Icon--npo spotify youtube twitter facebook instagram whatsapp linkedin mail search arrow-right menu arrow down clock Icon video audio camera snapchat theme location

3Lab: Searching for Aliens

Zondag 3 september 2017, 23.30 uur NPO 3

30 augustus 2017

De zoektocht naar buitenaards leven is een zoektocht naar onszelf. (Lucas Ellerbroek, sterrenkundige)

Is er leven buiten de aarde? En waarom is die vraag zo belangrijk voor ons? Daarover gaat de film ‘Searching for Aliens’, het afstudeerproject van studenten van de Filmacademie Amsterdam. In deze gelaagde onderzoeksdocumentaire laten vijf mensen hun eigen licht schijnen op buitenaards leven, waaronder Mike Garret, voormalig directeur ASTRON, Heino Falcke , predikant, en rapper Lange Frans. De film probeert daarmee niet alleen antwoord te geven op de vraag of buitenaards leven bestaat, maar laat ook zien hoe dit ons leven op aarde beïnvloedt. ‘Searching for aliens’ is eind juni in première gegaan bij Filmmuseum Eye in Amsterdam.

Verhaal
Searching for Aliens is een documentaire over de menselijke zoektocht naar buitenaards leven. Vijf mensen die zich vanuit verschillende invalshoeken bezig houden met deze vraag, vertellen daarover hun verhaal: een astronomische klokkenluider, een predikant, een rapper, een sterrenkundige en de voormalig directeur van hét telescoopcentrum van Europa. De documentaire belicht niet alleen de rationele argumenten, maar ook de intuïtie, de menselijke emotie en het nieuwe perspectief dat dit geeft op onze eigen planeet. De vraag rijst of we het bestaan van buitenaards leven niet serieuzer moeten nemen, omdat dit ons bewuster maakt van de aarde als plek die we moeten koesteren. Searching for Aliens is daarmee een gewaagde, gelaagde en geëngageerde documentaire.

Gasten en makers
Voor ‘Searching for Aliens’ vonden interviews plaats met Mike Garrett, voormalig directeur ASTRON, Lucas Ellerbroek, sterrenkundige, Lange Frans, rapper, Heino Falcke, predikant en Coen Vermeeren, voormalig docent TU Delft. Laatstgenoemde verwoordde het belang van het grotere perspectief als volgt: ‘Er zit een enorme weerstand in de huidige wetenschap, ook in de huidige maatschappij, waardoor we volledig gefocust zijn op rendement. Niet vandaag, niet morgen, nee gisteren hadden we dat rendement moeten hebben. Nou, dat is funest voor de mensheid. Daaraan gaan we echt ten onder.’

De documentaire werd geregisseerd door Eva Julia Manneke (1993) en geproduceerd door Jasper Boon (1993), beide eindexamenkandidaten aan de Filmacademie in Amsterdam.