Icon--npo spotify youtube twitter facebook instagram whatsapp linkedin mail search arrow-right menu arrow down clock Icon video audio camera snapchat theme location

2Doc: Als de giraffen komen

Woensdag 1 november 2017 om 22.55 uur op NPO 2

18 oktober 2017

In de dierentuin van het Palestijnse plaatsje Qalqilya is het maar de vraag wie meer opgesloten zitten door de Israëlische muur, de beesten of de bewoners. De lokale dierenarts Dr. Sami vecht voor ‘zijn’ dierentuin, de enige in Palestijns gebied. Gewapend met een positieve instelling en een goed gevoel voor humor werkt hij aan een plan: de dierentuin uitbreiden en aanpassen aan de moderne standaard zodat hij aansluiting kan vinden bij het Europese netwerk voor dierentuinen EAZA. Het is echter niet zo makkelijk om deze zaken te regelen binnen het Israëlisch-Palestijns conflict. De passie en het doorzettingsvermogen van Dr. Sami wordt in deze documentaire prachtig verfilmd en laat zien waar dit toe kan leiden.

Qalqilya Zoo werd in 1986 gesticht en kon door het samenwerken met Israëlische dierentuinen aan beesten en kennis komen voor het runnen van een zoo. De dierentuin was, met meer dan 300.000 bezoekers per jaar, een doorslaand succes. De grootste, onder Palestijnen bekende attractie was het giraffenpaar, Brownie en Ruti. Op een nacht raakte Brownie door het geluid van geweerschoten in blinde paniek, gleed uit en brak zijn nek. Hij was op slag dood. De zwangere Ruti was ontroostbaar, haar kalf werd doodgeboren. Dr. Sami was ervan overtuigd dat alleen de komst van een nieuw mannetje Ruti er weer bovenop zou kunnen brengen, maar dat mocht niet zo zijn. Dr. Sami vond Ruti dood in haar nachtverblijf, door vergiftiging. De dader is nooit gevonden, het is waarschijnlijk een politieke daad geweest.

De opgezette giraffenfamilie is het pronkstuk in het museum van de zoo en trekt nog steeds veel bezoekers. Dr. Sami is vastberaden om zijn grote droom te verwezenlijken: van Qalqilya Zoo een ‘internationale dierentuin’ maken met als grootste publiekstrekker nieuwe giraffen! Binnen de dierentuin wordt er hard gewerkt om de aanpassingen voor de toekomst af te ronden, en zo lid te mogen worden van EAZA, the European Association of Zoos and Aquaria.

Credits: Scenario & regie: Marco De Stefanis; productie: Fleur Knopperts en Dennis Vaslin; co-productie: Casette for Timescapes (BE) & EO; beeld: Stefano Bertacchini; editor: Patrick Minks; Geluid: Kwinten van Laethem; Samensteller: Victor Griffioen; Eindredactie EO: Floor Koomen.

Waiting for Giraffes is een co-productie van Volya Films, de EO en Cassette for Timeescapes. De film kwam tot stand met steun van het Nederlands Filmfonds, VAF, het MEDIA Programma van de EU, CoBO en het Mediafonds.