Icon--npo spotify youtube twitter facebook instagram whatsapp linkedin mail search arrow-right menu arrow down clock Icon video audio camera snapchat theme location

'Pilotenmasker' volgt ziekenhuisleven van kinderen met kanker

Maandag 20 november, 20.25 uur, NPO 2

26 oktober 2017 in het dossier Pers

De documentaire Pilotenmasker van Simonka de Jong volgt het ziekenhuisleven van een groep jonge kinderen met de diagnose kanker. We zien de kinderen van heel dichtbij tijdens hun verblijf en de behandelingen in het Prinses Máxima Centrum in Utrecht. Ze krijgen veel te verduren, van prikken en scans tot operaties en uitvallend haar. Vanuit het perspectief van de kinderen zien we hoe ze zich daarbij staande houden. Intieme shots worden afgewisseld met verrassende beelden die de 4 en 5-jarige kinderen zelf hebben gedraaid: het plafond vanuit hun ziekenhuisbed, oranje voetstappen in de gang en de eindeloze reeks slangetjes waar ze aan vast zitten. De periode in het ziekenhuis is een emotionele achtbaan. Hoe ondergaan zij de soms pijnlijke ingrepen, hoe reageren ze op tegenvallende uitslagen en hoe gaan ze om met hun ziekte?

Regisseur Simonka de Jong: “In deze film wilde ik het ziekzijn helemaal vanuit het perspectief van de kinderen laten zien, met alle emoties die daarbij horen, zonder het mooier te maken dan het is. Ik wilde de rauwheid en heftigheid van hun ervaringen laten zien, maar ook hun veerkracht en humor. Tegelijk was ik op zoek naar de poëzie en fascinatie van een kinderblik op een voor hen nieuwe wereld. Het was voor mij een bijzonder en intens proces om deze film te maken, omdat de ouders en de kinderen mij en de camera, ondanks het heftige proces waar ze in zaten, volledig toelieten en we daardoor heel dichtbij konden komen.
Owen krijgt een stamceltransplantatie en ligt daarom 6 weken op een geïsoleerde kamer. Ondanks zijn isolatie ziet hij zijn ziekenhuiskamer als een grote speeltuin, en is hij druk in de weer met zijn lego en politieauto’s. Totdat hij steeds zieker wordt van de behandeling. Vera is doodsbang voor prikken en probeert grip op haar omgeving te krijgen door alles te filmen wat ze meemaakt. Isa racet vrolijk met haar step door de gangen van het ziekenhuis. Ze heeft al een eindeloze reeks behandelingen doorstaan en ligt geroutineerd onder het bestralingsapparaat. En Bjorn is boos en maakt ruzie met zijn zusje. Hij gaat een spannende dag tegemoet met een ingrijpende operatie.
Bij alle kinderen zie je de kwetsbaarheid, maar ook hun kracht en doorzettingsvermogen.

Deze film kwam tot stand met steun van Mediafonds.

IDFA Première

Donderdag 16 november, 18.00 uur

Credits

Regie: Simonka de Jong

Camera: Wiro Felix
Geluid: Carla van der Meijs
Montage: Albert Markus jr.
Sound design: Jeroen Goeijers
Kleurcorrectie: Xandra ter Horst
EO/IKONdocs: Margje de Koning
Producent: De Haaien

Met dank aan het Prinses Máxima Centrum voor kinderoncologie.
www.prinsesmaximacentrum.nl

Bekijk foto's