Icon--npo spotify youtube twitter facebook instagram whatsapp linkedin mail search arrow-right menu arrow down clock Icon video audio camera snapchat theme location

Stilstaan en vooruitkijken in 'Nog even zondag'

Nog even zondag, elke zondag om 22.00 uur op NPO Radio 5

7 september 2017 in het dossier Pers

Hoe geven Nederlanders invulling aan de zondag? In het nieuwe EO-radioprogramma ‘Nog even zondag’ ontvangt Marleen Stelling elke week een gast uit de wereld van kerk en geloof, met wie ze spreekt over het zondagsgevoel. Wat maakt de zondag voor hem tot zondag en wat mag er op deze dag beslist niet ontbreken?

“Het mooie aan het ‘zondagsgevoel’ is dat het universeel is”, licht de presentator toe. “Je hoeft niet per se kerkelijk meelevend of religieus te zijn om het te herkennen. De zondag biedt de gelegenheid om rustig adem te halen en te kijken hoe je leven ervoor staat. Je denkt terug aan de zware week die achter je ligt of bent alweer met je gedachten bij de nieuwe.”

Wat geeft de zondag kleur?
De zondagsbeleving is voor iedereen anders. Voor veel mensen is zondag een vrije dag, terwijl anderen juist dan moeten werken. De één ziet het als dag van rust en bezinning, de ander als uitgelezen moment om familie te ontmoeten of die ene klus op te pakken. “In Nog even zondag is aandacht voor boeken, films, preken, teksten en gebeurtenissen die de zondag kleur geven. Ook blikken we vooruit: wat neem je mee de week in? Welke gedachte blijft je bij of welke zorg laat je niet los?”

“Mijn tijd is twee keer zo duur”
Afgelopen zondag was de eerste aflevering van het programma te horen. In een openhartig gesprek maakte de NPO Radio 5-luisteraar kennis met predikant Jacobine Scholte-de Jong, die zeven jaar geleden haar man verloor aan een acute hartstilstand. “Mijn tijd is twee keer zo duur omdat ik alleen ben”, vertrouwt ze Marleen Stelling toe. Bij alles wat ze doet is de factor tijd van betekenis. De zondag is voor de voorganger in Middelburg een drukke werkdag. “Ik begin meestal vroeg, als de kinderen nog slapen. Ik kijk nog even naar de dienst en bereid mijn gebeden voor. Ook leg ik de laatste hand aan de preek. En elke dag, ook op zondag, post ik een gebed op Facebook en Twitter om de dag te besluiten. Ik weet dat sommige mensen pas gaan slapen als ik dat gedaan heb.”

De zondagavond van de EO
‘Nog even zondag’ is het slotstuk van de zondagavond van de EO op NPO Radio 5. Met de programma’s ‘Zin, Zout & Zegen’ (19.00 uur), ‘De Muzikale Fruitmand’ (20.00 uur) en ‘Nog even zondag’ (22.00 uur) wil de omroep geloof, hoop en liefde met haar luisteraars delen.

Luister 'Nog even zondag'

Beluister hier de eerste aflevering van Nog even zondag, met Marleen Stelling en Jacobine Scholte-de Jong. 

Presentatie