Icon--npo spotify youtube twitter facebook instagram whatsapp linkedin mail search arrow-right menu arrow down clock Icon video audio camera snapchat theme location

2Doc: Onze manier van leven

Woensdag 14 februari 2018 van 22.55-00.25 uur, NPO 2

7 februari 2018

ONZE MANIER VAN LEVEN volgt de oprichters van politieke partij DENK, Tunahan Kuzu en Selçuk Öztürk, in de aanloop naar de Tweede Kamerverkiezingen van maart 2017. Niet eerder is het politici met een migrantenachtergrond gelukt om met een eigen partij in het Nederlandse parlement gekozen te worden. Terwijl andere media tijdens de campagne buiten de deur worden gehouden, heeft documentairemaker Jack Janssen vanaf de oprichting van DENK toegang achter de schermen. Door zijn camera beleven we het roerige verkiezingsjaar, waarin de PVV van Wilders lang aan kop gaat. Van meet af aan ligt het tweetal van DENK onder vuur. En dat neemt ongekende proporties aan als Sylvana Simons zich aansluit bij de beweging. DENK gaat de strijd aan met media en de Kamerleden van andere partijen, waardoor de spanning hoog oploopt. ONZE MANIER VAN LEVEN werpt een exclusieve blik op de verkiezingscampagne van de veelbesproken partij en haar oprichters, die zich in tijden van grote maatschappelijke onrust en politieke strijd staande proberen te houden. Is DENK een bedreiging of aanwinst voor ‘onze manier van leven’?

Drie jaar geleden vatten regisseur Jack Janssen en researcher Emine Tekin het plan op om een documentaire te maken over de twee dissidente Kamerleden Kuzu en Öztürk, die in november 2014 uit de PvdA waren gezet. De oprichting van DENK als politieke beweging voor mensen die zich op culturele gronden uitgesloten voelen, creëerde de mogelijkheid om een unieke verkiezingscampagne te volgen, waarvan toen nog onmogelijk kon worden voorspeld hoe die zou verlopen. Van binnenuit zien we hoe de mannen omgaan met de komst Sylvana, en 7 maanden later haar onverwachte vertrek, met de diplomatieke rel met Turkije en de daaropvolgende protesten bij het Turkse consulaat in Rotterdam. 

Regisseur Jack Janssen ziet Kuzu en Öztürk als exponenten van de culture spanning in de samenleving. Door de breuk met de PvdA werden ze op zichzelf teruggeworpen. Dat resulteerde in de oprichting van een eigen politieke beweging: DENK. Vanuit die beweging zijn Kuzu en Öztürk het gevecht met de buitenwereld aangegaan, door het recht op hun eigen identiteit op te eisen. Het gaat Janssen niet om het politieke belang of het succes van het duo, maar om de onvrede die Kuzu en Öztürk vertegenwoordigen en het proces dat ze daarbij doormaken. De film toont het spanningsveld tussen het pluriform idealisme en de werkelijkheid waarmee ze te maken heeft. Vragen als ‘Wat is de Nederlandse identiteit?’ en ‘Welke waarden zijn van belang om samen te leven?’ domineren al enige tijd het publieke debat. In de troonrede sprak Koning Willem Alexander zelfs van ‘onze manier van leven’. De ultieme vraag is ‘Wie hoort erbij en wie niet’. De onafhankelijke blik en de beschouwende stijl van de documentaire nodigen de kijker uit zelf over die vraag na te denken.

NB: Voorvertoning en debat op maandag 12 febr. 2018, 20.00uur. De Balie, Kleine-Gartmanplantsoen 10, 1017 RR Amsterdam.

Camera en regie: Jack Janssen, research, uitvoerende productie, regie-assitentie: Emine Tekin, geluidsopname: Marcel de Hoogd, montage: Stefan Kamp, geluidsontwerp en –mixage: Mark Glynne, eindredactie EO/IKONdocs: Margje de Koning.

ONZE MANIER VAN LEVEN (2018/90’) is een productie van Conijn Film in coproductie met EO/IKONdocs. Deze film kwam tot stand met steun van het Mediafonds, de Stichting Democratie en Media en het Amsterdamse Fonds voor de Kunst.