Icon--npo spotify youtube twitter facebook instagram whatsapp linkedin mail search arrow-right menu arrow down clock Icon video audio camera snapchat theme location

2Doc: Dead Donkeys Fear no Hyenas

Woensdag 17 januari 2018 om 22.55 uur, NPO 2

20 december 2017

Op het vliegveld van Addis Abeba is iets geks aan de hand: er wordt een vliegtuig volgeladen met voedsel bestemd voor rijke landen, terwijl een ander vliegtuig voedselhulp komt brengen. Daar wil regisseur Joakim Demmer het fijne van weten. Hij begint aan een zoektocht die zes jaar zal duren, waarin hij samen de schaduwkanten van globalisering, armoedebestrijding en de wereldwijde run op landbouwgrond probeert te ontrafelen.

De vele buitenlandse investeerders die op uitnodiging van de Ethiopische regering en met hulp van de Wereldbank, dit Afrikaanse land economisch komen ontwikkelen zijn succesvol. Tenminste als je de economische statistieken moet geloven, maar tegelijkertijd ontwrichten zij het land volkomen. Het begint met een boer die niet begrijpt waarom de regering zijn grond aan buitenlanders weggeeft. En een medewerker van een nationaal natuurpark, die ziet hoe het park steeds kleiner wordt, terwijl de plantage groeit. Gaandeweg worden de getuigenissen steeds verontrustender. Landroof, uitbuiting, geweld, zelfs verkrachting en moord: de honger naar boerenland leidt tot gruwelijke misstanden. En plaatselijke journalisten die de achtergronden daarvan proberen te onderzoeken, worden geïntimideerd en bedreigd.

Joakim Demmer geeft de slachtoffers van dit onrecht een stem. Zij zijn de angst voorbij, want “Dead donkeys fear no hyenas” [Dode ezels vrezen geen hyena’s] aldus de medewerker van het natuurpark, die inmiddels in de gevangenis zit. Maar Demmer geeft ook investeerders en vertegenwoordigers van de Wereldbank gelegenheid hun kant van de zaak naar voren te brengen. Met de onmisbare hulp van Argaw Asine, een Ethiopisch onderzoeksjournalist die inmiddels zijn land heeft moeten verlaten, schetst Demmer zorgvuldig de oorzaken en de achtergronden van de explosieve situatie in Ethiopië. Die leiden regelmatig tot gewelduitbarstingen en die in korte nieuwsberichten in westerse media vaak zonder uitleg of context worden samengevat als etnisch geweld.

Scenario & regie: Joakim Demmer; camera: Ute Freund & Zeb Davidsson; geluidsontwerp: Janne Laine; montage: Stefan Sundlöf, Frank Brummundt, Erik Bäfving; muziek: Matthias Trippner; research: Lina Johansson; productie: Margarete Jangård; eindredactie IKONdocs: Margje de Koning.

DEAD DONKEYS FEAR NO HYENAS (2017/80’) is een productie van WG Film in coproductie met MA.JA.DE, JW Documentaries, RBB, ARTE, YLE, SVT en EO/IKONdocs.