Icon--npo spotify youtube twitter facebook instagram whatsapp linkedin mail search arrow-right menu arrow down clock Icon video audio camera snapchat theme location

Het Vermoeden over Alzheimer op jonge leeftijd

Het Vermoeden, zondag 21 januari, 11.30 uur, NPO 2

12 januari 2018

Een man, tieners in huis en uitdagend werk. Christa Reinhoudt is 47 jaar en staat midden in het leven als bij haar de ziekte van Alzheimer wordt geconstateerd. Wat houdt haar gaande nu haar toekomstperspectief zo verandert? Ze spreekt hierover met presentator Marleen Stelling in Het Vermoeden op zondag 21 januari.

Stel je voor: je bent nog geen vijftig, je hebt een leuke baan en een fijn gezin. De toekomst lacht je toe. Maar dan begin je steeds meer dingen te vergeten. De shampoo uit je haar spoelen of welke boodschappen je wilde halen. Het overkwam Christa Reinhoudt drie jaar geleden. Sinds een half jaar weet ze dat ze de ziekte van Alzheimer heeft. 

De ziekte zet haar leven in een compleet ander licht. “Ik heb geen perspectief meer”, zegt Christa. Ze droomde wel eens over haar pensioen, maar dat gaat ze niet meer meemaken. Ze heeft haar baan als coördinator in een inloophuis moeten opgeven. Thuis moet ze steeds meer zaken uit handen geven. Dat ze onlangs de verjaardag van haar man vergat, maakt pijnlijk duidelijk hoe de ziekte vordert.

Haar geloof was voor Christa altijd een inspiratiebron, maar op dit moment begrijpt ze weinig van God. “Ik voel me nu niet gezien door God.” Toch staat ze iedere morgen weer op. Juist nu vindt ze in iedere dag iets om voor te leven. “Wat bereik ik met depressief in bed liggen? Ik wil m’n energie voor het positieve gebruiken.”

Het Vermoeden
‘Reiziger er is geen weg, de weg maak je zelf door te gaan’.Dit is het adagium van het zondagochtend televisieprogramma Het Vermoeden. Marleen Stelling ontmoet bevlogen protestanten - van wereldverbeteraar tot zinzoeker, van bezield gelovige tot spirituele nomade.

Dit programma is geproduceerd door de EO om de breedte van de christelijke kerken in Nederland te representeren.