Icon--npo spotify youtube twitter facebook instagram whatsapp linkedin mail search arrow-right menu arrow down clock Icon video audio camera snapchat theme location

BN-ers en thuisspelers bepalen samen uitslag Nationale Bijbelquiz

Live op vrijdag 3 november om 20.25 uur bij de EO op NPO 2

23 oktober 2017

Wie weet er meer van de Bijbel: christenen, andersgelovigen of atheïsten? Die vraag ligt voor bij de Nationale Bijbelquiz 2017. Drie prominente Nederlanders strijden samen met ‘hun’ kijkers live om de 14de editie van deze quiz te winnen. Zanger Dwight Dissels speelt voor de christenen, presentator en lerares Esmaa Alariachi voor de andersgelovigen en auteur Arthur Japin voor de atheïsten. Thuisspelers sluiten zich door middel van de app aan bij een van de teams van de prominenten en beïnvloeden op deze manier direct de eindscore. Alle spelers, thuis en in de studio krijgen een rapportcijfer en kunnen hun kennis van de Bijbel afzetten tegen het gemiddelde.

Actueel en relevant
De vragen zijn gekozen rond thema’s die in ons dagelijks leven een rol spelen. In de quiz zijn bijdragen verwerkt van onder meer zakenvrouw Annemarie van Gaal, klimaatdeskundige Bernice Notenboom, oorlogsverslaggever Arnold Karskens en muziekkenner Ad Visser. Zij leggen vanuit hun eigen expertise de verbinding tussen de aloude teksten en de tijd van nu. En zo wordt duidelijk dat de verhalen uit de Bijbel nog steeds springlevend en verrassend relevant zijn.
Nieuw is dat dit jaar vooraf bekend gemaakt is dat een gedeelte van de vragen over het Bijbelboek Ester gaat, zodat de deelnemers zich hierop kunnen voorbereiden.

De presentatie is net als in de voorafgaande jaren in handen van Bert van Leeuwen. Hij wordt bijgestaan door co-host Marleen Stelling, die zo nodig toelichting op de vragen geeft vanuit haar persoonlijke fascinatie. Zij is theologe en presentator van onder meer het tv-programma ‘Het Vermoeden’ en het radioprogramma ‘Nog even zondag’.

De NBQ-app is te downloaden via de appstores. De spelers kunnen dan oefenen met quizvragen en zich verdiepen in het Bijbelboek Ester om zo op 3 november tijdens de live-uitzending goed beslagen ten ijs te komen.  

Promo Nationale Bijbelquiz 2017