Icon--npo spotify youtube twitter facebook instagram whatsapp linkedin mail search arrow-right menu arrow down clock Icon video audio camera snapchat theme location

2Doc: Hier ben ik

Maandag 25 december 22.15 uur op NPO 2

19 december 2017

In ‘Hier ben ik’ kijken we door de ogen van enkele Bloemendalers mee, die worstelen met hun levens waarin ambitie en gejaagdheid de standaard zijn geworden. Zondags bezoeken zij de kerk in Bloemendaal waar dominee Ad van Nieuwpoort hen een alternatief biedt door zich te verdiepen in oude Bijbelteksten op zoek naar de simpele schoonheid van ons bestaan.

Een topmanager die bijna sterft tijdens de New York marathon, maar weigert op te geven omdat hij geen verliezer wil zijn. Een vrouw die moeilijk kan verwerken dat ze na haar echtscheiding haar upperclass status verliest. En twee ambitieuze financials die geconfronteerd worden met een onverwerkt familieverleden.

Van Nieuwpoort probeert de menselijke maat terug te brengen in de op rendement gerichte wereld van de succesvolle managers om hem heen, maar ook in zichzelf en zijn gezin. Daartoe besluit hij zich voor het eerst in zijn leven te wagen aan het meest omstreden verhaal in de Bijbel waarin Abraham zijn eigen en enige zoon Isaak moet offeren aan God. Een moeilijke opdracht waarbij ook Van Nieuwpoort hard op zichzelf wordt teruggeworpen.

Voor het oog van de camera tasten de dominee en z’n gemeenteleden de kern van het menselijk drama af. Ze durven te laten zien wie ze zijn, waar ze vandaan komen en houden ons daarmee een spiegel voor.

Regie en scenario: Sarah Vos; regie, scenario, camera en montage: Sander Snoep; geluid: Mark Wessner en Kees de Groot; geluidsnabewerking: Paul Bijpost en Peter Warnier; productie: Judith Vreriks; producent: Frank van den Engel; eindredactie IKONdocs: Margje de Koning  

Een productie van Zeppers Film in coproductie met EO/IKONdocs, Deze productie kwam tot stand met steun van Mediafonds, COBO en het Nederlands Filmfonds.

Ds. Ad van Nieuwpoort in Het Vermoeden
Zondagmorgen 17 december is ds. Ad van Nieuwpoort te gast in 'Het Vermoeden'. In deze uitzending wordt de 2Doc: Hier ben ik ondermeer besproken. Zondag 17 december om 11.30 uur op NPO 2.