Icon--npo spotify youtube twitter facebook instagram whatsapp linkedin mail search arrow-right menu arrow down clock Icon video audio camera snapchat theme location

Nieuwe serie Adieu God? is soms Hello God!

Adieu God? vanaf 22 oktober, 23.45 uur, NPO 2

18 oktober 2017 in het dossier Pers

Vanaf 22 oktober zendt de EO een nieuwe serie uit van het programma ‘Adieu God?’. In dit nieuwe seizoen kent het programma een iets andere opzet “dan het oorspronkelijke stramien”. Liefhebbers van het programma zien niet alleen mensen die het geloof vaarwel hebben gezegd, maar ook gasten die juist nieuwsgierig zijn naar wat het geloof hen kan bieden. Dit najaar zijn onder andere te gast: Erik Scherder, Jessica Durlacher, Charles Groenhuijsen, Dennis Honing en Stephan Sanders.

Erik Scherder en Tijs van den Brink ©EO

In eerdere seizoenen interviewde Tijs bekende Nederlanders die kerkelijk zijn opgevoed, maar later in hun leven zijn losgeraakt van de kerk. “Maar wie heel precies kijkt naar ‘Adieu God?’, zal in de afgelopen seizoenen een verandering hebben opgemerkt,” vertelt Tijs deze week in EO-Visie. In de nieuwe serie wijkt het programma soms iets af van het ‘oorspronkelijke stramien’. “Een kerkelijke opvoeding is geen voorwaarde meer om in het programma te komen.” In de tweede aflevering is Jessica Durlacher te gast; zij is niet kerkelijk opgevoed. “Uit allerlei interviews die wij met haar lazen, maakten we op dat ze zichzelf wel, min of meer, gelovig noemt. Dat wekte onze belangstelling. Het leverde naar ons idee een boeiend gesprek over God en geloof op,” zegt Tijs in zijn column. Maar natuurlijk zijn er dit seizoen ook gesprekken volgens de vertrouwde opzet. Hersenprofessor Erik Scherder en journalist Charles Groenhuijsen werden katholiek opgevoed en stopten rond hun puberteit allebei met kerkgang. Ook hun verhaal is te zien de komende weken, te beginnen met Erik Scherder op zondagavond 22 oktober.

Hello God?
Ook gaat Tijs op bezoek bij Dennis Honing, de eerste moslim in ‘Adieu God?’. Dennis is pas 27 jaar en heeft al een bewogen religieuze levensloop achter de rug. Hij besloot christen te worden, maar werd in de jeugdgevangenis gegrepen door de islam en werd moslim. Maar zonder Jezus hoeft het van hem niet. “Ik wil Jezus niet achterlaten. Een islam zonder Jezus zou voor mij niet kunnen,” aldus Dennis. Tijs van den Brink: “De wat aangepaste criteria leiden er ook toe, dat binnenkort publicist Stephan Sanders te gast is. Die heeft een vrij beperkt katholiek verleden en zou dus op zich ook in de oorspronkelijke opzet passen, maar hij is vooral te gast om te praten over het vinden van God in plaats van het verlaten van de kerk. Eigenlijk Hello God! dus."

Gastenvolgorde:
22 oktober: Erik Scherder
29 oktober: geen uitzending
5 november: Jessica Durlacher
12 november: Charles Groenhuijsen
19 november: Dennis Honing
26 november: Stephan Sanders
3 december: Nog onbekend