwemmen in de zee, maar hij woont in een vluchtelingenkamp midden in de woestijn. Ondanks dat hij geen paspoort heeft, krijgt hij de kans van zijn leven: hij mag op zomerkamp naar Spanje. Zou daar zijn grote wens in vervulling gaan?
   
 • 15 april: Lara’s reis
   
 • 22 april: Het meisje zonder Zwaartekracht
  Haar vader zit in de gevangenis, haar moeder is ex-alcoholiste. Erdenchimeg (11) werkt hard om als slangenmens geld te kunnen verdienen voor haar familie.
   
 • 29 april: Si-G
  De 13-jarige Si-G geloofde nooit dat ze iets kon bereiken. Totdat de Brusselse rapper Zwangere Guy met haar een rapnummer ging maken.
   
 • 6 mei: Buitenstebinnen
  De scheiding van haar ouders maakt Emma onrustig. De ruzies zijn gelukkig voorbij, maar de nieuwe situatie is ook moeilijk. Emma komt tot rust op de schietbaan.

Filmfestivals en prijzen
De nieuwste documentaires van Mensjesrechten gingen oktober 2017 in première op filmfestival Cinekid en in november op IDFA. Later dit seizoen is Mensjesrechten te zien op filmfestival Movies that Matter en het Internationaal Film Festival Rotterdam.
Mensjesrechten wordt regelmatig onderscheiden met internationale filmprijzen. Zo wonnen de documentairemakers in 2015 de Cinekid Gouden Kinderkast voor beste Nederlandse televisieproductie en werd de documentaire 'Mijn lijf, mijn leven' van regisseur Els van Driel in oktober 2017 bekroond met de UNICEF Japan Prize.

Mensjesrechten wordt gemaakt door IKON docs bij de EO. Voor meer informatie kunt u terecht op mensjesrechten.nl of neem contact op via bovenstaande contactpersoon.