Icon--npo spotify youtube twitter facebook instagram whatsapp linkedin mail search arrow-right menu arrow down clock Icon video audio camera snapchat theme location

Adem diep in voor Blue Planet II

Blue Planet II, vanaf donderdag 28 december bij de EO om 20.35 uur op NPO 1

7 december 2017

Over exact drie weken start de nu al legendarische natuurserie Blue Planet II. In Engeland keken eerder maar liefst 10 miljoen mensen naar deze indrukwekkende kijkcijfer-hit van de BBC. Naar verwachting zal Blue Planet II ook Nederland niet stilletjes voorbijgaan. Een must-see in de kerstvakantie!

Bijzondere verhalen
In de eerste aflevering, getiteld ‘Eén oceaan’, trakteert Blue Planet II ons op adembenemende nieuwe plekken, variërend van bevroren poolzeeën tot helderblauwe koraalatollen, met bijzondere verhalen van het leven onder de golven. Zo varen we mee op de rug van een orka, terwijl hij een school haring belaagt en zien we hoe een groep bultrugwalvissen de maaltijd besluit.

Vogels vangen en gereedschap gebruiken – vissen doen het
In een spectaculaire scène in aflevering 1 springt een vis uit het water om een vogel in vlucht te vangen. Een bekend fenomeen, maar nooit eerder in beeld gebracht. Een andere bijzondere ontdekking doen we in het tropische Great Barrier Reef bij Australië: een lipvis gebruikt gereedschap en stelt daarmee onze mening over de intelligentie van vissen ter discussie. De vis slaat kokkels tegen een ‘komvormig’ stuk koraal, net zolang tot de kokkel breekt en hij de inhoud kan eten. De vis moet soms wel 50 keer slaan voor hij zijn beloning krijgt. De filmploeg, onder de indruk van zijn doorzettingsvermogen en intelligentie, geeft hem de naam ‘Persistent Percy’.

De donkere diepte
Nog niet eerder zijn bemande onderzeeërs zo lang en zo diep onder water gedoken als het team van Blue Planet II. In aflevering 2  - ‘De diepzee’ - zien we inktvissen en krabben op een kilomeer diepte. Een onbekende wereld gaat voor ons open. Adem diep in voor Blue Planet II…

Vanaf donderdag 28 december bij de EO om 20.35 uur op NPO 1.

Downloads

Download hier de foto's van Blue Planet II:

Meer of grotere foto's zijn op aanvraag te verkrijgen via bovenstaand contactpersoon. Beschrijvingen per aflevering zijn te vinden op de perspagina van het programma. Op aanvraag is de zichtlink van aflevering 1 beschikbaar voor pers. Voice-over Peter Drost en de EO-eindredacteur zijn beschikbaar voor interviews. Meer informatie over de verschillende afleveringen, de filmlocaties, filmtechnieken en wetenschappelijke onderzoekspartners, zijn beschreven in de Engelstalige perskit van BBC. Neem hiervoor contact op met bovenstaand contactpersoon.