Icon--npo spotify youtube twitter facebook instagram whatsapp linkedin mail search arrow-right menu arrow down clock Icon video audio camera snapchat

2Doc: Vliegend Voedsel

Dinsdag 12 september, 22.55 uur NPO 2

3 augustus 2017 in het dossier Pers

Net zoals de wolken en de regenbuien blijven komen, zo is het ook met de talrijke wilde ganzen die jaarlijks weer in ons luchtruim verschijnen. Voor de documentaire ‘Vliegend voedsel’ filmde Henk Dokter een jaar lang de Nederlandse wilde gans. Hoe zien ganzen er van dichtbij uit? Wat eten ze en wat laten ze achter? Hoe zit het met de in de media veelbesproken schade die ze aanrichten aan graslanden en gewassen? En hoe smaken ze eigenlijk? In de documentaire komen jagers, boeren en consumenten in beeld.

Documentairemaker Henk Dokter bivakkeerde meer dan een jaar lang met zijn camera tussen de wilde ganzen. Urenlang lag hij in het riet om de ganzen te leren kennen. Hij filmde hoe ze met elkaar leven en hoe ze hun jongen beschermen. Daarnaast sprak hij met jagers, boeren en koks om te laten zien hoe het met de wilde ganzen in Nederland is gesteld. Centraal daarin zien we de extreme schade die de wilde ganzen veroorzaken aan de gewassen en de spanning die dat bij de boeren oplevert.

Documentairemaker Henk Dokter is gefascineerd door natuur, dieren en voedsel en wil het hele proces in beeld brengen, van ei tot stukje vlees op het bord.

Regie en scenario: Henk Dokter; Producent: Henk Dokter Creative Associates; Camera: Mike Rutten, Henk Dokter en Frank Dokter; Montage: Stefan Kamp; Audionabewerking: Stefan de Groen
EO Eindredactie: Floor Koomen; Hoofdredactie: Margje de Koning.
Meewerkenden: Eduard Jagen en Vliegvissen, Ellen Mookhoek, Hollands Wild, Landgoed Sandenburg, Jagersvereniging, Euro-Toques, Provincie Zuid-Holland en Universiteit Leiden.
Deze documentaire is mede tot stand gekomen door CoBO fonds.