Icon--npo spotify youtube twitter facebook instagram whatsapp linkedin mail search arrow-right menu arrow down clock Icon video audio camera snapchat theme location

Schrijnende eenzaamheid in ‘Wie kent mij nog?’

Eerste beelden van aflevering 1 – Daan

18 september 2017 in het dossier Pers

Tijdens de landelijke ‘Week tegen Eenzaamheid’ portretteert de EO vijf mensen die eenzaam zijn. Van 25 t/m 29 september deelt dagelijks één van de hoofdpersonen zijn of haar levensverhaal, waardoor de eenzaamheid tastbaar wordt. In de eerste aflevering zien we Daan (79), die ooit een succesvolle baan bij Philips had en een rijk sociaal leven leidde. Totdat 14 jaar geleden zijn vrouw overleed. Daans wereld stortte in en hij vereenzaamde. Daan: ‘ik praat soms tegen de foto van mijn overleden vrouw, zodat ik mijn eigen stem nog eens hoor.’

In vijf aangrijpende afleveringen vertellen de vijf geportretteerden over hun eenzaamheid en de strijd om uit hun isolement te komen. Hoe zijn ze eenzaam geworden? Waarom lukt het niet om mensen te ontmoeten? En, zoals iedere geportretteerde zichzelf uiteindelijk afvraagt: “Wie kent mij nog?”.

Deelnemers
De 83-jarige Walter brengt een groot deel van de dag door op zijn stoel voor het raam. Harold (46) is al zijn hele leven eenzaam, wat het leven voor hem bijna ondragelijk maakt. De ouders van Ietje (78) werden vermoord door de nazi’s, waardoor ze van pleeggezin naar pleeggezin zwierf. En in de laatste aflevering zien we de 37-jarige Peter, die graag vrienden wil. Maar wat hij ook onderneemt, het lukt hem niet om vrienden te maken. 

Promo aflevering 1 - Daan

Samen tegen Eenzaamheid
Samen met Coalitie Erbij, initiatiefnemer van de landelijke ‘Week tegen Eenzaamheid’ hoopt de EO het thema eenzaamheid in Nederland onder de aandacht te brengen. “We willen samen iets doen tegen eenzaamheid en mensen in beweging krijgen richting hun eigen familielid of buurtbewoner die eenzaam is”, licht EO-eindredacteur Arie Rijneveld toe. Via de website www.wiekentmijnog.nl kunnen de geportretteerden in contact komen met mensen die hen uit het verleden kennen. Want: wie kent Harold, Walter, Ietje, Peter of Daan nog en wil opnieuw met hen in contact komen?

Van 25 t/m 29 september, elke avond om 22.45 uur op NPO 2

-------------------------------
Noot voor de redactie
Zichtlink van de eerste aflevering op aanvraag beschikbaar.