Icon--npo spotify youtube twitter facebook instagram whatsapp linkedin mail search arrow-right menu arrow down clock Icon video audio camera snapchat theme location

Jörgen Raymann, Marianne Zwagerman, Wim Helsen en Hugo Borst in nieuw seizoen ‘De Kist’

De Kist, vanaf zondag 3 september, 23.45 uur, NPO 2

2 augustus 2017 in het dossier Pers

In het EO-programma ‘De Kist’ ontmoet Kefah Allush bekende Nederlanders en gaat met hen in gesprek over het leven en de dood. Dit najaar ontmoet Kefah Allush onder andere Jörgen Raymann, Marianne Zwagerman, Wim Helsen en Hugo Borst. Welke verwachtingen hebben zij rondom ‘de dood’ en wat zijn de kruispunten in hun leven?

'De Kist' leidt tot gesprekken over wat waardevol is hier op aarde en prikkelt zowel gasten als kijkers om na te denken over het leven vóór en na de dood. In de eerste aflevering ontmoet Kefah presentator en cabaretier Jörgen Raymann. Zijn wereld stortte in, toen zijn zusje op jonge leeftijd plotseling overleed. Hij zocht troost in drugs, maar vond het bij zijn vrouw en zijn geloof in God. De dood is volgens Jörgen niet het einde. Dat de ziel voortleeft heeft hij ervaren door de gesprekken die hij nog steeds met Peggy voert. Als succesvolle comedian en presentator voelde Jörgen Raymann zich onoverwinnelijk tot vorig jaar alles in duigen viel. Inmiddels staat hij anders in het leven, vertelt hij aan Kefah Allush.

Andere gasten
Door haar chronische ziekte heeft Marianne Zwagerman haar leven anders moeten inrichten. Ze doet alleen nog maar wat ze zelf wil, ook al voelt ze zich elke dag ziek. Ze voorziet voor zichzelf “een eenzaam levenseinde,” vertelt ze aan Kefah. Voor de Vlaamse cabaretier Wim Helsen zijn dood en humor onlosmakelijk met elkaar verbonden. In ‘De Kist’ vertelt hij over zijn onlangs overleden vader, zijn fascinatie voor de dood en hoe hij met humor angst wil wegnemen. Hugo Borst houdt van zijn moeder maar kan haar lijden nauwelijks nog aanzien. De ziekte van Alzheimer, waar zijn moeder aan lijdt, is zijn allergrootste angst. Die lijdensweg wil hij zichzelf koste wat het kost besparen. Met Kefah praat hij over de liefde voor zijn ouders, zijn angsten en de dood als opluchting.