Icon--npo spotify youtube twitter facebook instagram whatsapp linkedin mail search arrow-right menu arrow down clock Icon video audio camera snapchat theme location

2Doc: Winnie

Woensdag 6 september 2017 om 22.55 uur, NPO 2

14 juli 2017 in het dossier Pers

In haar film Winnie schets de Franse filmmaker Pascale Lamche het complexe portret van Winnie Mandela: de vrouw, de paradox, geprezen en verguist voor het oog van de wereld. Met behulp van niet eerder vertoonde archiefbeelden en interviews met zowel intieme kameraden als agenten van de geheime dienst, die de leiding hadden over de campagne voor het verspreiden van valse berichten, ontrafelt Lamche het gecompliceerde verhaal van de oorzaken en gevolgen, die Winnie uiteindelijk ten val brachten.

Terwijl haar man gedurende 27 jaar gevangen zat en, paradoxaal genoeg, relatief veilig was voor de dagelijkse gewelddadige realiteit van de Zuid-Afrikaanse apartheid, stortte Winnie Mandela zich in een leven van strijd en geweld. Ondanks de voortdurende demonisering vanuit het buitenland is het respect dat zij ook nu nog geniet onder de Zuid-Afrikaanse activisten die haar strijd voortzetten onverminderd groot. De film vertelt voor het eerst het meeslepende verhaal van Winnies radicale leven. Alle beschuldigingen en aanklachten, die haar nationaal en internationaal in een kwaad daglicht hebben gesteld en die uiteindelijk ook hebben geleid tot de breuk met Nelson Mandela, worden in een ander perspectief geplaatst.

Pascale Lamche is een prijswinnende filmmaker van lange documentaires en series, zowel als schrijver/producer en schrijver/regisseur en heeft daarmee voor internationale omroepen gewerkt. Haar films zijn op verschillende filmfestivals in première gegaan, zoals Stalingrad (2015), Black Diamond (2010), Pakistan Zindabad (2007), French Beauty (2005), Accused #1: Nelson Mandela (2004), en Sophiatown (2003).

NB: Regisseur Pascale Lamche won de Directing Award:World Cinema 2017 voor Winnie op het Sundance Festival (Utah, USA).

Regie en scenario: Pascale Lamche, producent: Christoph Jörg, camera: Olivier Raffet, Felix Meyburgh, Nic Hofmeyr, Heikki Färm, montage: Giles Gardner en Paul de Heer, eindredactie IKONdocs: Margje de Koning.

Winnie (2017/86’) is een productie van Pumpernickel Films, Submarine, Big World Cinema, IV Films en ARTE GEIE  in coproductie met IKONdocs, SVT, DR, RTS, CBC en YLE.