Icon--npo spotify youtube twitter facebook instagram whatsapp linkedin mail search arrow-right menu arrow down clock Icon video audio camera snapchat theme location

2Doc: De Stamhouder

Dinsdag 10 oktober 2017, 22.55 uur NPO 2

11 september 2017

De Stamhouder is een documentaire van Ger Poppelaars over de familie van schrijver/journalist Alexander Münninghoff waarin de schrijver ons meeneemt naar de plekken die een belangrijke rol in zijn dramatische familieverhaal spelen zoals Riga, Würzburg, Brabant en Den Haag. In de film maken we kennis met een machtige en rijke grootvader en een Russische grootmoeder in Riga, voelen we de angst voor de Sovjet-Unie anno 1939 en maken de vlucht uit het paradijselijke Letland mee. Een zeer traumatische ervaring die de familie nooit te boven zou komen.

Alexanders vader Frans nam dienst bij de Waffen-SS om aan het Oostfront te vechten in de hoop ooit weer terug te keren naar Letland. Tevergeefs. De familie kwam in Nederland terecht en wist dankzij het goed georganiseerde binnenlandse en internationale netwerk van grootvader Johan, die altijd een zeer slimme en sluwe zakenman bleef en die voortdurend in de familie aan de touwtjes trok, de oorlog door te komen. Na de oorlog scheidden de ouders van de schrijver, werd de moeder verbannen naar Duitsland en probeerde vader Frans zijn zoon Alexander nog enigszins op te voeden. De pogingen van Frans om met zijn tweede vrouw na zijn oorlogsavonturen een nieuw bestaan op te bouwen en net als zijn vader in zaken te gaan, zouden echter mislukken.

In De Stamhouder deelt Alexander Münninghoff met ons zijn beschouwingen over de rol van grote geschiedenis in deze familie van vooral op zichzelf gerichte individuen, die ervoor zorgden dat henzelf niets tekortkwam. Dat de auteur er zelf in is geslaagd om zich te redden in deze door wrok, nostalgie en het najagen van fortuin gedreven familie, mag een klein wonder heten.

Het thema van de film is dan ook de wil om te overleven, hoe pijnlijk en moeilijk dat ook is.

Credits: Scenario & regie: Ger Poppelaars; Camera: Kester Dixon en Ger Poppelaars: Geluid: Bert van den Dungen: Montage: Mario Steenbergen; Geluidsnabewerking: Hugo Dijkstal; Commentaarstem: Marijn de Koning; Videonabewerking: Ruud de Bruyn; Kleurcorrectie: Petro van Leeuwen; Productie: Ger Poppelaars; Eindredactie EO: Margje de Koning en Floor Koomen; Producer EO: Herma van Boven.