Icon--npo spotify youtube twitter facebook instagram whatsapp linkedin mail search arrow-right menu arrow down clock Icon video audio camera snapchat

EO-radioprogrammering 18 t/m 24 november 2017

16 november 2017 in het dossier Pers

Op deze pagina vindt u informatie over de radioprogramma's van de periode 18 t/m 24 november 2017.

Zaterdag 18 november

 

De actiefste rolstoeldanser van Nederland

Corrie van Hugten is met haar 74 jaar de actiefste rolstoeldanser van Nederland. Ze trad op in het Witte Huis, ontmoette Nelson Mandela en geeft nog elke week les in Amstelveen. Rolstoeldansen maakt haar - en vele anderen - gelukkig. Van Hugten is bijna elk weekend in het buitenland te vinden voor jureren, wedstrijden en workshops, maar zaterdag maakt ze tijd voor een optreden en interview in ‘Open Huis'.

Open Huis, zaterdag 18 november om 14.00 uur op NPO Radio 5.

Website 'Open Huis'
 

Veerkracht, genderfluïditeit en meer in 'EO Live'

Holkje van der Veer werd geboren met het syndroom van Marfan: ze heeft onder andere lange vingers, een kromme rug – kreupel is een woord dat ze daarvoor gebruikt – een aorta die gemakkelijk kapot kan springen en een beperkte longcapaciteit. In haar boek 'Veerkracht' vertelt de dominicanes over een spiritueel leven in een bijzonder lichaam. “Als christen mag je beperkt zijn en mag je door je beperkingen heen stralen.”

Genderfluïditeit
Het lijkt op het eerste gezicht duidelijk: je wordt geboren als man of vrouw. Maar wat als je erachter komt dat het lichaam dat je gekregen hebt niet het lichaam is waarin je je thuis voelt? In kerken komt er stap voor stap meer aandacht voor transgenders. Ds. Wielie Elhorst, PKN-predikant in algemene dienst, weet veel van de geschiedenis van de emancipatie van LHBT’ers in de Nederlandse kerken. Hij schuift aan in ‘EO Live’ en vertelt over de speciale themadag over genderfluïditeit in de kerk.

Over de grens
In oktober reisden vijftig vrouwen af naar Namibië, waar ze het project 'Beautiful Kidz' bezochten. Nienke Bakker en Daniëlle van Veen waren erbij en delen hun belevenissen in de ‘EO Live’ studio.

Verder

  • Yvonne belt met Sergej Visser van het collectief ‘Psalmen voor Nu’ over hun 15-jarig jubileum.
  • Arte Havenaar verzorgt de weekpreek.
  • Zangeres Natasia is verantwoordelijk voor de livemuziek. Ze zingt onder andere ‘I look to you’ van Whitney Houston.

EO Live, zaterdag 18 november om 19.00 uur op NPO Radio 5
.

Website 'EO Live'
 

Liesbeth Labeur: "Ik los mijn verdriet op door iets te maken"

Liesbeth Labeur is een veelzijdig Zeeuwse kunstenaar. Haar reformatorische achtergrond komt vaak subtiel terug in haar werk. Labeur’s specialiteit zijn zwart-wittekeningen, waarin woorden en beelden uit haar gereformeerde achtergrond een plek hebben gekregen. Onlangs schreef ze het boek Een lamp voor mijn voet. In hoeverre is hoofdpersoon Neeltje, die kampt met de gevolgen van seksueel misbruik binnen de kerk, een autobiografische tegenhanger van Liesbeth zelf?

Onderweg, zaterdag 18 november om 22.00 uur op NPO Radio 5.

Website Onderweg


Als de Heer het huis niet bouwt

“Vaak zijn we van ’s morgens vroeg tot ’s avonds laat in beslag genomen door van alles en nog wat”, zegt Petra de Joode. “Naast ons dagelijks werk - waar we ons geld mee verdienen - ligt er het nodige werk in en rond het huis. Wat kunnen we daarnaast druk zijn met ons gezin, een studie of vrijwilligerswerk. Het is zinloos en vergeefse moeite als het niet wordt geleid en gezegend door God. Als je je bij al je werk gedragen weet door God en Zijn liefde, dan geeft Hij het Zijn beminden in de slaap. Door Zijn kracht en nabijheid kun jij je werk verrichten. Heinrich Schütz componeerde over Psalm 127 het motet dat we vanavond in 'Musica Religiosa' laten horen: Wo der Herr nicht das Haus bauet.”

Website Musica Religiosa

Zondag 19 november

 

"Er is Iemand die jouw tranen ziet"

“Tranen kunnen lastig zijn”, stelt Kees van Velzen in Vroeg op 5. “Het kan je niet goed uitkomen. Muziek ontroert je, of een ontmoeting doet je veel. Zo sprak ik pas met een vader die zijn zoon mist. Vader en zoon kunnen het goed met elkaar vinden, maar geestelijk is de zoon ver van huis. Die man schoot vol. Er kwamen tranen. En dat mocht ook. Weet je dat er nog Iemand is die jouw tranen ziet? God! Dat staat in de Bijbel.”

In de rubriek 'Puur Natuur' verbaast boswachter Martine Dubois zich over het fenomeen ‘bladvalindicator’. “Moeten we nu zelfs in kaart brengen wanneer de meeste bladeren vallen? Meteorologen en weercomputers komen eraan te pas om ons van dag tot dag te vertellen hoeveel herfstbladeren wij op de grond kunnen vinden! Ik lees verder over bladvalscores, wind en nachtvorst. Dat wind een logische indicator is van hoeveel blad er valt is logisch, maar ook nachtvorst. Nachtvorst is als een waarschuwing voor de bomen: ‘Let op, de winter komt er echt aan’. Bomen laten dan eerder hun blad vallen.”
Dat kunstlicht ook een rol speelt, is voor de boswachter nieuw. “Bomen die dichtbij een lantaarnpaal staan houden langer hun blad vast. De boom wordt eigenlijk in de maling genomen door het licht. Het daglicht wordt korter en is mede een reden voor bomen om zich voor te bereiden op de winter en hun blad los te laten. Al lezende begin ik meer te begrijpen van de bladvalindicator. Het is voor instanties inderdaad handig. Want ook ik vind het fijn dat de wegen niet bomvol liggen met natte bladeren.” In Vroeg op 5 zondag een heerlijke herfstwandeling vol 'herfst-blad weetjes'.

Vroeg op 5, zondag 19 november om 6.00 uur op NPO Radio 5.

Website Vroeg op 5

 

Licht tussen de brokstukken

“Als twee partijen in de tijd van het Oude Testament een verdrag wilden sluiten, ging dat als volgt: één of meerdere dieren werden doormidden gesneden en tegenover elkaar gelegd. Beide partijen liepen samen midden door de dieren heen en deden hun belofte aan elkaar. Daarmee drukten ze uit: zoals met deze dieren, zó moge het met mij aflopen als ik onze afspraak niet na kom”, vertelt ds. Leneke Schormans-Marchand in Groot Nieuws.

De predikant van de protestantse Gemeente in Voorburg vervolgt: “Tussen God en Abram ligt het anders. In hoofdstuk 15 van Genesis horen we hoe God – na jaren van wachten en verwachten - opnieuw tot Abraham komt. Hij is Degene, die de weg alleen gaat, die alle kosten van het verbroken verbond voor zijn rekening wil nemen. Schrijf het maar op mijn Naam, laat Hij weten.”

“God gaat de Koninklijke weg. Abram kijkt toe, hoe de HEER daar alleen gaat, in rook en vuur. Hoe Hij Zelf degene wil zijn, die verscheurd wordt wanneer de mens zijn belofte niet nakomt. Als God voor u is, wie zal er tegen u zijn? Hij, die zelfs zijn Zoon niet gespaard heeft. Niet om onze inzet, maar om zijn trouw zal deze wereld en ook mijn leven op een dag terécht komen.”

Groot Nieuws, zondag 19 november om 8.00 uur op NPO Radio 5.

Website Groot Nieuws
 

'Verzoening'

Het radioprogramma 'Zin, Zout & Zegen' is deze week te gast in de kerk van Merle en Wander Sjoerdsma in Nieuwvliet, Zeeuws-Vlaanderen. Ze zijn pas getrouwd. “Ik dank God voor alles wat Hij mij geeft. Ik ben bijvoorbeeld dankbaar dat ik mijn vrouw heb mogen leren kennen door Hem, maar ook voor mijn dagelijkse maaltijd.”

Wander is geboren en getogen in het Friese Stiens, een kleine 400 kilometer rijden naar het noorden. Hij en Merle leerden elkaar kennen via Kampus, een jaarlijks kamp van de Vrije Evangelische Jongeren Organisatie. Merle studeerde in Gent voor verpleegkundige, haalde dit jaar haar diploma en werkt nu vlak over de grens in een Belgisch ziekenhuis. Wander werkt als verkoopmedewerker bij de Gamma in hun woonplaats Oostburg. Merle en Wander wonen aan de Zeeuws-Vlaamse kust. Die kust trekt. “We houden ervan om samen met ons hondje langs het strand te wandelen”, vertellen ze.

De meditatie wordt verzorgd door Hans Cappon, voorganger van de Vrije Evangelische Gemeente in Goes. Hij spreekt over het thema ‘Verzoening’.

'Zin, Zout & Zegen' is een reis door Nederland met aandacht voor authentieke geloofsverhalen en de rol van ‘geloof’ in het dagelijks leven. In het programma gaat presentator Petra de Joode elke zondag met een kerkganger mee naar zijn of haar kerkelijke gemeente. Wat brengt hem naar de kerk en wat neemt hij mee de nieuwe week in? 'Zin, Zout & Zegen' komt tot stand in samenwerking met de Protestantse Kerk in Nederland.

Zin, Zout & Zegen, zondag 19 november om 19.00 uur op NPO Radio 5
.

Website 'Zin, Zout & Zegen'
 

Nog even zondag met Ronelle Sonnenberg

“Ik schrijf niet mijn eigen leven, maar God schrijft dat voor mij”, vertelt Ronelle Sonnenberg. “Ik bepaal niet mijn eigen toekomst, maar vertrouw mijn toekomst toe aan God.” De predikant uit Alphen aan de Rijn is zondag te gast bij Marleen Stelling. Samen spreken ze over het gevoel van de zondag. Hoe geeft Sonnenberg invulling aan deze dag? En is er een boek, film, tekst of gebeurtenis die de zondag voor haar kleur geeft?

Nog even zondag, zondag 19 november om 22.00 uur op NPO Radio 5.

Website 'Nog even zondag'

Bekijk foto's