Icon--npo spotify youtube twitter facebook instagram whatsapp linkedin mail search arrow-right menu arrow down clock Icon video audio camera snapchat

EO-radioprogrammering 9 t/m 15 december

8 december 2017 in het dossier Pers

Op deze pagina vindt u informatie over de radioprogramma's van de periode 9 t/m 15 december 2017.

Zaterdag 9 december

"Weg met genderneutraal"

Ook dit jaar organiseerde het Instituut voor de Nederlandse Taal een ‘Weg met dat woord’-verkiezing. Afgelopen week werd bekend wat de irritantste woorden van 2017 zijn. Presentatrice Petra de Joode spreekt in ‘Open Huis’ met Laura van Eerten van het Instituut van de Nederlandse Taal. Wat zijn de grootste taalergernissen van 2017 en welke nieuwe woorden staan in de top-10? De winnaar van dit jaar was overduidelijk: weg met….genderneutraal!

Open Huis, zaterdag 9 december om 14.00 uur op NPO Radio 5.

Website 'Open Huis'

EO Live

De Amerikaanse president Trump loste deze week een verkiezingsbelofte in door Jeruzalem als hoofdstad van Israël te erkennen. Daarnaast namen de Verenigde Naties vorige week een resolutie aan waarmee de oude band tussen Israël, het Joodse volk en de stad Jeruzalem wordt ontkend. In ‘EO Live’ spreekt presentatrice Yvonne Sprunken met Andre Diepenbroek (Israëlische Ambassade in Den Haag) over deze gebeurtenissen.

Geheime kerkdiensten
In veel landen is het voor (bepaalde groepen) christenen verboden om kerst te vieren. Toch proberen deze christenen bij elkaar te komen. Wat blijft er van de kerk over als je de voorganger, de muziek en al het uiterlijk vertoon weghaalt? Schrijver Jan Vermeer, werkzaam bij Open Doors, organiseert de komende weken een aantal geheime kerkdiensten in Nederland. Op deze manier kunnen deelnemers ervaren hoe christenen in landen als Pakistan en Noord-Korea de komende kerst zullen vieren. De initiatiefnemer vertelt in ‘EO Live’ over de indringende ervaring en de Bijbelse realiteit van deze diensten.

Muggenzifters en zondebokken
De Nederlandse taal is doorspekt met religieuze verwijzingen. Veel spreekwoorden en gezegden blijken afkomstig te zijn uit de Bijbel. De betekenis kennen we wel, maar uit welke Bijbelse verhalen komen ze? In het boek ‘Muggenzifters en zondebokken’ onderzoekt Friederike de Raat de herkomst van spreekwoorden en gezegden uit de Bijbel. De Raat schuift zaterdag aan in ‘EO Live’.

Bijbelvertaalwerk
Hans Hoddenbagh werkt bij Wycliffe Bijbelvertalers, een organisatie die ernaar streeft dat iedereen de Bijbel in zijn eigen taal kan lezen. Hoddenbagh meldde zich ooit aan als bouwkundig ingenieur, maar werd uiteindelijk vertaalconsulent. Hoe kwam deze verandering tot stand? In de jaren ’80 en ’90 woonde en werkte Hans in Benin en het West-Afrikaanse Togo. Hoe ver staat het met het Bijbelvertaalwerk in Togo en wat is de situatie wereldwijd?

Verder:

  • Yvonne belt met Elise Mannah over haar kerstvoorstelling ‘Piekfijn’. Samen met collega Martin Brand treedt ze op in diverse theaters door heel het land, waar ze het kerstverhaal op unieke wijze belichten.
  • Zanger en liedschrijver Matthijn Buwalda treedt live op. Hij speelt drie nummers van zijn nieuwste cd ‘Hotel De Hoop’ én laat zijn versie van Psalm 23 horen.
  • De weekpreek wordt verzorgd door Arjen ten Brinke van International Justice Mission (IJM).

EO Live, zaterdag 9 december om 19.00 uur op NPO Radio 5
.

Website 'EO Live'
 

Rhoïnde Mijnals-Doth: "Preken vond ik wel erg eng"

“Wat zou het mooi zijn als traditionele kerken en migrantenkerken écht met elkaar in gesprek gingen”, verzucht Rhoïnde Mijnals-Doth. Ze werd geboren op Curaçao, groeide op in Suriname, en werkt nu als predikant van de Evangelische Broedergemeente in Amsterdam. Ook is ze voorzitter van SKIN - Samen Kerk In Nederland - de organisatie van migrantenkerken in Nederland.

Wist u dat er zo'n 1,3 miljoen migrantenchristenen in Nederland zijn? Elsbeth Gruteke spreekt met Rhoïnde Mijnals over de kloof die er vaak lijkt te zijn tussen migranten en autochtone Nederlanders, óók binnen de kerk. Daarnaast praten ze over Mijnals’ persoonlijke geloofsleven. Hoe vond ze, in tijden van moeiten en grote uitdagingen in haar leven, rust en kracht bij God?

Onderweg, zaterdag 9 december om 22.00 uur op NPO Radio 5.

Website Onderweg

Zondag 10 december


Troost en meeleven

In ‘Vroeg op 5’ vertelt Kees van Velzen dat hem in twee verschillende kerken hetzelfde opviel: “Ik sprak ’s morgens in Apeldoorn en ’s avonds in Enschede. In beide kerken, qua diensten heel verschillend, was iets ernstigs gebeurd. Het had te maken met ziekte en zelfs met het overlijden van iemand. Hoe daarop gereageerd werd raakte me. Wat een meeleven. Wat is het mooi dat er zoiets bestaat in onze maatschappij waar je echt troost en meeleven kunt ontvangen: de kerk!”

Boswachter Martine Dubois neemt de luisteraar elke week mee de natuur in. Vandaag bezoekt ze natuurgebied Klein Profijt, op zoek naar eenden. “Wintertijd in Nederland is ‘eendentijd’. Er zijn zeshonderdduizend wilde eenden die bij ons overwinteren. Eenden met een knalgroene kop, maar ook de goed herkenbare zwart witte kuifeendjes, waar er meer dan tweehonderdduizend van zijn. De reden dat wij zoveel badgasten ontvangen in de winter is omdat onze winters zacht zijn en het oppervlaktewater open. Daardoor blijft voeding als waterplanten en visjes bereikbaar. Logisch dat het hier zo druk is met eenden… Natuurgebied Klein Profijt ligt in het getijdengebied van de maas en het leek mij ideaal voor eenden om daar bij hoogwater lekker te dobberen en bij laagwater de waterplanten te consumeren. Helaas treffen collega Guus van Oostwaard en ik weinig eenden aan in de oude Maasarm. Gelukkig is er nog genoeg moois om van te genieten.”

Vroeg op 5, zondag 10 december om 6.00 uur op NPO Radio 5.

Website Vroeg op 5

 

Groot Nieuws

“Toen Jezus terugging naar de hemel, hadden twee engelen een boodschap voor de discipelen”, zegt Wim Grandia (voorganger in Berea Gemeente De Maten in Apeldoorn). “Ze zeiden: ‘Wat staan jullie naar de hemel te kijken? ​Jezus, die uit jullie midden in de hemel is ​opgenomen, zal op dezelfde wijze terugkomen als jullie hem naar de hemel hebben zien gaan.’ (Handelingen 1:10-11)

Grandia: “Voor de gelovigen van net na Pinksteren was de verwachting dat Jezus ieder moment kon terugkomen. Het was niet een kwestie van afwachten – we zien wel – nee, het was een actief verwachten. Vol verlangen. Vol intense passie. Hoe is dat in ons leven?”

“Nu wordt er in de Bijbel regelmatig een uitdrukking gebruikt die het verlangen naar die wederkomst misschien bij vele gelovigen wel wat heeft getemperd”, vervolgt de voorganger. “De uitdrukking dat Jezus zal komen als een dief in de nacht. Voor mij staat dat haaks op vol verwachting en met verlangen uitzien naar de dag van de wederkomst van de Here Jezus. Want ik heb nog nooit vol verwachting en met verlangen uitgezien naar de ontmoeting met een dief in de nacht. Wat zou hiermee worden bedoeld?”

“Zoals niemand verwacht een dief in huis te krijgen, zo zal Jezus komen op een moment dat niemand het verwacht. In 1 Thessalonicenzen 5:4-6 zegt Paulus: ‘Maar u, broeders en zusters, u leeft niet in de duisternis, zodat de dag van de Heer u zou kunnen overvallen als een dief, want u bent allen kinderen van het licht en van de dag. Wij behoren niet toe aan de nacht en de duisternis, dus laten we niet slapen, zoals anderen, maar waken en op onze hoede zijn.’

“Voor wie wandelt in het licht met Jezus zal de wederkomst dus niet zijn als een dief in de nacht”, besluit Grandia. “Het gaat erom dat we moeten leven als kinderen van het licht en van de dag. Dat betekent dat alles wat met duisternis te maken heeft, moet worden opgeruimd. We moeten – op geestelijk gebied - niet slapen, maar op onze hoede zijn. Dan komt Jezus voor ons niet als een onverwachte en onwelkome dief in de nacht, maar als de Heer waar we al zolang naar hebben uitgezien. De dag van Zijn wederkomst is een dag waarvoor we niet bang hoeven zijn, maar wel klaar voor moeten zijn.”

Groot Nieuws, zondag 10 december om 8.00 uur op NPO Radio 5.

Website Groot Nieuws
 

Tweede Advent

In ‘Zin Zout & Zegen’ neemt Corine de Vries uit Rutten (Noordoostpolder) de luisteraar mee naar haar kerk. De Vries heeft een druk bestaan als moeder, eigenaar van een praktijk voor psychomotorische kindertherapie en vrijwilliger. “Ik heb wel op momenten het gevoel dat ik God tekort doe”, vertrouwt ze Petra de Joode toe. “De week is zo gauw vol met allerlei dingen. Maar ik weet van binnen dat ik een kind van God mag zijn en dat Hij er altijd voor mij is.”

De Vries is boerendochter en woont in de polder waar ze opgroeide. Ze is met haar gezin lid van de PKN-gemeente De Ruimte in Nagele, een dorpje vlakbij Urk. Zowel thuis als in haar werk als kindertherapeut en in haar kerkenwerk staan kinderen centraal. “Op dit moment geef ik catechese en maak ik deel uit van het kernteam van Jeugdplatform Noordoostpolder. De kerken in de verschillende dorpen in de Noordoostpolder zijn op zoek naar hoe ze kunnen samenwerken, aangezien het ledenaantal steeds meer terugloopt.”

De meditatie in deze uitzending wordt verzorgd door Gerlof van Rheenen, predikant van PKN-gemeente De Ruimte.

‘Zin, Zout & Zegen’ is een reis door Nederland met aandacht voor authentieke geloofsverhalen en de rol van ‘geloof’ in het dagelijks leven. In het programma gaat presentatrice Petra de Joode elke zondag met een kerkganger mee naar zijn of haar kerkelijke gemeente. Wat brengt hem naar de kerk en wat neemt hij mee de nieuwe week in? ‘Zin, Zout & Zegen’ komt tot stand in samenwerking met de Protestantse Kerk in Nederland.

Zin, Zout & Zegen, zondag 10 december om 19.00 uur op NPO Radio 5
.

Website 'Zin, Zout & Zegen'
 

Nog even zondag met Theo Vreugdenhil

In ‘Nog even zondag’ spreekt Marleen Stelling met Theo Vreugdenhil over het zondagsgevoel. Vreugdenhil is missionair predikant in Nieuwegein. Wat maakt de zondag voor hem tot zondag en wat mag er op deze dag beslist niet ontbreken?

Nog even zondag, zondag 10 december om 22.00 uur op NPO Radio 5.

Website 'Nog even zondag'

Bekijk foto's