Icon--npo spotify youtube twitter facebook instagram whatsapp linkedin mail search arrow-right menu arrow down clock Icon video audio camera snapchat theme location

EO-serie 'Als de dijken breken' gaat de grens over

Succesvolle dramaserie verkocht aan onder meer Amerika, Engeland en Duitsland

10 oktober 2017 in het dossier Pers

De succesvolle EO-dramaserie ‘Als de dijken breken’ is vanaf 19 oktober te zien in het buitenland. De zesdelige serie is verkocht aan de zender AMC Networks, bekend van onder andere 'Breaking Bad' en 'Mad Men'. Vanaf 19 oktober is de serie onder de naam 'The Swell' te zien in onder meer de Verenigde Staten, Groot-Brittannië, Canada, Duitsland, Oostenrijk, Zwitserland, Australië en Nieuw-Zeeland, via het nieuwe Video on Demand kanaal 'Sundance Now'. In ‘Als de dijken breken’ is te zien hoe een hedendaagse watersnoodramp Nederland en delen van Vlaanderen in zijn greep houdt. De serie met onder andere Gijs Scholten van Aschat, Susan Visser, Loek Peters, Bianca Krijgsman, Janni Goslinga en Frank Lammers was eind vorig jaar een hit op NPO 1 en het Vlaamse Eén.

“We zijn enorm trots dat deze productie, die tot stand kwam door een unieke samenwerking tussen de EO en de VRT, nu ook voor kijkers in zoveel andere landen te zien gaat zijn!”, vertelt EO-eindredacteur Arnoud Bruinier. “In de serie kaarten we een thema aan dat met de stijgende zeeniveaus alleen maar actueler wordt. Ons streven was om de kijker kwalitatief en toegankelijk drama te bieden met inhoud. In Nederland en België is daar door kijkers massaal op ingehaakt. Geweldig dat deze serie nu ook internationaal zijn weg gaat!”

Meeslepende mozaïekvertelling
In de meeslepende en indringende mozaïekvertelling ziet de kijker hoe het weer in Nederland al dagen onstuimig is. Iedereen zet zich schrap: is dit de storm die slechts eens in de tienduizend jaar voorkomt? Miljoenen mensen staan voor een onmogelijke keuze en moeten vrezen voor hun leven als de dijken breken. Zes van hen volgen we in een meeslepende en indringende mozaïekvertelling over relaties in zwaar weer, een landsbestuur onder druk en de veerkracht van een natie. Zeker als blijkt dat de storm de personages niet loslaat zodra het tij gekeerd is. Kun je opnieuw beginnen als alles is verwoest, en hoe doe je dat dan? De serie laat zien wat mensen waard zijn als het er écht op aankomt: in relaties, als samenleving, binnen coalities en in de moraal van een land.

De serie werd geproduceerd door Joco Media, in samenwerking met de EO en de Vlaamse omroep VRT. De regie was in handen van Hans Herbots (Flikken, Vermist), scenario’s door Karin van der Meer (Penoza, Zwarte Tulp, Nieuwe Buren) en Maarten Lebens (Moeder, ik wil bij de revue, Toscaanse bruiloft), en Wout Thielemans schreef de Vlaamse dialogen. 

Complete castlijst

Aart Staartjes
Ad van Kempen
Bas Keijzer
Bianca Krijgsman
Daisy van Praet
Frank Lammers
Gijs Scholten van Aschat
Hubert Fermin
Ingrid de Vos
Jamelia Sanda Nana
Janni Goslinga
Jasper Boeke
Joppe Degrijse
Lene Lanckriet
Loek Peters
Marie-Mae van Zuilen
Roos Dickmann
Ruurt de Maesschalck
Sadettin Kirmiziyuz
Serin Utlu
Susan Visser
Tom Audenaert
Tom van Dyck
Thomas Ryckewaert

Makers

  • Regie: Hans Herbots
  • Naar een idee van: Johan Nijenhuis
  • Scenario: Karin van der Meer en Maarten Lebens
  • Vlaamse dialogen: Wout Thielemans
  • Producenten: Joco Media (Ingmar Menning en Johan Nijenhuis) en Menuet (Dirk Impens)
  • Omroep: EO en VRT
  • Eindredacteur: EO Arnoud Bruinier
  • Adviseur Fictie Eén: Heidi Hermans


Als de dijken breken
is tot stand gekomen dankzij financiële bijdragen van: EO, CoBo Fonds, VRT, Screen Flanders, Agentschap Ondernemen, de Tax Shelter maatregel van de Belgische Federale Overheid en Casa Kafka Pictures.

Officiële trailer (Nederland)