Icon--npo spotify youtube twitter facebook instagram whatsapp linkedin mail search arrow-right menu arrow down clock Icon video audio camera snapchat theme location

Uniek tv-concert: ‘The New York Cantors in de Snoge’

Drie grote zangers in concert in de Portugese Synagoge, zondag 17 december, 22.36 uur, NPO 2.

7 december 2017 in het dossier Pers

Op zondag 17 december presenteert de EO om 22.36 uur (NPO 2) het unieke concert ‘The New York Cantors in de Snoge’. De uitzending vindt plaats tijdens het Joodse Chanoekafeest. Drie wereldberoemde jonge cantors (voorzangers) uit New York – Yaakov Lemmer, Azi Schwartz en Netanel Hershtik – geven een speciaal concert in de Portugese Synagoge in Amsterdam waarvan de EO een registratie programmeert. De artistieke leiding is in handen van dirigent Jules van Hessen en zijn 34 leden tellende orkest.

De New York Cantors vertolken een voornamelijk religieus repertoire op basis van de arrangementen van de Nederlandse componist en arrangeur Bob Zimmerman.

The New York Cantors 
De leden van ‘The New York Cantors’ zijn Yaakov Lemmer, hoofd-voorzanger van de Lincoln Center Synagogue; Azi Schwartz, hoofd-voorzanger van de Park Avenue Synagogue; en Netanel Hershtik, voorzanger van de Hamptons Synagogue op Long Island en zoon van de wereldberoemde cantor Naftali Hershtik. 

Portugese synagoge 
In het hart van de oude Jodenbuurt in Amsterdam staat de Portugese Synagoge, gebouwd tussen 1671 en 1675. Het interieur wordt verlicht met duizend kaarsen en verwarming ontbreekt. Op deze oorspronkelijke 17e-eeuwse locatie vindt het concert van The New York Cantors plaats. Een concert met klassiek cantoraal repertoire, maar ook traditioneel Joodse muziek en met een knipoog naar Broadway.  

Samenwerking 
Concert en tv-productie zijn het resultaat van een samenwerking tussen de EO, de Amerikaanse publieke omroep PBS en het Joods Cultureel kwartier. 

Uitzendgegevens 
17 december, 22.36 uur, NPO 2 
24 december, 07.10 uur, NPO 2