Icon--npo spotify youtube twitter facebook instagram whatsapp linkedin mail search arrow-right menu arrow down clock Icon video audio camera snapchat

EO-radioprogrammering 20 t/m 26 januari

19 januari 2018 in het dossier Pers

Op deze pagina vindt u informatie over de radioprogramma's van de periode 20 t/m 26 januari 2018.

Zaterdag 20 januari

Een week offline, baby on board en meer in 'EO Live'

Vijfentwintig studenten van de Evangelische Hogeschool in Amersfoort doen mee aan een bijzonder experiment. Het is de bedoeling dat ze een week lang totaal offline gaan: zeven dagen lang geen smartphone, computer, laptop, tv of radio. Wat is het doel van dit experiment? Yvonne Sprunken belt met Joost Wessels, één van de deelnemers. Heeft hij al afkickverschijnselen?

‘Baby on board’
In de Arabische wereld maken honderdduizenden vrouwen zeer regelmatig gebruik van de taxi. Ze zitten nooit naast de (mannelijke) chauffeur, maar vaak met z'n tweeën op de achterbank. In deze setting bespreken ze de problemen van alledag. Zendingsorganisatie ‘Arab Vision’ gebruikt dit gegeven in een bijzondere tv-serie. Met de serie ‘Baby on board’ wil de organisatie Arabische vrouwen voorlichten over allerlei aspecten van de zwangerschap, zodat het sterftecijfer van vrouwen rond zwangerschap en bevalling daalt. Inge Verhoef - directeur van Arab Vision – schuift aan bij ‘EO Live’ en vertelt alles over dit belangrijke project.

Nieuwjaarsconcert in Dolfinarium
Yvonne Sprunken belt live in de uitzending met Peter Overduin. Hij organiseert én dirigeert zaterdag een Nieuwjaarsconcert op een bijzondere locatie: het Dolfinarium in Harderwijk. Grote namen als Jan Vayne, Marco Bakker en Ernst Daniël Smid geven acte de présence. De opbrengst van het concert is voor de stichting Lymph&Co. Wat is dit voor stichting en waarom is juist voor dit doel gekozen?

Slavernij en christenvervolging in Pakistan
Gert Jan Schaap reisde onlangs naar Pakistan om te praten met christenen die daar ondanks de vervolging toch vasthouden aan hun geloof. Schaap zag hier met eigen ogen wat die vervolging inhoud. Hij bezocht onder meer een baksteenfabriek waar veel christenslaven een uitzichtloze positie hebben. In ‘EO Live’ vertelt hij wat hij meemaakte tijdens de indrukwekkende reis en deelt hij hoe het was om in Pakistan te zijn.

Verder…

  • Jolanda Kromhout (Ark Mission) vertelt over de Bajesagenda, die Nederlandse gedetineerden in binnen-en buitenland al dertig jaar lang ontvangen. De agenda behoort tot de weinige dingen die een gedetineerde bij zich mag hebben wanneer hij de cel verlaat.
  • De weekpreek over Deuteronomium 10:19 wordt verzorgd door Jan Willem van der Straten, die bij veel mensen bekend is onder de naam ‘dominee Baardmans’.
  • De livemuziek wordt in deze uitzending verzorgd door Wim Bevelander.


EO Live, zaterdag 20 januari om 19.00 uur op NPO Radio 5
.

Website 'EO Live'
 

Onderweg met Wim Schippers

In Onderweg praat Elsbeth Gruteke met Wim Schippers. Hij schreef het boekje ‘Boeren met ontzag’ waarin hij pleit voor een radicale ommekeer in de manier waarop de mens met de aarde omgaat. We zouden meer in verbinding moeten staan met de aarde en niet meer praten over wat het land produceert, maar over wat ons gegeven wordt. Dat het anders kan liet hij zien op De Buytenhof in Rhoon; een succesvolle zorgboerderij in de breedste zin van het woord.

Onderweg, zaterdag 20 januari om 22.00 uur op NPO Radio 5.

Website Onderweg

Zondag 21 januari


"De leukste natuur is dichterbij dan je denkt"

In Vroeg op 5 geniet Martine Dubois van de natuur in haar achtertuin. “De leukste natuur is vaak dichterbij dan je denkt”, vertelt de boswachter. “Mijn ‘English cottage’ tuin is misschien wat overdone bij mijn knusse maar eenvoudige rijtjeswoning, maar het trekt wel veel leven. En het leuke is dat ik er elke dag van kan genieten. Al maandenlang scharrelen twee roodborstjes bij de heg achterin de tuin. Ze tolereren elkaar en dat is best bijzonder: roodborstjes zijn namelijk echte Einzelgängers. De gele pompoen op het Chinees porseleinen tafeltje dient als uitkijkpost. Het is echt een plaatje om te zien. De bruine, ingezakte en verpieterde borders worden met grote regelmaat opgefleurd met gele en paarse tinten. Pimpelmezen scharrelen tussen het dode blad of hangen aan een onooglijk dun steeltje omdat daar klaarblijkelijk iets te halen valt. Natuur, het is zo dichtbij. De Vogelbescherming denkt er ook zo over en organiseert elk jaar de Nationale Tuinvogeltelling, die dit jaar op 27 en 28 januari plaatsvindt.” Zondag neemt Dubois hier alvast een voorproefje op.

Ds. Kees van Velzen verdiept zich in de rubriek De week van Kees in het thema ‘licht’. “We hebben net het Kerstfeest achter de rug”, vertelt hij. “Kerstfeest, het feest van het licht. Licht blijft een interessant fenomeen. Wat is het en wat doet het? Een artikel in Quest van een paar jaar geleden stelde de volgende vraag: ‘Waarom is het heelal donker? Waarom is het niet licht?’ Met al die sterren, eigenlijk zonnen etc. zou het toch eigenlijk licht moeten zijn? Het populair-wetenschappelijke tijdschrift kwam met een boeiende, wetenschappelijke theorie. En laat die theorie nou net in de Bijbel staan…”

Vroeg op 5, zondag 21 januari om 6.00 uur op NPO Radio 5.

Website Vroeg op 5

 

Jezus' afscheidsgebed

“De evangelisten melden geregeld dat Jezus bad”, vertelt ds. P. Vroegindeweij in Groot Nieuws. “Maar bijna niet wát Hij dan bad. Johannes 17 is een uitzondering. Heel bewust spreekt Jezus in het bijzijn van Zijn volgelingen een afscheidsgebed uit. Het is een indrukwekkend moment: voor het laatst heeft Jezus het Pascha met zijn discipelen gevierd. De laatste woorden voor Hij gevangen wordt genomen, klinken in dit gebed. Een gebed waarin Jezus Zijn discipelen aan Zijn Vader toevertrouwt, waarin Hij bidt om bewaring en bidt om eenheid.”

“De woorden klinken als een testament”, vervolgt ds. Vroegindeweij. “In de eerste verzen gaat het over Zijn eigen levensopdracht. Vader, ‘Ik heb het werk volbracht dat U Mij gegeven hebt om te doen.’ (vers 4). Ik heb het werk volbracht om hen te bewaren. Ik ben hen voorgegaan in het leven met U. Nog geen hele dag meer en dan zal ik in het openbaar uitroepen ‘Het is volbracht’. Dan is het Offer gebracht dat de zonden van de wereld wegneemt. Waartoe Johannes de Doper Mij al had aangewezen als het Lam van God. Dan heb Ik als de Goede Herder mijn leven gegeven voor de schapen. En nu kom Ik naar U, Vader. En zeg het nu in hun bijzijn: ‘Bewaar hen in Uw Naam’. Ik bid dat zij ook, door de blijdschap en vrede in U, hun kruis vrolijk zullen dragen. Zullen leven van de hoop."

“En de Heiland moet nog iets van het hart”, vertelt de predikant. “Als Hij weg is, zullen ze elkaar weten vast te houden? Zullen ze de eenheid bewaren? De eenheid in Hem? Jezus bidt niet alleen voor de groep om Hem heen. Hij bidt ook voor hen die door hun woord in Hem zullen geloven. Voor de kerk in de komende eeuwen. En vanuit dat gebed bidden we mee deze week. Met schaamte - omdat de eenheid in Hem zo onder druk staat - en met verlangen. Laat deze Week van Gebed een krachtige stimulans zijn om de verbondenheid met de Vader en de Zoon te zoeken. Persoonlijk én met elkaar.”

“Bid maar met uw Heiland mee”, zegt de predikant tot slot. “Vader, bewaar hen in Uw Naam. Laat de eenheid in U er zijn en blijven. Om samen U te verheerlijken.”

Groot Nieuws, zondag 21 januari om 8.00 uur op NPO Radio 5.

Website Groot Nieuws
 

"God raakt nog altijd mensen aan"

Waarom gaan mensen naar de kerk? Wat nemen ze mee, de komende week in? Deze vragen staan iedere zondagavond centraal in het radioprogramma Zin, Zout en Zegen. Voor het radioprogramma heeft presentator Petra de Joode al heel wat kerkdiensten bezocht. Deze keer gaat collega Yvonne Sprunken, die in het vervolg afwisselend met Petra als presentator te horen is, met haar mee naar de dienst in Petra’s eigen gemeente: de Nederlands Gereformeerde Kerk (NGK) in Oud-Loosdrecht.

Petra de Joode: “Het geloof speelt ook in 2018 nog altijd een belangrijke rol voor mensen. God raakt mensen aan. Dat gebeurt overal. Ook bij mij. Elke zondag ga ik naar het kerkje in Oud-Loosdrecht. Het is vaste prik: dat knusse plekje en die ‘gewone’ mensen. Het is een klein kerkje, waar we elkaar kennen. We vieren Gods liefde, zijn stil onder Zijn aanwezigheid en tijdens de koffie na de dienst babbelen we honderduit. Ik kom er tot rust en ik word er weer opgeladen.”

De meditatie in Zin, Zout en Zegen wordt gehouden door predikant Auke Siebenga van de NGK in Oud-Loosdrecht. Hij heeft gekozen voor het thema ‘gerechtigheid’. De schriftlezing wordt gedaan door Jantine Augustijn. Zij leest Romeinen 3 vanaf vers 21.

Zin, Zout en Zegen is een reis door Nederland met aandacht voor authentieke geloofsverhalen en de rol van geloof in het dagelijks leven. In het programma gaan presentatoren Yvonne Sprunken en Petra de Joode beurtelings met een kerkganger mee naar zijn of haar kerkelijke gemeente. Wat brengt hem naar de kerk en wat neemt hij mee de nieuwe week in? Zin, Zout en Zegen komt tot stand in samenwerking met de Protestantse Kerk in Nederland.

Zin, Zout & Zegen, zondag 21 januari om 19.00 uur op NPO Radio 5
.

Website 'Zin, Zout & Zegen'
 

'Nog even zondag' met Alexander Noordijk

De verstandhouding die Alexander Noordijk in de loop van zijn leven met de kerk heeft gehad, is niet altijd makkelijk geweest. Niettemin gaat hij vanaf dit jaar aan de slag als predikant in opleiding in de PKA-gemeente ‘De Binnenwaai’ op Amsterdam IJburg. In ‘Nog even zondag’ vraagt Marleen Stelling hem hoe dit zijn zondagen beïnvloedt.

Nog even zondag, zondag 21 januari om 22.00 uur op NPO Radio 5

Website 'Nog even zondag'

Bekijk foto's