Icon--npo spotify youtube twitter facebook instagram whatsapp linkedin mail search arrow-right menu arrow down clock Icon video audio camera snapchat theme location

Maarten van der Weijden, Nicole Buch, Harry de Winter en Berget Lewis in nieuw seizoen ‘De Kist’

Zondag 7 januari om 23.45 uur, NPO 2

20 december 2017

In het EO-programma ‘De Kist’ ontmoet Kefah Allush bekende Nederlanders en gaat met hen in gesprek over het leven en de dood. In dit nieuwe seizoen gaat Kefah Allush in gesprek met onder anderen Maarten van der Weijden, Nicole Buch, Harry de Winter en Berget Lewis. Welke verwachtingen hebben zij rondom ‘de dood’, wat zijn de kruispunten in hun leven en wiens sterven maakte op hen de meeste indruk?

In de eerste aflevering ontmoet Kefah Allush de olympisch zwemkampioen Maarten van der Weijden. Voordat hij ziek werd, ging de sporter ervan uit dat je alles kunt bereiken wat je wilt. Maar toen hij zestien jaar geleden met leukemie in het ziekenhuis belandde, hield zijn geloof in maakbaarheid geen stand. Tegen de prognoses in is hij volledig genezen. In augustus gaat hij de Elfstedentocht zwemmen om geld op te halen voor kankeronderzoek. Dat heeft alles te maken met het overlijden van zijn ziekenhuismaatjes Rob en Bob, waar hij een rauwe en intense band mee had. In ‘De Kist’ vertelt Van der Weijden dat hij hun dood als een brandmerk met zich mee draagt. “Er zijn zoveel kankerpatiënten die het niet halen, daar zit iets onrechtvaardigs in. Waarom ik wel en zij niet? Dat is niet te rijmen.”

Nicole Buch
Ze verloor veel vrienden, maar de dood van degene waar ze het meest van gehouden heeft, is het ergste wat Nicole Buch overkomen is. "Het verdriet slijt niet", vertelt Nicole Buch in deze aflevering van De Kist, "maar je kunt het omarmen en toch intens van het leven genieten. Want als je de dood accepteert, kun je tussen je oren verder, zij het op een andere manier."

Harry de Winter
Ondanks de verwoestende invloed van de Holocaust op hun leven, slaagden de ouders van Harry de Winter erin om een vrolijk en opgeruimd gezin te stichten. Zijn vader maakte liever grappen over de oorlog dan de gruwelen van de kampen te benoemen. Zo bleef de dood op afstand. Harry de Winter, deel van de naoorlogse generatie, heeft zelf ook moeite om vrijuit over het joodse verleden te spreken: “Er is een bepaalde mate van ellende die je aankunt. Als je daar overheen gaat, flip je.”  

Afleveringsvolgorde
7 januari: Maarten van der Weijden
14 januari: Nicole Buch
21 januari: Harry de Winter
28 januari: Berget Lewis (informatie over uitzending volgt)
 


Informatie over de andere afleveringen volgt.